Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną

Inspiracja kuchnią marokańską - to danie przygotujemy w tadżinie, czyli tradycyjnym stozkowym naczyniu do gotowania. Jeśli go nie macie nic straconego, wykorzystajcie naczynie żaroodporne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)

Tadżin z jagnięciny z kiszoną cytryną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięso kroimy na nieco mniejsze kawałki. Obrane cebule i czosnek siekamy. Do naczynia żaroodpornego (najlepiej do podstawy tadżinu) wkładamy mięso, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę, przyprawy, czosnek i oliwę. Chwilę podsmażamy. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.

  • 2.

    Przykrywamy i gotujemy przez 40 min, na średnim ogniu. W tym czasie pigwy obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy gniazda nasienne, namaczamy w wodzie z sokiem cytrynowym. Dokładamy je do tadżina i gotujemy jeszcze 20 min.

  • 3.

    Dolewamy szklankę wody, jeżeli sos zanadto się zredukował. Zioła siekamy, kiszoną cytrynę kroimy w drobną kostkę, posypujemy nią mięso, dodajemy oliwki, trochę soku cytrynowego i podajemy.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Kofty z jagnięciny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy