Udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy z czosnkiem i rozmarynem

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.15 z 27 głosów)

Składniki

  • Udziec jagnięcy z kością, ok. 2,3 kg
  • Dwie łyżki posiekanego rozmarynu, kilka gałązek do przybrania
  • Główka czosnku
  • Dwie łyżki musztardy
  • Sok z pół cytryny
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie

  1. Połowę czosnku przepuścić przez praskę, wymieszać w miseczce z oliwą, musztardą, rozmarynem i solą (opcjonalnie - z łyżką miodu). Miksturą natrzeć mięso. Nakłuć głęboko udziec w kilku miejscach i wcisnąć trochę rozmarynu i pokrojone ząbki pozostałego czosnku.
  2. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
  3. Rozgrzać piekarnik do 230C.
  4. Wstawić udziec na ruszt piekarnika, tłustszą stroną do góry. Pod spodem umieścić naczynie na kapiący tłuszcz (z odrobiną wody, żeby tłuszcz nie zadymił kuchni).
  5. Piec ok. pół godziny, zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze dwie - dwie i pół godziny.
  6. Serwować z ulubionymi dodatkami (pieczone ziemniaki, warzywa, sałaty). Po wyjęciu z piekarnika a przed pokrojeniem na porcje odczekać 10 minut.
mięso obiad pieczeń udziec baranina jagnięcy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze