Jagnięcina - przepisy

50 przepisów

Jagnięcina to przysmak, który nie gości zbyt często na polskich stołach, a szkoda. Mięso jagnięce charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, a do tego - jest bardzo zdrowe, o wiele zdrowsze niż choćby wieprzowina czy mięso drobiowe. Na szczególne uznanie zasługuje jagnięcina podhalańska, wpisana na listę produktów tradycyjnych, która oprócz niepowtarzalnego smaku, słynie z cennych właściwości odżywczych.

Jagnięcina - przepisy

Jagnięcina: potrawy

Jagnięcina łatwo może stać się wyjątkowym daniem głównym, a że w kuchni polskiej obecnie jest raczej rarytasem, obiad, którego głównym składnikiem jest mięso młodej owcy, z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

Mięso jagnięce doskonale nadaje się do przygotowania wszelkich mięsnych potraw-kotletów, gulaszu, pieczeni, a nawet pulpetów i burgerów, po wcześniejszym zmieleniu. Możliwości jest wiele, bowiem jagnięcinę można obrabiać na wiele sposobów.

Polędwica jagnięca świetnie nadaje się do przygotowania pieczeni lub do grillowania. Schab jest wprost stworzony do smażenia, ale ten kawałek mięsa można też upiec. Żeberka to jedno z najpopularniejszych mięs, które goszczą na grillu. Łopatkę można dusić, smażyć lub piec.

Jednym z najpopularniejszych dań z mięsa młodej owcy jest comber jagnięcy, podany jako aromatyczna pieczeń lub stek. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich bardziej nietypowym obiadem, przygotuj rogan josh - przysmak kuchni indyjskiej, którego podstawą jest mięso duszone w maśle ghee. Kolejna nietypowa propozycja to pilaw - tradycyjna potrawa kuchni wschodniej, składająca się z bulguru lub ryżu, warzyw, dużej ilości pikantnych przypraw i kawałków mięsa.

Jak marynować jagnięcinę?

Jagnięcina charakteryzuje się silnym zapachem. Z tego względu, ten rodzaj mięsa bardzo "lubi się" z intensywnymi przyprawami i z wyrazistymi marynatami.

Najczęściej, podstawą marynaty do jagnięciny jest czerwone wino oraz zioła - oregano, tymianek i rozmaryn. W marynacie nie powinno zabraknąć też czosnku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Prostą marynatę do jagnięciny można przygotować z soku pomarańczowego z dodatkiem przypraw, tymianku i oliwy z oliwek. Inne popularne składniki to musztarda, sos sojowy i sok z cytryny.

Marynata pomoże ukryć charakterystyczny zapach mięsa, a przy okazji - uczyni je kruchym. Jagnięcinę należy zamarynować minimum na kilka godzin przed upieczeniem, jednak zaleca się, aby zamarynowane mięso leżało w lodówce przez 24 godziny.

W pierwszej kolejności, mięso należy naciąć, a następnie - wetrzeć marynatę, dbając o to, żeby dostała się we wszystkie wgłębienia. Jeżeli zamierzamy przygotować większe kawałki, najpierw warto nakłuć je widelcem. Ważne jest, żeby kawałki jagnięciny charakteryzowały się zbliżoną grubością. Wówczas, przygotowana marynata wchłonie się równomiernie. Jeżeli marynata zawiera zioła, przed rozpoczęciem smażenia lub grillowania warto usunąć je z już zamarynowanego mięsa. W przeciwnym wypadku, łatwo o ich przypalenie, co może zepsuć smak potrawy i nadać jej niezbyt apetyczny wygląd.

Co pasuje do jagnięciny?

Jagnięcina może być podawana z wieloma dodatkami. W polskiej kuchni, na stołach najczęściej gości jagnięcina z pieczonymi ziemniakami, ale dobrym dodatkiem jest tez puree ziemniaczane. Do jagnięciny świetnie pasują warzywa - pieczone (na tej samej blasze co mięso) lub gotowane. Jeżeli mięso młodej owcy ma być składnikiem orientalnego dania, idealnie skomponuje się z ryżem. Gulasz lub pulpety można bez przeszkód podawać zkaszą. W Polsce, takie rozwiązanie nie jest popularne, ale na południu, jagnięcinę często podaje się w towarzystwie świeżych owoców, najczęściej - pigwy. Takie danie może okazać się ciekawym urozmaiceniem domowego jadłospisu.

