Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny, to tuż obok zupy grzybowej, jedna z tradycyjnych potraw, która gości na świątecznych stołach. Powinien mieć intensywną czerwoną barwę oraz niezwykle esencjonalny smak, który uzyskuje się dzięki wcześniej przygotowanemu zakwasowi z buraków. Możemy serwować go na wiele różnych sposobów – zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest barszcz czerwony z uszkami. Jest to tradycyjna kompozycja smakowa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie tej świątecznej zupy warto zaplanować co najmniej kilka dni wcześniej. Poniżej podajemy niezawodny przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny zakwas

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
50 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.34 z 197 głosów)

Barszcz wigilijny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • barszcz wigilijny 1 1.

    Zakwas: do dużego garnka włożyć 1 kg obranych buraków pokrojonych na cienkie plastry. Zalać je 3 litrami letniej, przegotowanej wody. Na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Garnek przykryć gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.

  • barszcz wigilijny 2 2.

    Przechowywanie zakwasu buraczanego: po 4–5 dniach przelać płyn do wyparzonych butelek. Przed zakorkowaniem na wierzch nalać łyżeczkę oliwy. Postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy.

  • barszcz wigilijny 3 3.

    Gotowanie warzyw (w dniu Wigilii): jarzyny (bez buraków) obrać, opłukać, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować esencjonalny wywar.

  • barszcz wigilijny 4 4.

    Przygotowanie buraków: obrać, umyć, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem cytrynowym, podlać wodą, dodać masło, posolić i dusić 15 minut.

  • barszcz wigilijny 5 5.

    Gotowanie barszczu: wlać do buraków wywar oraz 250 ml zakwasu buraczanego i raz zagotować. Zdjąć z ognia. Odstawić na 30 minut.

  • barszcz wigilijny 6 6.

    Przygotowanie barszczu: przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor i smak. Ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny.

Kalorie: 50

Porady

  • Ważnymi składnikami wigilijnego barszczu na zakwasie są przyprawy – można dodać czosnek, majeranek, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, jałowiec i kminek. Najlepiej doprawiać go bezpośrednio przed podaniem.
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak naszego barszczu czerwonego, to możemy dodać do niego gałkę muszkatołową, sok z cytryny, jabłko (najlepiej kwaśną odmianę), śliwki lub żurawinę suszoną.
  • Przy obieraniu buraków warto założyć rękawiczki, gdyż zawierają one bardzo dużo soku, który może barwić dłonie.
  • Barwę barszczu czerwonego wigilijnego można wzmocnić, dodając do niego odrobinę soku z cytryny lub octu balsamicznego.
  • Zupę wigilijną można zabielić np. śmietaną lub jogurtem naturalnym, a także dodatkowo zakwasić np. kwasem z ogórków kiszonych.
  • Gdy barszcz jest za kwaśny można go uratować np. cukrem lub ewentualnie słodką śmietanką.

Notka redakcyjna

Przepis na barszcz wigilijny

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na barszcz wigilijny – można nawet rzec, że w każdym domu smakuje on nieco inaczej, w czym nie ma nic dziwnego, bowiem receptury na tę tradycyjną potrawę świąteczną przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Samodzielne przygotowanie tradycyjnego barszczu nie jest trudnym zdaniem, ale niestety dość czasochłonnym – dlatego też warto zarezerwować sobie trochę czasu, zwłaszcza jeśli zamierzamy zrobić go na domowym zakwasie. Warto jednak pamiętać, że zakwas nie jest obligatoryjnym składnikiem barszczu – z powodzeniem można przygotować go z samych warzyw i bulionu. Barszcz wigilijny bez zakwasu jest delikatniejszy w smaku, wymaga też więcej soli i pieprzu, nie jest też tak kwaśny i nie ma intensywnej, bordowej, barwy. Jeśli nie mamy czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu na barszcz, to możemy kupić gotowy (najlepiej w szklanej butelce). Przy jego zakupie warto zwracać uwagę na skład – im więcej buraków, tym lepiej.

 

Wywar na barszcz wigilijny

Czerwony barszcz wigilijny obowiązkowo przygotowuje się na wywarze – zazwyczaj warzywnym, na bazie włoszczyzny – marchewki, pietruszki, selera, liści pora, cebuli i opcjonalnie – kapusty włoskiej. Jest to podyktowane przede wszystkim tym, że jest to zupa postna, serwowana w przeddzień Bożego Narodzenia.


Barszcz wigilijny można przygotowywać również na wywarze z leśnych grzybów suszonych. Wówczas jest on bardzo esencjonalny i ma charakterystyczny, grzybowy, posmak. Ostatnią z możliwych opcji jest przygotowanie barszczu na wywarze mięsno-warzywnym, na bazie włoszczyzny i mięsa drobiowego, ale nie będzie to już tradycyjna postna potrawa.

 

Z czym podać barszcz czerwony wigilijny?

Barszcz wigilijny zazwyczaj serwuje się z uszkami – malutkimi pierożkami w kształcie ucha z farszem z grzybów leśnych. Niekiedy podaje się również go bez żadnych dodatków np. w filiżance, przed daniem rybnym. Jest to rzadziej spotykana praktyka, ale znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna. Można podawać go również z ugotowaną fasolą białą, kapustą kiszoną, krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym czy pasztecikami z ciasta francuskiego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy