Udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy z czosnkiem i rozmarynem

dania mięsnepieczeńudziec

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 229 głosów)

Składniki:

  • Udziec jagnięcy z kością, ok. 2,3 kg
  • Dwie łyżki posiekanego rozmarynu, kilka gałązek do przybrania
  • Główka czosnku
  • Dwie łyżki musztardy
  • Sok z pół cytryny
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Połowę czosnku przepuścić przez praskę, wymieszać w miseczce z oliwą, musztardą, rozmarynem i solą (opcjonalnie - z łyżką miodu). Miksturą natrzeć mięso. Nakłuć głęboko udziec w kilku miejscach i wcisnąć trochę rozmarynu i pokrojone ząbki pozostałego czosnku.
  • Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Rozgrzać piekarnik do 230C.
  • Wstawić udziec na ruszt piekarnika, tłustszą stroną do góry. Pod spodem umieścić naczynie na kapiący tłuszcz (z odrobiną wody, żeby tłuszcz nie zadymił kuchni).
  • Piec ok. pół godziny, zmniejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze dwie - dwie i pół godziny.
  • Serwować z ulubionymi dodatkami (pieczone ziemniaki, warzywa, sałaty). Po wyjęciu z piekarnika a przed pokrojeniem na porcje odczekać 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy