Dania z anyżem

11 przepisów

Anyż jest dość egzotyczny, nie cieszy się u nas wyjątkowo dużą popularnością – w dodatku stereotypowo kojarzony jest niemal wyłącznie z Bożym Narodzeniem. A szkoda, bo ma naprawdę szerokie zastosowanie i może być dodawany nie tylko do ciastek, deserów czy dań mięsnych. Dzięki niemu wiele potraw może zyskać nową jakość. Owoce anyżu podawano pasażerom indyjskich linii lotniczych do żucia, aby uchronić ich przed złym samopoczuciem.

Przepisy z anyżem

Anyż – skąd pochodzi?

Anyż jest niezwykłym owocem orientalnego drzewa. Roślina ta dorasta do ok. 8 m wysokości. Szerokolancetowate liście, mają jasnozieloną barwę. Kwiaty są biało- -żółte lub zielono-białe. Owoce wyglądem przypominają gwiazdy. Są zbierane zanim dojrzeją i poddawane procesowi suszenia. Nazwa anyż przyporządkowana jest do owoców dwóch różnych roślin, z których każda może mieć nieco odmienne właściwości. Jest często mylony z rośliną o nazwie biedrzeniec. Skąd pochodzi? Nie jest to do końca określone, ale literatura wskazuje na wschodnie obszary basenu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji. 

W Europie pojawił się w XVII w. Swoją nazwę wziął od charakterystycznego kształtu, czyli ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych brązowymi nasionami. Jego właściwości lecznicze i kulinarne docenianie były już przez starożytnych Greków i Egipcjan. W Polsce anyż pojawił się w średniowieczu, a swoją późniejszą sławę zawdzięcza przede wszystkim zakonowi benedyktynów. Jak wygląda anyż? Przyprawa ta swoim wyglądem przypomina niewielkie brązowe gwiazdki, stąd nazwa anyż gwiaździsty.

Anyż – właściwości 

Jakie ma właściwości anyż? W zdrewniałych okrywach nasiennych znajdują się połyskliwe, czerwonobrązowe, silnie pachnące nasiona. Całe okrywy lub tylko same nasiona po rozgnieceniu uwalniają swój intensywny, ostry aromat, jego bukiet jest podobny do bukietu lukrecji, a korzenno-słodkawy smak jest bardzo charakterystyczny m.in. dla potraw kuchni chińskiej. W smaku anyż może nieco przypominać koper włoski. Właściwości anyżu są zróżnicowane. 

Według starożytnych ssanie nasion anyżu wzmagało potencję i leczyło impotencję. Jako przyprawa i ziele o właściwościach leczniczych używane są świeże lub suszone liście anyżu. W składzie przyprawa ta zawiera substancje estrogeniczne, które mogą dawać efekt podobny do działania testosteronu; olejek eteryczny pobudza też trawienie i działa stymulująco, jego ożywcza moc potęguje radość z seksu. Była to ulubiona przyprawa Greków i Rzymian. 

Anyż – do czego używać?

Obecnie anyż z powodzeniem wykorzystywany jest w kuchni oraz do produkcji leków i kosmetyków. Jako przyprawy można jej używać zarówno w całości, w postaci suszonych gwiazdek, jak również w wersji zmielonej, w formie czerwono-brązowego proszku. Wykorzystywany jest w daniach kuchni orientalnej oraz europejskich. Z jednej strony znajduje swoje zastosowanie jako dodatek do bardziej wytrawnych potraw mięsnych (z wołowiny lub kurczaka) i zup, z drugiej zaś – stanowi dodatek do wyrobów cukierniczych (ciast, budyniów, dżemów, kompotów itd.). Z kolei olej wytwarzany w procesie ekstrakcji parowej anyżu często jest wykorzystywany jako dodatek do napojów czy aromatyzowania likierów alkoholowych. 

