oliwa z oliwek
1 kolekcji przepisów
1759 przepisów
Przepisy w kolekcji oliwa z oliwek

Domowa pizza z kurczakiem to pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Mozzarella, pieczarki i cebula świetnie komponują się z kurczakiem. Pizza z kurczakiem was zaskoczy, bo nie jest to typowy przepis. Dlaczego? Bo jest to tak zwana pizza biała. Co to jest, jak zrobić pizzę z kurczakiem i ile kalorii ma pizza z kurczakiem? Odpowiadamy poniżej. Gwarantujemy, że całość jest sycąca i smakowita! Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017.
Pizza z kurczakiem

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Pieczona papryka o lekko wędzonym smaku i zapachu to znakomita samodzielna przekąska, składnik sałatek, a także produkt do faszerowania serem czy ryżem. Jest to pyszny dodatek do dań - papryka pieczona zmiksowana będzie podstawą wspaniałego chłodnika lub sosu do mięs i ryb. Pieczona papryka może być upieczona w większej ilości i przechowywana w słoikach z oliwą, wtedy nabierze nowego, ciekawego smaku
Papryka pieczona

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Ten wytrawny przepis świetnie sprawdzi się na szybki obiad lub lunch. Naleśniki ze szpinakiem i serem feta są tanie, proste w przygotowaniu i pyszne. Farsz ze szpinaku i fety fantastycznie sprawdza się także jako nadzienie do pierogów, zapiekanek oraz wypieków z ciasta francuskiego. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą? Podpowiadamy przepis na jeden ze smaczniejszych obiadów.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Cukinia faszerowana mięsem to propozycja na smaczny i niecodzienny obiad. Faszerowana cukinia zapiekana z mięsem i posypana tartym serem na pewno przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Podpowiadamy, jak zrobić cukinię faszerowaną.
Cukinia faszerowana mięsem

Wegetariańskie smarowidło - pasta z fasoli na dwa sposoby. Pasta z fasoli pomidorowa czy pasta z fasoli pachnąca majerankiem i kminkiem? Łatwo zrobicie obie wersje, które pasują do świeżego pieczywa.
Pasta z fasoli

Makaron ze szpinakiem to bardzo popularne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Makaron ze szpinakiem łatwo również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Oto nasz sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem

Pizza hawajska to jeden z najpopularniejszych rodzajów pizzy na świecie. Tyle samo, co jej wielbicieli, jest chyba tych osób, które uważają ją za profanację. Pizza z ananasem dla wielu faktycznie jest kontrowersją, jednak to dzięki niemu pizza hawajska nabiera słodkiego, egzotycznego smaku. Sprawdźcie nasz przepis na pizzę hawajską.
Pizza hawajska

Tradycyjne włoskie cantuccini, znane również jako biscotti di Prato lub cantucci to chrupiące ciasteczka z duża ilością grubo siekanych migdałów. Cantuccini są takie chrupkie nie tylko za sprawą migdałów - ciasteczka te piecze się dwukrotnie. Ich przygotowanie na szczęście nie jest skomplikowane. Sprawdźcie nasz przepis na cantuccini.
Ciasteczka cantuccini z orzechami i czekoladą

Wegańskie burgery z buraka i kaszy jaglanej to propozycja na smaczny obiad nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Pożywne, pełne smaku i witamin warzywne burgery są pyszną alternatywą dla mięsnych kotletów. Sprawdź nasz przepis na wege burgery z buraka i kaszy jaglanej.
Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.
Ryba po grecku - fit

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zupa ribollita

Buraki faszerowane fetą to zdrowa przekąska, która nasyci na dłuższy czas. Buraki są ważnym składnikiem dla osób, które zmagają się z anemią lub chcą wzmocnić swoją odporność. Zawarte w nich żelazo korzystnie wpływa na wygląd cery i paznokci. Składniki odżywcze zawarte w upieczonych burakach są łatwiej przyswajalne. Dlatego warto sięgnąć po buraki faszerowane fetą i cieszyć się znakomitym smakiem i lepszym zdrowiem.
Buraki faszerowane fetą

Sałatka z granatem i migdałami to bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna przekąska na imprezę w gronie znajomych. W przepisie występują kukamelony, ale można je zastąpić tradycyjnymi ogórkami.
Sałatka z granatem i migdałami
Inne z kolekcji: Tłuszcze
Artykuły powiązane
Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!
Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.
Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i budowania odporności. Warto zwracać uwagę na to, co spożywamy w szczególności jesienią i zimą. Wedle przysłowia serce jak dzwon jest synonimem zdrowia. 27 września obchodzimy Światowy Dzień Serca, który został ustanowiony przez Światową Federację Serca z udziałem UNICEF-u i UNESCO. W Polsce świętujemy wraz z Polskim Towarzystwem Kardiologicznym od 2002 roku. Podpowiadamy, jakich 5 składników z domowej spiżarni warto stosować, aby mieć zdrowe serce.
Na czym najlepiej smażyć - oliwa, olej, a może margaryna?
Czy smażyć można tylko na oleju, a oliwy używać wyłącznie do sałatek? O jakich zasadach warto pamiętać, jeśli chcemy smażyć na margarynie? Uporządkujmy wiedzę na temat tych tłuszczów, by potrawy z ich dodatkiem były smaczne i zdrowe.
Oliwa z oliwek - śródziemnomorski skarb
Oliwa z oliwek pochodzi z krajów śródziemnomorskich. Ma ubarwienie od złocistego po żółtozielony i bardzo charakterystyczny aromat. Co więcej, jest znakomitym składnikiem podkreślającym smak potraw, a także jednym z najcenniejszych kosmetyków domowych. Gałązka oliwna symbolizuje pokój i przyjaźń, a o drzewach oliwnych mówiono głośno już w starożytności. Przekonajmy się, dlaczego.