Jakie wino do jagnięciny?

Jagnięcina najlepiej komponuje się z czerwonym winem. To, jaki trunek podamy do obiadu, w dużej mierze zależy od tego, jak przygotowaliśmy mięso. Do jagnięciny przyrządzonej z łagodnymi, ziołowymi przyprawami, najlepiej pasuje lekkie czerwone wino. Jeżeli na stół podamy mięso, któremu nie szczędziliśmy pikantnych przypraw, zdecydowanie lepszym wyborem będzie ciężkie czerwone wino.

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Ciasto filo - przepisy nie tylko na słodkości
09.06.2020

Ciasto filo: co to jest i jak je zrobić?

Ciasto filo to bardzo ważny produkt w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Z cieniutkich płatów można przygotowywać przysmaki słodkie, takie jak słynna baklawa. Ciasto filo nada się również do przygotowania pysznych dań wytrawnych. Przepisy z ciastem filo nie są wcale trudne w przygotowaniu. W cyklu „Przyjemności na weekend” podpowiadamy, jak wykorzystać ciasto filo w kuchni.

Andora
17.05.2020

Andora – jeden z najmniej odkrytych krajów Europy

Księstwo Andory trudno znaleźć na mapie, bo to kraj wielkości Warszawy, wciśnięty między Francję i Hiszpanię. Warto się tam wybrać, aby poszusować na nartach lub desce, odpocząć w luksusowym spa i skosztować wyśmienitej kuchni. Wyjątkowość andorskiej kuchni wynika z połączenia naturalnej prostoty dań pasterskich z katalońską tradycją i francuską finezją. Dodatkowo każda niemal restauracja oferuje własne wariacje rozmaitych potraw.

Ser halloumi
14.05.2020

Ser halloumi i kuchnia cypryjska dla każdego

Ser halloumi to sztandarowy produkt kuchni cypryjskiej. Jeśli szukamy oryginalnej przekąski grillowej, warto spróbować halloumi – sera wytwarzanego z mleka krowiego, owczego i koziego, wzbogaconego suszoną miętą. Kuchnia cypryjska oferuje jednak znacznie więcej smakołyków – sprawdźcie, jakich!

pyszne przekąski z Izraela
10.05.2020

Izrael – co i gdzie zjeść, żeby było pyszne

Potrawy izraelskie to dania, które zrobią wrażenie na turystach, odwiedzających ten kraj, ale też na osobach, które w Polsce mogą próbować dan z kuchni izraelskiej lokali w naszym kraju. Izraelczycy mówią, że ich państwo tworzą ludzie, którzy przybyli tu ze stu jeden krajów. Bez wątpienia potwierdza to różnorodność tradycji kulinarnych widoczna na tutejszych stołach.

bistro-igrek-min
15.10.2019

Restaurant Week - Kochaj Jedzenie! Testujemy festiwalowe menu

Festiwal Restaurant Week to cykliczne święto smakoszy. W każdej restauracji, biorącej udział w imprezie, zjecie dwie różne wersje menu. My przetestowaliśmy propozycje Pełną Parą na Nowo oraz Bistra iGrek. Sprawdźcie, czy warto wybrać się do tych miejsc!

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Kuchnia chorwacka
29.05.2019

Kuchnia chorwacka – nie tylko na wakacje

Turysta odwiedzający ten kraj nad Adriatykiem na pewno nie zazna głodu. Kuchnia chorwacka obfituje w pyszne dania z mięsa, warzyw, ryb czy owoców morza. Ich dopełnieniem są znakomite wina. Co warto zamówić w restauracji, a później odtworzyć w domu? Kuchnia chorwacka w cyklu "Smaczne miejsca" nie ma przed nami tajemnic.