Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny to obok zupy grzybowej, najczęstszy gość na wigilijnych stołach. Dobrze przygotowany jest naprawdę pyszny - ma słodko-kwaśny smak. Możemy podać go z kawałkami buraków lub wykorzystać je inaczej i zaserwować czystą zupę. Barszcz wigilijny powinien mieć mocny kolor - z naszym przepisem będzie nie tylko piękny, ale i super smaczny. 

Zupybarszczbarszcz czerwonybarszcz wigilijnyZakwas

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
50.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.36 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • barszcz wigilijny 11.Zakwas:
    Do dużego garnka włożyć 1 kg obranych buraków pokrojonych na cienkie plastry. Zalać je 3l letniej przegotowanej wody. Na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Garnek przykryć gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.
  • barszcz wigilijny 22.Po 4–5 dniach przelać kwas do wyparzonych butelek. Przed zakorkowaniem na wierzch nalać łyżeczkę oliwy. Postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy.
  • barszcz wigilijny 33.Przygotowanie barszczu (zrobić go w dniu Wigilii): Jarzyny (bez buraków) obrać, opłukać, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować esencjonalny wywar.
  • barszcz wigilijny 44.Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem cytrynowym, podlać wodą, dodać masło, posolić i dusić 15 minut.
  • barszcz wigilijny 55.Wlać do buraków wywar oraz 250 ml zakwasu buraczanego i raz zagotować. Zdjąć z ognia. Odstawić na 30 minut.
  • barszcz wigilijny 66.Przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor i smak. Ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny.

Kalorie: 50.00

Porady

Barszcz wigilijny daje nam wiele kulinarnych możliwości. Polecamy przygotować go na domowym, własnoręcznie przygotowanym zakwasie - żaden kupny go nie zastąpi. Barszcz wigilijny możemy podawać na różne sposoby. Najpopularniejszym będzie z pewnością serwowanie go z uszkami lub krokietami - w wersji wigilijnej z kapustą i grzybami. Barszcz wigilijny  podaje się też jednak z białą fasolą lub puree ziemniaczanym. Nasz przepis jest uniwersalny, przygotujecie go nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień, gdy najdzie was ochota na pyszny barszcz.  

Notka redakcyjna

Barszcz wigilijny to klasyczna zupa serwowana w Polsce na święta. Obok grzybowej jest najpopularniejszą świąteczną zupą. Prawdziwy barszcz wigilijny powinien mieć mocny, ciemnoróżowy kolor. Jak go uzyskać? Przede wszystkim, przygotowując barszcz wigilijny, nie powinniśmy przegotowywać buraków. Im dłużej będą się gotować, tym barszcz będzie bledszy. Warto także dodać do zupy sok z cytryny, który pozwoli zatrzymać kolor buraków. Dużo zależy także od samych buraków - wybierajmy te ze sprawdzonych, lokalnych warzywniaków. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy