Ciorba de perisoare – zupa z klopsikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wywar podgrzać. Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, pokroić w talarki. Seler obrać, drobno pokroić. Fasolkę obrać, pokroić w 3-cm kawałki. Z pomidorów usunąć pestki, pokroić.
Paprykę i ziemniak obrać, drobno pokroić. Cytryny wyszorować, pokroić w plasterki. Do wywaru wrzucić wszystkie pokrojone warzywa oraz groszek, plasterki cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 min.
Mięso wymieszać z ryżem i natką pietruszki, dobrze przyprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
Włożyć klopsiki do zupy i gotować na małym ogniu 25–30 min, mieszając od czasu do czasu, aby nie zlepiły się ze sobą. Przyprawić do smaku. Zupę podawać w ogrzanych miseczkach, ze świeżym chlebem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze