Agnieszka Pietroń

Rogan josh – mięso duszone w maśle ghee

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Rogan josh powstaje na bazie duszonej jagnięciny w maśle ghee z dodatkiem bulionu i przecieru pomidorowego. Całość wzbogacana jest w dużą ilość aromatycznych przypraw, które wspaniale podkreślają smak mięsa. Przepis na to esencjonalne danie pochodzi z kuchni perskiej. Podobno został on sprowadzony przez Mogołów do doliny Kaszmiru, gdzie jest obecnie wyjątkowo popularny. Rogan josh tradycyjnie podajemy w towarzystwie ryżu lub chlebków naan.

Składniki:

  • jagnięcina  750 g

  • kardamon  6 szt.

  • goździki  4 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • imbir  20 g

  • przecier pomidorowy  45 g

  • sól  4 g

  • masło klarowane  45 g

  • bulion drobiowy  375 ml

  • papryka w proszku  16 g

  • chili  2 g

  • nasiona kolendry  16 g

  • kurkuma  6 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • jogurt naturalny  100 ml

Rogan josh – mięso duszone w maśle ghee - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Z imbiru również usuwamy skórkę i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 2:

    Mięso: myjemy je, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Smażenie: masło roztapiamy w dużym garnku. Wrzucamy goździki, nasiona kardamonu. Całość podgrzewamy przez minutę. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zarumieni. Wrzucamy czosnek, imbir. Po minucie wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie. 

  • Krok 4:

    Duszenie: do garnka z przyprawami wlewamy przecier pomidorowy i bulion. Doprawiamy solą.  Dodajemy pokrojoną jagnięcinę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Następnie zdejmujemy pokrywkę z garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 5:

    Podanie: rogan josh podajemy z ugotowanym ryżem.

Porady

  • Rogan josh wspaniale smakuje posypany świeżą kolendrą, koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzą się tutaj również prażone i pokruszone orzeszki ziemne bądź nerkowce.
  • Jeśli nie mamy przecieru pomidorowego możemy dodać świeże pomidory. W takiej sytuacji polewamy je wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. Na końcu usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do bulionu.
  • Jagnięcinę możemy zastąpić baraniną. Niektórzy przygotowują tę potrawę z dodatkiem wołowiny. Ważne jest, żeby danie długo dusić na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie i kruche.
  • Gotową potrawę serwujemy zazwyczaj z długoziarnistym ryżem basmati lub jaśminowym. Równie dobrze smakuje podana w towarzystwie placków naan bądź paratha.
  • Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć śmietanki kokosowej. Składnik ten nie zdominuje smaku naszej potrawy, a dodatkowo nada jej pięknego aromatu.
  • Jeśli chcemy, żeby nasze danie było ostrzejsze w smaku – polecamy wzbogacić je w większą ilość papryczki chili oraz świeżego imbiru.
  • Rogan josh przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 4–5 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne