Pulpety

32 przepisów

pulpeciki

Pulpety bywają często ulubionym daniem obiadowym najmłodszych dzieci - są atrakcyjne nie tylko z powodu swojego smaku, ale także wyglądu. Ich przygotowanie wymaga jednak pewnej wprawy, bez której łatwo zepsuć końcowy efekt. Jak zatem przygotować idealne, smaczne kulki mięsne?

Z czego można zrobić pulpety?

Pulpety (zwłaszcza na bazie chudego mięsa) to potrawa niezwykle delikatna i lekkostrawna. Nic zatem dziwnego, że dietetycy polecają je często dzieciom oraz osobom cierpiącym na przewlekłe choroby żołądka. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, a ponieważ podaje się je w formie mniejszych lub większych kulek, zawsze pobudzają ciekawość osób zgromadzonych przy stole.

Aby zrobić klopsiki, należy się zaopatrzyć przede wszystkim w dowolne mięso mielone. Specjaliści polecają zwłaszcza wieprzowinę albo wołowinę (czy nawet połączenie obu tych rodzajów), ale mięso drobiowe również powinno zdać egzamin. Chodzi o to, by masa mięsna okazała się wystarczająco tłusta; dzięki temu pulpety będą soczyste i miękkie. Z tego właśnie powodu drób powinno się mielić ze skórą - taki zabieg znakomicie pomoże w jego "natłuszczeniu".

Do listy niezbędnych składników należy jeszcze dopisać jajko, sól i pieprz. Oczywiście, wymienione produkty nie wyczerpują całego potencjału naszej potrawy - możemy ją wzbogacić o kolejne smakowite dodatki, zgodne z własną fantazją i potrzebą chwili. Zawsze trzeba mieć bowiem na uwadze oczekiwania osób, dla których gotujemy. Dorośli życzą sobie często kulinarnych eksperymentów, więc warto dodać do mięsnych kulek np. posiekane orzechy, starty ser czy pestki dyni. W przypadku obiadu dla dzieci trzeba zazwyczaj postępować ostrożniej: aromatyczne klopsiki z sosem pomidorowym będą wyjściem najprostszym i najlepszym.

Jeżeli akurat mamy w lodówce mało mięsa, możemy dodać do przygotowywanego dania namoczoną bułkę albo bułkę tartą. Dobrze jest jednak zalać ją niewielką ilością mleka. Sucha bułka pochłania wilgoć z mięsa, przez co staje się ono twarde i suche w środku. Ma też tendencję do rozpadania się na talerzu, co zmniejsza przyjemność posiłku.    

Na marginesie warto zwrócić uwagę na fakt, że - historycznie rzecz ujmując - istnieje pewna różnica znaczeniowa między pulpetami a klopsami. Pulpety to tradycyjne włoskie danie w postaci gotowanych mięsnych kulek z jajkiem, przyprawami i bułką. Klopsy są z kolei rodzajem kotlecików, podlegających smażeniu bądź duszeniu z aromatycznymi przyprawami. Główna różnica tkwi zatem w sposobie obróbki termicznej potrawy.

W języku potocznym rozróżnienie na pulpety i klopsy niemal zupełnie się zatarło. Nie ma w tym nic szczególnie złego, bo przyjmuje się, że oba sposoby przyrządzania mięsa mielonego pochodzą z tego samego przepisu. Datuje się go na III w. p.n.e., pochodzi zaś ze starożytnych Chin. 

Jaki sos do pulpetów?

Pulpety mogą być serwowane w towarzystwie rozmaitych dodatków: gotowanych ziemniaków, ryżu, surówek czy nawet frytek. Sporo osób uważa jednak, że pulpety z sosem smakują zdecydowanie najlepiej. W wersji "klasycznej" zwykło się wybierać wspomniany już sos pomidorowy, ale również koperkowy lub boloński. Przyrządzanie całości nie nastręcza wielu problemów: podgotowane bądź usmażone kulki przekładamy do sosu i podduszamy. Danie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Na specjalne okazje warto pokusić się o bardziej wymyślny sos do pulpetów. Atrakcją każdej rodzinnej imprezy będzie z pewnością sos curry, imbirowy albo śmietanowo-grzybowy. 

Przepisy na pulpety

Jeśli znudziły nam się już zwykłe pulpety w sosie pomidorowym, powinniśmy sięgnąć po nowe warianty: pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku albo pulpeciki w sosie żurawinowym z frytkami. Połączenie smaków jest tutaj tak niecodzienne, że na pewno zdoła przełamać obiadową rutynę. 
Wielbicieli kaszy ucieszą z kolei pulpety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej, a także spaghetti z pulpetami z kaszy gryczanej. Dla adeptów zdrowego odżywiania odpowiednie są zaś pulpeciki z soczewicy.