musztarda
2 kolekcji przepisów
1503 przepisów
Przepisy w kolekcji musztarda

Zielone burgery wegetariańskie ze szpinakiem i ciecierzycą to doskonała alternatywa dla mięsnego dania. Pełne wartościowego białka, witamin i składników odżywczych stanową smaczny i zdrowy posiłek. Chrupiące w wierzchu, ale nie suche w środku. Jak zrobić idealne wege burgery? Przepis w wersji wegańskiej.
Wegańskie zielone burgery z ciecierzycy ze szpinakiem

Boeuf strogonow (a właściwie stroganow) to danie dobrze znane wszystkim miłośnikom mięsnych gulaszy. Boeuf strogonow to także danie często podawane podczas rodzinnych uroczystości. Ulubiony gulasz rosyjskiego generała jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wypróbujcie nasz przepis na boeuf strogonow – zawsze wychodzi pyszny!
Boeuf strogonow

Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - zrazy były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się zrazy wołowe z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu zawiniętych z ogórkiem kiszonym i suszonymi grzybami. Taki właśnie przepis na roladki wołowe mamy dla was. Sprawdzony!
Zrazy zawijane

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.
Sałatka na Wigilię

Sałatka z granatem i migdałami to bardzo prosta w przygotowaniu i oryginalna przekąska na imprezę w gronie znajomych. W przepisie występują kukamelony, ale można je zastąpić tradycyjnymi ogórkami.
Sałatka z granatem i migdałami

Rolmopsy śledziowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek, nie tylko na święta. Często znajdziemy je na wszelkich imprezowych stołach z przystawkami. Rolmopsy w zalewie sobie się łatwo i z zaledwie kilku składników. To fantastyczny sposób na śledzie w nieco innym wydaniu. Zobaczcie nasz przepis na rolmopsy i bierzcie się za zawijanie!
Rolmopsy

Tatar ze śledzia to sposób na szybką i pożywną przystawkę. Tatar śledziowy przyda się nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Warto pamiętać, że tatar ze śledzia z musztardą to świetna przekąska również w czasie imprezy sylwestrowej lub spotkań w rodzinnym gronie. Tatar ze śledzi można doprawić dodatkiem odrobiny chrzanu, który zaostrza smak. Tatar ze śledzia solonego nie wymaga dodawania dużej ilości soli. Oto niezawodny przepis na tatar ze śledzia.
Tatar śledziowy

Jajka po szkocku to prawdziwy przysmak. To nic innego jak gotowane jajka, obtoczone w mięsie mielonym pachnącym musztardą w złocistej panierce. Jajka są na tyle pożywne, że można jeść je zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację. Jajka po szkocku bardzo efektownie wyglądają, a przy tym są po prostu pyszne! Warto przygotować je nie tylko na specjalne okazje. Sprawdź przepis na jajka po szkocku!
Jajka po szkocku

Hot dog francuski to pyszna alternatywa dla amerykańskiej bułki z parówką. Hot dog francuski świetnie sprawdzi się jako przekąska, także na imprezę, uwielbiają go również dzieci. Wybierzmy dobre bułki, jakościowe parówki i ulubione sosy, a pyszne danie przygotujemy w kilka chwil. Chrupiące hot dogi francuskie warto przygotować w większej ilości – szybko znikają!
Hot dog francuski

Sałatka pomidorowa obfitość to łatwa i szybka przekąska. Kwiat soli z Camargue nadaje wykwintnego charakteru. Spróbuj sałatki pomidorowej na rodzinnego grilla.
Sałatka pomidorowa obfitość

Ogórki w musztardzie francuskiej to rodzaj przetworu, który przyda się na rodzinny obiad. Ostra musztarda nadaje ogórkom charakterystycznego smaku. Dodatkowo podkreślony zostaje smak gorczycy. Ogórki w musztardzie francuskiej można przygotować bez obierania oraz pokroić na grube plastry. Oto pyszne ogórki w musztardzie francuskiej - przepis prosty i tani.
Ogórki w musztardzie francuskiej

Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.
Szaszłyki z indyka

Tatar wołowy ma wielu zagorzałych wielbicieli. Mówi się, że ci którzy go nie lubią po prostu nigdy nie jedli wystarczającego dobrego. Tatar wołowy to proste danie, bardzo klasyczne, wielu osobom kojarzące się z dzieciństwem i rodzinnymi spotkaniami. Miękkie świeżo siekane lub mielone mięso, dodatki, żółtko – sekret tkwi w jakości poszczególnych składników. Tatar u mnie to jedna z najlepszych przystawek lub smaczne danie główne.
Tatar wołowy

Makrela pieczona w papilotach to prosty sposób na doskonałą rybę. Zrób ją wg przepisu szefowej kuchni Agaty Wojdy i podaj z sałatką z cykorii i z dodatkiem masła anchois.
Makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois

Sos pieprzowy to doskonały dodatek do mięs, tortilli, sałatek, pizzy czy zapiekanki. Możecie posmarować nim kanapkę, ale i zaserwować do dań z grilla. Jest uniwersalny. Najważniejsze jednak jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko, a większość składników z pewnością macie w swojej kuchni. Sprawdźcie nasz przepis na sos pieprzowy!
Sos pieprzowy
Inne z kolekcji: Półprodukty
- aromat do ciasta
- budyń
- chałwa
- ciasto filo
- ciasto francuskie
- delicje
- esencja waniliowa
- farsz
- galaretka
- groszek konserwowy
- groszek ptysiowy
- herbatniki
- ketchup
- kisiel
- koncentrat
- kostka rosołowa
- krakersy
- lukier plastyczny
- marcepan
- marynata
- masa
- masło orzechowe
- musli
- nadzienie
- nutella
- panierka
- passata pomidorowa
- pianki marshmallow
- posypki do ciast
- śnieżka
- wafle
- wędlina
- wywar
- zalewa
- żelatyna
- miso
- pasta curry
- zupki chińskie
- papier ryżowy
- beziki
- tempeh
- nektar
- mus jabłkowy
- krówki
- wasabi
- aquafaba
- skrobia ziemniaczana
- precelki
- ciasteczka amaretti
- kruche ciasteczka w polewie czekoladowej
- marmolada pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy
- bulion cielęcy
- pasztet do smarowania
- majonez
- ciasto na pizzę
- agar
- gotowy rosół
- kiszone ogórki
- pierniczki
- powidła śliwkowe
- kapusta kiszona
- tortilla
- konserwowe ogórki
- bułka
- bulion warzywny
- tahini
- masło migdałowe
- dżem owocowy
- piernik
- kompot z suszu
- kiszone buraki
- barszcz czerwony
- krem kokosowy
- ciastka imbirowe
- ciastka maślane
- biszkopty
- lody waniliowe
- ciastka czekoladowe
- barwnik spożywczy
- popcorn
- Zakwas
- Konfitura malinowa
- perły cukrowe
- konfitura żurawinowa
- pasta z tamaryndowca
- bulion wołowy
- krem cytrynowy
- bulion drobiowy
- gotowe pieczywo
- ekstrakt migdałowy
- skrobia kukurydziana
- tortellini z szynką
- herbata
- bułka tarta
- przecier pomidorowy
- tofu
Artykuły powiązane
Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu
Gdy trwa sezon na dorodne cukinie, bakłażany i pomidory, a w pamięci mamy film "Ratatuj" z utalentowanym kulinarnie szczurkiem, to bez dwóch zdań czas na przygotowanie ratatouillle, czyli klasycznej zapiekanki kuchni francuskiej. W czym tkwi jej sekret i dlaczego właśnie ją przygotował kucharz? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".
Konfitowanie – jak konserwować jedzenie w tłuszczu?
Dzięki niemu mięso przez długi czas zachowuje świeżość, smak i soczystość. Choć konfitowanie może wydawać się skomplikowane, tak naprawdę poradzi sobie z nią większość domorosłych kucharzy. Jak powinno się konfitować żywność?