ZjedzPięknie

Sałatka śledziowa z jajkiem

Ocena:

1 (1)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka śledziowa z jajkiem to jedna z niezawodnych propozycji na świąteczną lub sylwestrową przekąskę. Kryje w sobie także ogórki konserwowe, groszek, kukurydzę i słodko-kwaśne jabłko. Całość doprawiona jest tradycyjnie – majonezem, śmietaną i musztardą. Potrawa idealnie łączy w sobie słone, słodkie i kwaśne smaki. Nie bez powodu króluje na polskich odświętnych stołach. Podajemy klasyczny przepis na sałatkę śledziową z jajkiem.

Składniki:

  • śledzie  6 szt.

  • jajka  3 szt.

  • konserwowe ogórki  2 szt.

  • kukurydza konserwowa  70 g

  • groszek konserwowy  70 g

  • jabłka  1 szt.

  • majonez  30 g

  • śmietana 18%  25 g

  • musztarda  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Sałatka śledziowa z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filety śledziowe: osuszamy ręcznikiem papierowym (jeśli wyjęliśmy je z oleju) lub wkładamy do naczynia z czystą wodą i odstawiamy do namoczenia (jeśli pochodzą z solanki), po czym wypłukujemy. Kroimy je w niewielkie kawałki o podobnej wielkości, na przykład paski o szerokości około 2 cm.  

    sałatka śledziowa z jajkiem - filety
  • Krok 2:

    Jajka: umieszczamy w rondelku z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka i wkładamy je do kąpieli lodowej, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Obtłukujemy skorupkę. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w kostkę. Nie powinna być zbyt drobna, można podzielić jajka na ósemki.   

    sałatka śledziowa z jajkiem - przygotowanie jajka
  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: wyjmujemy z zalewy ogórki konserwowe i osuszamy je, po czym kroimy w kostkę. Można je zastąpić innymi piklami, na przykład grzybkami w occie. Odsączamy groszek konserwowy i kukurydzę na sitku. Zwróćmy uwagę, żeby zrobić to starannie, inaczej sałatka ze śledziem i jajkiem będzie mniej apetyczna i na dnie miseczki zgromadzi się woda. Myjemy i obieramy jabłko (słodko-kwaśnej odmiany o kruchym miąższu, takiej jak ligol). Kroimy je w kostkę.  

    sałatka śledziowa z jajkiem - pokrojone składniki
  • Krok 4:

    Mieszanie: umieszczamy wszystkie składniki w salaterce. Dodajemy majonez, śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) i musztardę (najlepiej pikantną, żeby podkręcić smak sałatki). Mieszamy, dopóki wszystkie składniki nie pokryją się sosem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  

    sałatka śledziowa z jajkiem - mieszanie
  • Krok 5:

    Podanie: sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem powinna się dobrze „przegryźć”, dlatego warto chłodzić ją w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem. Możemy udekorować ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem.  

    sałatka śledziowa z jajkiem - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne