sos sojowy
1115 przepisów
Przepisy w kolekcji sos sojowy

To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.
Jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami to proste danie makaronowe w stylu orientalnym. Orzechy nerkowca, imbir i syrop klonowy w interesujący sposób podbijają smaki tego niecodziennego dania. Danie idealnie sprawdzi się na spotkania w gronie rodziny i znajomych.
Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami

Kimchi to rodzaj koreańskiej kiszonej kapusty. Kimchi jest zupełnie inna niż ta, którą robimy i jemy od lat – ostra, słona, kwaśna, nieprawdopodobnie aromatyczna. Łatwa w przygotowaniu, superzdrowa i wszechstronna kulinarnie. Kimchi to idealne źródło witamin i minerałów na przedwiośniu.
Kimchi

Zupa tajska to rozgrzewająca propozycja obiadowa, która zachwyca bogactwem składników. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym często doprawiana jest sokiem z limonki, ostrą pastą curry lub na bazie ostrych papryczek. Zupa tajska często podawana jest z ryżem albo makaronem ryżowym. Zupa tajska z kurczakiem to także okazja do wykorzystania posiekanej kolendry. Pyszna zupa tajska to okazja do poznania nowych, orientalnych smaków.
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Doskonała kaczka po pekińsku z warzywami to przepis na przepyszny i nietypowy posiłek. Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i słodkiego sosu to prawdziwa symfonia orientalnych smaków. To danie świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Kaczka pekińska, zawinięta z placuszki pszenne, sprawdzi się także jako lunch do pudełka. Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Zobaczcie nasz prosty przepis na kaczkę pekińską.
Kaczka po pekińsku

Łosoś teriyaki to pyszny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Rybę marynujemy wcześniej, aby zdążyła przejść odpowiednim smakiem i aromatem. Następnie pieczemy w piekarniku. Tak przygotowany łosoś jest soczysty i pyszny. Warto podać go z ryżem i sałatką. Zasmakuje nawet osobom, które twierdzą, że nie lubią ryb. Do tej się przekonają! Sprawdź przepis na łososia w sosie teriyaki.
Łosoś w sosie teriyaki

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.
Bigos z cukinii

Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami to danie idealne na wiosnę i lato. Wykorzystujemy w niej to, co akurat jest w sezonie. Szparagi i truskawki to połączenie idealne. Dodatkowo, słodkie owoce wspaniale komponują się z wyrazistym mięsem, jakim jest stek. Aby wzmocnić smak truskawek, używamy ich też do przygotowania sosu, którym polewamy całość. Sałatka jest lekka i pyszna, idealna na obiad, lunch czy kolację. Sprawdzi się także jako opcja imprezowa.
Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami

Przepis na kaczkę w sosie cytrusowym
Kaczka z cykorią

Brakuje Ci pomysłu na szybki obiad? Zrób kuskus z selerem naciowym i orzechami!
Kuskus z selerem naciowym i orzechami

Stek z kalafiora to przepis na letni obiad dla całej rodziny. Stek z kalafiora jest bogaty w smak umami, który pokochają nawet mięsożercy. Przygotowując stek z kalafiora warto pamiętać o dodatku sosu lub świeżej surówki.
Stek z kalafiora

Botwinka to zupa, która najlepiej smakuje mi na następny dzień po ugotowaniu. Botwina, czyli główny składnik, nada piękny kolor i doskonały smak. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie!
Botwinka

Przepis na parmentier z orzechami
Parmentier z orzechami
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak
Artykuły powiązane
Kuchnia japońska a weganizm - można się zaskoczyć!
Kuchnia japońska większości kojarzy się z sushi i surową rybą, a także esencjonalnymi bulionami. Czy w takim razie bliżej jest jej, czy dalej do weganizmu? To i inne pytanie zadajemy ekspertce, Alicji Than z restauracji Izumi oraz Matcha Bistro & Bar.