Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny, to tuż obok zupy grzybowej, jedna z tradycyjnych potraw, która gości na świątecznych stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii Bożego Narodzenia bez tego dnia. Barszcz wigilijny powinien mieć intensywną barwę oraz niezwykle esencjonalny smak, który uzyskuje się dzięki wcześniej przygotowanemu zakwasowi z buraków. Barszcz na wigilię możemy serwować na wiele różnych sposobów – zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest barszcz wigilijny z uszkami. Jest to tradycyjna kompozycja smakowa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie barszczu wigilijnego warto zaplanować co najmniej kilka dni wcześniej. Poniżej podajemy przepis na barszcz wigilijny na bazie zakwasu buraczanego. 

dodany przez: mojegotowanie

Zupy barszcz barszcz czerwony barszcz wigilijny Zakwas

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
50 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.36 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • barszcz wigilijny 1 1.

    Zakwas:
    Do dużego garnka włożyć 1 kg obranych buraków pokrojonych na cienkie plastry. Zalać je 3l letniej przegotowanej wody. Na wierzchu położyć kromkę żytniego chleba. Garnek przykryć gazą. Jeśli na powierzchni utworzy się piana, należy ją starannie usunąć.

  • barszcz wigilijny 2 2.

    Po 4–5 dniach przelać kwas do wyparzonych butelek. Przed zakorkowaniem na wierzch nalać łyżeczkę oliwy. Postawić w chłodnym, ciemnym miejscu. Nie zepsuje się nawet przez kilka miesięcy.

  • barszcz wigilijny 3 3.

    Przygotowanie barszczu (zrobić go w dniu Wigilii): Jarzyny (bez buraków) obrać, opłukać, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować esencjonalny wywar.

  • barszcz wigilijny 4 4.

    Buraki obrać, umyć, pokroić w cienkie paseczki, skropić sokiem cytrynowym, podlać wodą, dodać masło, posolić i dusić 15 minut.

  • barszcz wigilijny 5 5.

    Wlać do buraków wywar oraz 250 ml zakwasu buraczanego i raz zagotować. Zdjąć z ognia. Odstawić na 30 minut.

  • barszcz wigilijny 6 6.

    Przed podaniem barszcz przecedzić przez sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować, bo straci kolor i smak. Ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny.

Kalorie: 50

Porady

  • Ważnymi składnikami wigilijnego barszczu czerwonego są przyprawy – można dodać czosnek, majeranek, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, jałowiec i kminek. Najlepiej doprawiać barszcz bezpośrednio przed podaniem. 
  • Jeśli chcemy wzbogacić smak naszego barszczu czerwonego, to możemy dodać do niego gałkę muszkatołową, sok z cytryny, jabłko (najlepiej kwaśną odmianę), śliwki lub żurawinę suszoną. 
  • Przy obieraniu buraków warto założyć rękawiczki, gdyż zawierają one bardzo dużo soku, który może barwić dłonie. 
  • Istnieje bardzo łatwy sposób na to, by podkręcić barwę naszego barszczu na wigilię – wystarczy dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • Barszcz czerwony można zabielić np. śmietaną lub jogurtem naturalnym, a także zakwasić np. kwasem z ogórków kiszonych. 
  • W przypadku, gdy nasz barszcz wigilijny jest za kwaśny, to można go uratować np. cukrem lub ewentualnie słodką śmietanką. Z kolei, jeśli jest zbyt słodki, to możemy dodać do niego kwas z ogórków kiszonych, sok z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na barszcz wigilijny


Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na barszcz wigilijny – można nawet rzec, że w każdym domu smakuje on nieco inaczej, w czym nie ma nic dziwnego, bowiem receptury na tę tradycyjną potrawę świąteczną przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Samodzielne przygotowanie czerwonego barszczu na wigilie nie jest trudnym zdaniem, ale niestety dość czasochłonnym – dlatego też warto zarezerwować sobie trochę czasu, zwłaszcza jeśli zamierzamy zrobić barszcz wigilijny na zakwasie. Warto jednak pamiętać, że zakwas nie jest obligatoryjnym składnikiem barszczu – z powodzeniem można przygotować go z samych warzyw i bulionu. Barszcz wigilijny bez zakwasu jest delikatniejszy w smaku, wymaga też więcej soli i pieprzu, nie jest też tak kwaśny i nie ma intensywnej, bordowej, barwy. Jeśli nie mamy czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu na barszcz, to możemy kupić gotowy zakwas (najlepiej w szklanej butelce). Przy jego zakupie warto zwracać uwagę na skład – im więcej buraków, tym lepiej. 


Wywar na barszcz wigilijny


Czerwony barszcz wigilijny obowiązkowo przygotowuje się na wywarze – zazwyczaj warzywnym, na bazie włoszczyzny – marchewki, pietruszki, selera, liści pora, cebuli i opcjonalnie – kapusty włoskiej. Jest to podyktowane przede wszystkim tym, że barszcz czerwony jest potrawą postną, serwowaną przeddzień Bożego Narodzenia. Barszcz na wigilię można przygotowywać również na wywarze z leśnych grzybów suszonych. Wówczas jest on bardzo esencjonalny i ma charakterystyczny, grzybowy, posmak. Ostatnią z możliwych opcji jest przygotowanie barszczu na wywarze mięsno-warzywnym, na bazie włoszczyzny i mięsa drobiowego.  


Jak zrobić barszcz wigilijny?


Przed przygotowaniem barszczu wigilijnego warto wcześniej wyposażyć się w duży garnek, bowiem zazwyczaj serwujemy go całej rodzinie. Dobrym pomysłem jest zrobienie go dzień przed wigilią, dzięki temu wszystkie składniki będą mogły „przesiąknąć” nawzajem swym smakiem.  Podstawowym składnikiem barszczu wigilijnego są buraki – część można obrać, a część upiec w piekarniku w łupinach. Przy wyborze buraków warto pamiętać, by były one świeże i nienadpsute. Oprócz tego ważnym składnikiem barszczu na wigilię jest wywar warzywny, przygotowany z włoszczyzny. Nie należy również zapominać o przyprawach, które nadają smak całości. 


Z czym podać barszcz czerwony wigilijny?


Barszcz wigilijny zazwyczaj serwuje się z uszkami – malutkimi pierożkami w kształcie ucha z farszem z grzybów leśnych. Niekiedy podaje się również go bez żadnych dodatków np. w filiżance, przed daniem rybnym. Jest to rzadziej spotykana praktyka, ale znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna. Barszcz wigilijny można podawać także z ugotowaną fasolą białą, kapustą kiszoną, krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym czy pasztecikami z ciasta francuskiego. 


Co zamiast barszczu czerwonego na wigilię?


Barszcz czerwony jest zdecydowanie najpopularniejszą zupą wigilijną w Polsce – kochamy go za esencjonalny i intensywny smak oraz towarzystwo uszek. Niemniej jednak w niektórych domach zamiast niego serwuje się inne, tradycyjne zupy wigilijne, np. barszcz z kapusty kiszonej, zupę rybną, zupę grzybową czy żur z grzybami na zakwasie.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy