Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną

Inspiracja kuchnią marokańską - to danie przygotujemy w tadżinie, czyli tradycyjnym stozkowym naczyniu do gotowania. Jeśli go nie macie nic straconego, wykorzystajcie naczynie żaroodporne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)

Składniki:

  • 6 kotletów z karkówki jagnięcej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ras-el-hanout (marokańska mieszanka przypraw)
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 kg pigwy
  • sok z 1 cytryny
  • natka pietruszki i kolendry, posiekane
  • cytryna kiszona
  • 15 oliwek kalamata
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso kroimy na nieco mniejsze kawałki. Obrane cebule i czosnek siekamy. Do naczynia żaroodpornego (najlepiej do podstawy tadżinu) wkładamy mięso, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę, przyprawy, czosnek i oliwę. Chwilę podsmażamy. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
  • Przykrywamy i gotujemy przez 40 min, na średnim ogniu. W tym czasie pigwy obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne, namaczamy w wodzie z sokiem cytrynowym. Dokładamy je do tadżina i gotujemy jeszcze 20 min.
  • Dolewamy szklankę wody, jeżeli sos zanadto się zredukował. Zioła siekamy, kiszoną cytrynę kroimy w drobną kostkę, posypujemy nią mięso, dodajemy oliwki, trochę soku cytrynowego i podajemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Kofty z jagnięciny


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy