Przepisy ze schabem

1 kolekcji przepisów

676 przepisów

Przepisy ze schabem w roli głównej to kolekcja receptur pozwalających odczarować kotlety schabowe. Mamy do czynienia z mięsem, które pozostaje miękkie i soczyste niezależnie od tego, czy będzie smażone, pieczone, duszone. Schab nadaje się nie tylko na obiad. To także świetna baza do przygotowania domowych, zdrowych wędlin. Zobaczcie zebrane przepisy ze schabem.

Przepisy ze schabem

Schab: co można zrobić ze schabu?

Schab to nie tylko poczciwe kotlety schabowe w panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Przepis na schab w oryginalnym wydaniu nie musi wcale być skomplikowany ani pracochłonny. Wieprzowina w sosie własnym, aromatyczne bitki, schab wieprzowy w formie gulaszu - każda z tych odsłon zapewnia wyjątkowy smak, który można dowolnie modyfikować przyprawami. Schab pieczony ze śliwką, suszonymi owocami lub grzybami to idealna propozycja na świąteczne danie główne.

Obiad ze schabu nie musi być nudny, a to tylko początek możliwości. Mięso pieczone, wędzone lub suszone sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub zimna przystawka. Aby było smacznie, wybierajmy schab dobrej jakości. Ten najlepszy ma jasnoróżowy kolor i marmurkową strukturę.

Co pasuje do schabu?

Pomysły na schab uzupełnić warto dodatkami. Ten rodzaj mięsa serwować można z różnego rodzaju sałatkami, surówkami, sosami. Tradycjonaliści twierdzą, że pieczony schab najlepiej komponuje się z kapustą zasmażaną, a w lżejszej wersji z surówką z czerwonej kapusty. Często wybierana jest także ponadczasowa mizeria z ogórków. To popularne opcje, wcale nie oznaczające, że inne połączenia będą mniej smaczne.

Roladki schabowe czy schab nadziewany często podaje się na słodko. Owoce idealnie pasują do mięsa smażonego oraz pieczonego. Szczególnie godne polecenia są świeże lub suszone śliwki, morele oraz żurawina. W wariancie bardziej wytrawnym pojawiają się grzyby. Mogą to być zarówno grzyby leśne, jak również kurki i pieczarki. Warzywa nie podlegają ograniczeniom. Dozwolone są wszystkie: od buraczków po szpinak, jarmuż i suszone pomidory.

Jaki sos pasuje do schabu?

Schab i sos to duet doskonały. Do tego rodzaju mięsa pasują różne smaki: od mocno pikantnych, przez słodkawe, aż po orientalne akcenty.

Jeśli zdecydujemy się na pieczeń, tłuszcz zebrany z brytfanki można wykorzystać jako bazę klasycznego sosu pieczeniowego. Ponieważ ten rodzaj mięsa generalnie uznawany jest za ciężkostrawny, pasują do niego zioła. Dobrym dodatkiem jest sos majerankowy, rozmarynowy lub koperkowy.

Ze schabem dobrze komponują się owocowe nuty. Staropolskie receptury uwzględniają choćby sos czarny: do klasycznej bazy z mąki zrumienionej na maśle dodaje się kilka łyżek prawdziwych śliwkowych powideł. Można także wykorzystać śliwki suszone, szczególnie jeśli wcześniej nafaszerujemy nimi mięso. Niektóre dawne przepisy nakazują także do sosu mięsnego dolać kilka kropel koniaku lub brandy, aby pogłębić smak.

Jak upiec schab, żeby był soczysty?

Jak przyrządzić schab, aby zachować jego soczystość? Istnieje kilka trików, które zapewnią ostateczny sukces w tym zakresie.

Zacząć należy już od prawidłowego wyboru mięsa. Najlepszy będzie schab różowy, z widocznymi, ale niezbyt dużymi nitkami tłuszczu. Unikać należy mięsa wysuszonego, bladego i już zamarynowanego. W tym ostatnim przypadku przyprawy często dominują aromatem, wskutek czego łatwo kupić schab nie pierwszej świeżości.

Mięso przed pieczeniem zamarynujmy. Najlepiej przygotować mieszaninę z octu winnego lub jabłkowego, oleju, ulubionych przypraw oraz ziół. Natarte marynatą mięso powinno spędzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie należy je szybko przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni, aby zamknąć pory mięsa i zapobiec wypływaniu soku. Jeśli kupiliśmy kawałek ze skórą, warto wcześniej ponacinać ją ostrym nożem w kratkę. Dopiero wówczas schab trafia do zamkniętego naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia.

Jak długo piecze się schab? Ta kwestia zależy od kilku czynników, między innymi także od samego piekarnika, więc czas trzeba kontrolować. Przyjmuje się jednak, że kilogramowy kawałek mięsa powinien spędzić w piekarniku około godziny.

Artykuły powiązane

Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Ziemia Brańska Gospoda
27.05.2020

Restauracje po Kuchennych rewolucjach. Oto Ziemia Brańska Gospoda

Kuchenne Rewolucje emitowane są na antenie od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji prowadzi przez całą Polskę. Są w niej karczmy, gospody oraz restauracje. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem w roli głównej występuje Ziemia Brańska Gospoda

Śniadanie wielkanocne - jajka faszerowane
10.04.2020

Śniadanie wielkanocne - co podać w ten wyjątkowy dzień?

Śniadanie wielkanocne jest posiłkiem szczególnym. Kończy post i jest znakiem do rozpoczęcia świętowania. Na stole króluje żurek, pieczony schab i babka wielkanocna. Smacznego!

Części wołowiny
26.08.2019

Poszczególne części wołowiny – Mięsny poradnik

Polędwica wołowa to chyba najpopularniejsza część wołowiny. Ale nie jedyna, o czy warto się przekonać! I nawet jeśli nie jesteśmy wyznawcami zasad „piątek ćwiartki”, czyli pełnego wykorzystania mięsa i części zwierzęcia, to jeśli już kupujemy mięso, to wybierajmy i doceniajmy różne części wołowiny. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro&Deli radzi, na co zwrócić uwagę i jakie dania zaplanować w kuchni.

Ossobuco
11.08.2019

Ossobuco – gicz we włoskim przepisie

Znacie ossobuco? To dość pracochłonne danie, którego przygotowanie zajmuje kilka godzin. Jednak warto poświęcić trochę czasu, gdyż ossobuco, czyli duszona gicz cielęca, zachwyca smakiem i aromatem. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję i przepis na ossobuco.

Restauracje Zakopane
23.01.2019

Zakopane - restauracje z kuchnią góralską

Zimowa stolica Polski przyciąga tłumy turystów niezależnie od pory roku. Restauracje i Zakopane idą w parze, ale nie w każdym lokalu możemy spróbować, jak naprawdę smakuje kuchnia góralska. W cyklu "Smaczne miejsca" prezentujemy krótki poradnik, jak wybierać restauracje, odwiedzając Zakopane.

Boeuf bourguignon
19.12.2018

Mięso w najlepszej oprawie – z czym je podawać?

Wołowina, wieprzowina, a może dziczyzna? Na świątecznych stołach króluje mięso. Zależnie od tego, co postanowicie podać tym razem, dobierzcie odpowiednie trunki. Dzięki temu spotkanie przy stole będzie też ciekawym doświadczeniem kulinarnym.

Golonka po bawarsku
19.12.2018

Golonka po bawarsku i 9 innych klasyków z kuchni niemieckiej

Tradycyjne potrawy kuchni niemieckiej są tłuste, pożywne i zazwyczaj podawane w dużych ilościach. Za sztandarowe danie uchodzi golonka po bawarsku. Ale na uwagę zasługują też inne dania – w cyklu „Smaczne miejsca” bierzemy pod lupę kuchnię niemiecką.

Supperlardo
28.11.2018

Kanapki proszone na scenę! – w Supperlardo grają koncertowo

Scenariusz i reżyseria sztuki: szef kuchni, z pasją do mięsa i wędlin. Czas i miejsce akcji: późne popołudnie, restauracja Supperlardo. Potrzebne rekwizyty: m.in. 100-letnia krajalnica do wędlin, lodówki do sezonowania mięsa. Kurtyna w górę!

Tefal Optigrill
30.10.2018

Pyszne mięso z grilla – zrób je w domowej kuchni!

To jedna z tych rzeczy, za którymi tęsknimy jesienią i zimą – grillowanie to nie tylko smak, ale i ten klimat spotkań przy ruszcie… Nie czekaj do wiosny, sięgnij po grill elektryczny – przetestowaliśmy jeden z nich!

Jurek Sobieniak
04.10.2018

Kwestionariusz kulinarny: Jurek Sobieniak

Jurek Sobieniak – kucharz, technolog żywności, ekspert magazynu „Moje Gotowanie”, który podpowiada swoje patenty nie tylko na „Samo Mięso”. To chodząca encyklopedia wiedzy o kulinarnej chemii i alchemii. W cyklu „Człowiek od kuchni” zdradza swój smak dzieciństwa, opowiada, jakiej potrawy jeszcze nigdy nie próbował (a chciałby!) i bez czego nie może obejść się w kuchni.