Przepisy z goździkami
485 przepisów

Goździki to przyprawa, którą są nierozkwitłe pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Przyprawa najczęściej wybierana przez klientów pochodzi z Zanzibaru. Goździki są częstym dodatkiem do kompotów, ciast, marynat i konfitur. Goździki są bogate w olejek, który ma działanie przeciwbólowe i relaksujące. Przegryzanie suszonego goździka pomaga uśmierzyć ból zęba zanim wybierzemy się z wizytą do stomatologa. Rozgrzewające działanie goździków szczególnie sprawdzi się przy przygotowywaniu grzańca w zimowe dni. Sprawdźcie sprawdzone przepisy z goździkami. Przepisy z goździkami to rozgrzewające specjały na chłodne dni.
Przepisy w kolekcji Przepisy z goździkami

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole. Kompot z winogron ogrodowych, ze sklepu, ciemnych, jasnych - każdy będzie smakować pysznie. Niezależnie od pory roku, kompot z winogron będzie hitem!
Kompot z winogron

Pasztet z karpia to delikatne danie, które nie wymaga wiele pracy. To zdecydowanie interesujący pomysł na odświeżenie przepisu na świąteczną rybę. Świetnie smakuje podany na świeżym pieczywie ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowym.
Pasztet z karpia

Chrupiące kuleczki z warzyw, czyli kofta, to wegańska przekąska do przygotowania dość szybko i naprawdę łatwo. Podane z ryżem lub kaszą będą także świetnym pomysłem na obiad. Panierowana sezamem kofta najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki.
Kofta (czyli warzywne pulpeciki) z kapustą

Korzenne, smakowite pierniczki świąteczne w kształcie serca to wyjątkowe słodkości, na które skuszą się mali i duzi domownicy. Najwięcej frajdy będzie z dekorowania pierniczków w gronie rodziny! Można je użyć jako pierniczki na choinkę.
Pierniczki w kształcie serca

Domowa przyprawa do piernika to mieszanka korzennych aromatów, niezbędnych w zimowej kuchni. Wydajna, zdrowa i rozgrzewająca - a w dodatku domowa przyprawa do piernika jest prosta w przygotowaniu. Taka korzenna przyprawa nada się również do grzańca, pierniczków, serników, ciast a nawet odrobinę można dodawać do świątecznych zapiekanek. Dzięki temu świąteczny aromat będzie towarzyszył nam na różne sposoby.
Domowa przyprawa do piernika

Gruszki w syropie to zamknięte w słoikach smaki późnego lata. Warto wiedzieć, że gruszki w syropie są idealne do ciast i deserów. Przepis na gruszki w syropie można przygotować na chłodne, jesienne dni lub zjeść od razu jako dodatek do ciast lub lodów.
Gruszki w syropie

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.
Gruszki po francusku

Kompot z dyni jest świetnym napojem. Przyjemnie orzeźwia, dobrze zaspokaja pragnienie, a dzięki dodatkowi korzennych przypraw dba między innymi o szybsze trawienie. Sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, ale i jako napój pity między posiłkami. Co ważne, do jego przygotowania możemy też wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka. Sprawdź nasz przepis na kompot z dyni!
Kompot z dyni

Dżem śliwkowy z kakao i rumem to sposób na podkręcenie tradycyjnego przepisu na powidła. Powidła śliwkowe będą smakować wyśmienicie jako smarowidło do tortu albo jako farsz do naleśników. Odrobina rumu sprawia, że dżem śliwkowy zasmakuje dorosłym smakoszom. Oto przepis na dżem śliwkowy z kakao!
Dżem śliwkowy z kakao

Czas na pyszny kompot z gruszek, czyli robimy zapasy na zimę! Gruszki w kompocie smakują wspaniale, można wypić napój, a owoce zjeść lub wykorzystać w inny sposób. U mnie zawsze powstaje kilka lub kilkanaście słoików, bo kompot z gruszek jest wspaniały! Doprawiam go korzenną przyprawą, czyli goździkami, które dobrze komponują się ze słodyczą gruszek. Sprawdź przepis na kompot z gruszek!
Kompot z gruszek

Przygotowanie: 20 minut Marynowanie: 24 godziny Pieczenie: 40 minut
Udziec sarni Św. Huberta

Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.
Zupa pho wegańska

Barszczyk w innym wydaniu- z pierożkami mięsnymi z papieru ryżowego
Wontony pontony na jeziorze barszczu

Zupa wiśniowa to idealna propozycja na podwieczorek w sezonie owocowym. Zupa wiśniowa z makaronem to klasyczne połączenie zapamiętane z czasów dzieciństwa. Zupa wiśniowa może być podawana z wkrojonymi naleśnikami, grzankami z chałki albo z ryżem. Zupa wiśniowa najczęściej doprawiana jest cynamonem, goździkami, kardamonem lub gałką muszkatołową.
Zupa wiśniowa

Pieczona polędwica wołowa obłożona plastrami boczku.
Polędwica na dziko

Pieczone jabłka z miodowym karmelem
Pieczone jabłka z miodowym karmelem
Inne z kolekcji: przyprawy korzenne
Goździki - zastosowanie
Goździki są przyprawą, która ściśle wiąże się z zimowymi wieczorami. To obowiązkowy dodatek do świątecznego piernika i rozgrzewającego grzańca. Przepisy z goździkami to niezliczona ilość możliwości. Idealnie podkreślają smak odświętnie upieczonego indyka w słodkiej marynacie. Sprawdzą się do korzennych ciasteczek, a nawet do słodkiego nadzienia.
Goździki – właściwości
Przepisy z goździkami poza wyjątkowym smakiem i zapachem mają też właściwości zdrowotne. Wspomniane już działanie uśmierzające ból i pobudzające krążenie we krwi. Zapach goździków dodanych do herbaty potrafi działać jak domowa aromaterapia. Goździki potrafią zwalczać bóle menstruacyjne, a nawet odświeżać oddech. W dawnych czasach używano olejku goździkowego podczas drobnych operacji. Przemyte miejsce drętwiało ułatwiając prowadzenie drobnych nacięć. Goździki swoje właściwości zawdzięczają zawartości eugenolu, który składa się na olejek goździkowy. Poza tym śladowe ilości witamin i składników mineralnych.
Artykuły powiązane
Akcesoria do grzańców – z nimi zrobisz pyszny, rozgrzewający napój
Grzaniec cieszy się popularnością w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom kojarzy się ze świątecznym nastrojem i jarmarkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rozgrzewać się nim wcześniej. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy akcesoria, które pozwolą wam cieszyć się pysznym grzańcem!
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Znamy 7 niezastąpionych składników
Domowa przyprawa do piernika nie musi być trudna w przygotowaniu. Najczęściej wystarczy połączyć ze sobą kilka korzennych przypraw, które kojarzą się z zapachem świąt Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że przyprawy korzenne niegdyś były symbolem dobrobytu i kojarzyły się z towarami luksusowymi. Obecnie większość składników jest dostępnych na każdą kieszeń. Zdradzamy, jakie 7 składników stworzą idealną domową przyprawę do piernika.
Wigilijne potrawy szefa kuchni - Marcin Przybysz z restauracji Epoka
Jakie wigilijne potrawy najbardziej docenia szef kuchni? Które słodkie świąteczne specjały obowiązkowo muszą znaleźć się na stole? I co zrobić, żeby barszcz czerwony był aromatyczny, klarowny i intensywnie czerwony? Na te odpowiedzi od szefa kuchni restauracji Epoka znajdziecie poniżej. Chef Marcin Przybysz dzieli się z nami przedświątecznymi wskazówkami.
Grzaniec galicyjski i nie tylko. Napoje dla dorosłych na rozgrzanie
Ciepłe wino z korzennymi przyprawami to idealny drink na zimne, jesienne wieczory. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale również uodparnia organizm, oczywiście jeżeli pijamy go z umiarem. W Polsce najbardziej jest znany grzaniec galicyjski, który oprócz półsłodkiego wina, zawiera między innymi goździki, cynamon i imbir. Nie musimy kupować gotowego grzańca galicyjskiego w sklepie. Z łatwością zrobimy go w domu.
Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności
Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.
Młynki do przypraw - wybierz najlepszy dla siebie
Młynki do przypraw to nie tylko przydatne kuchenne urządzenia, ale często również efektowna ozdoba stołu. W sklepach znajdziemy różne ich rodzaje, od klasycznych po te bardziej nowoczesne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, jaki młynek wybrać, by cieszyć się świeżo zmielonymi przyprawami w pięknym opakowaniu.
Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki
Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.
Przyprawy orientalne - mieszanki
Mieszanki orientalnych przypraw to popularny dodatek do kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Specjalne kompozycje dodają smaku naszym potrawom, a także dodają wartości odżywczych.