Na polskich stołach anyż gwiaździsty gości najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia. Wzbogaca wtedy swoim aromatem zarówno mięsa, jak i warzywa, ciasta, przede wszystkim pierniki, oraz napoje, w tym alkohole. Jest popularnym dodatkiem do kompotów, kawy i herbaty. Anyż znajdziemy również w wielu mieszankach przypraw, szczególnie orientalnych. Jest np. jednym z głównych składników popularnej chińskiej przyprawy pięciu smaków.

Anyż – gdzie kupić?

Jeśli zastanawiacie się, gdzie kupić anyż, odpowiedź jest bardzo prosta. Nie musicie szukać go w sklepach internetowych czy sklepach z produktami orientalnymi. Anyż dostępny jest bowiem w większości supermarketów. Pakowany w małe paczuszki, tak jak cynamon czy goździki jest też stosunkowo tani.
 

Artykuły powiązane

Chai Masala
02.09.2020

Chai latte czy chai masala? Wyjątkowa herbata bez tajemnic

Chai masala to, najogólniej ujmując, indyjski napój herbaciany na bazie mleka i specjalnej mieszanki przypraw. Masala oznacza coś pikantnego lub przyprawę. Zatem w przypadku chai masala można spodziewać się intensywnych, korzennych smaków. I tak właśnie jest: napój jest niezwykle aromatyczny i rozgrzewający, idealny na chłodne dni. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy przepis na klasyczne i wegańskie chai masala.

afrodyzjak
01.02.2020

Afrodyzjaki w kuchni – czy rzeczywiście działają?

Afrodyzjakiem może dziś być niemal wszystko. Kiedyś odgrywały zdecydowanie większą rolę, współcześnie są traktowane z pobłażaniem, jako niegroźna ciekawostka. Tymczasem niektóre z nich naprawdę działają! Sprawdźcie, jakie potrawy i napoje są słusznie uznawane za afrodyzjaki, a które kojarzą się z nimi bezzasadnie.

przejedzenie-slider
04.01.2020

5 skutecznych sposobów na przejedzenie

Po rodzinnych spotkaniach z okazji świąt lub jubileuszy, podczas których stół zastawiony jest pysznymi daniami, żołądek bywa przeciążony. Nadprogramowy kawałek serniczka lub dokładka obiadu sprawia, że czujemy się gorzej. Na szczęście są skuteczne sposoby na przejedzenie, które ułatwią ten intensywny kulinarnie czas.

Malika
14.03.2019

Malika – Gdynia kusi fanów przypraw i kuchni Maghrebu

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz szerszej publiczności dała się poznać jako przebojowa szefowa kuchni - uczestniczka programu kulinarnego „TopChef” - dziś z powodzeniem prowadzi restaurację Malika, której będąc w Gdyni, nie można pominąć. Szefowa kuchni nie kryje swojej pasji do kuchni Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki) i polskich smaków. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o ulubionych przyprawach, inspiracjach w kuchni i wyjaśnia, dlaczego warto gotować na żywym ogniu.

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.

Yotam Ottolenghi
27.09.2018

Człowiek od kuchni: Yotam Ottolenghi. Nowa książka wkrótce!

Wiedza, talent, pasja – on ma wszystko. To widać – nawet, jeśli nie było się w restauracji Yotama Ottolengiego. Można to wyczytać w jego bestsellerowych książkach – polskie wydanie kolejnej już wkrótce!

Piernik
23.09.2018

Piernik - pikantne ciastko królów

Piernik zazwyczaj kojarzy nam się z miękkim ciastem na miodzie. A przecież w dawnych czasach pierniki bywały tak twarde, że można było sobie na nich złamać zęba, ich ceny z kolei potrafiły przyprawić o zawrót głowy. W cyklu Przy wspólnym stole odkrywamy sekrety piernikowej historii.

Pojemniki na przyprawy i wszystko pod kontrolą!
21.08.2018

Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.

Okładka książki "Naturalnie" Agnieszki Cegielskiej
20.12.2017

Świąteczne przyprawy według Agnieszki Cegielskiej

Cynamon i goździki nie tylko pięknie pachną, podkreślając świąteczną atmosferę. Mają też absolutnie niezwykłe właściwości prozdrowotne. Agnieszka Cegielska pisze o nich w swojej książce "Naturalnie".