Rogan josh powstaje na bazie duszonej jagnięciny w maśle ghee z dodatkiem bulionu i przecieru pomidorowego. Całość wzbogacana jest w dużą ilość aromatycznych przypraw, które wspaniale podkreślają smak mięsa. Przepis na to esencjonalne danie pochodzi z kuchni perskiej. Podobno został on sprowadzony przez Mogołów do doliny Kaszmiru, gdzie jest obecnie wyjątkowo popularny. Rogan josh tradycyjnie podajemy w towarzystwie ryżu lub chlebków naan.
Getty Images
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Z imbiru również usuwamy skórkę i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.
Mięso: myjemy je, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.
Smażenie: masło roztapiamy w dużym garnku. Wrzucamy goździki, nasiona kardamonu. Całość podgrzewamy przez minutę. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zarumieni. Wrzucamy czosnek, imbir. Po minucie wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie.
Duszenie: do garnka z przyprawami wlewamy przecier pomidorowy i bulion. Doprawiamy solą. Dodajemy pokrojoną jagnięcinę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Następnie zdejmujemy pokrywkę z garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy.
Podanie: rogan josh podajemy z ugotowanym ryżem.
dania mięsne - zobacz inne inspiracjePorady
- Rogan josh wspaniale smakuje posypany świeżą kolendrą, koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzą się tutaj również prażone i pokruszone orzeszki ziemne bądź nerkowce.
- Jeśli nie mamy przecieru pomidorowego możemy dodać świeże pomidory. W takiej sytuacji polewamy je wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. Na końcu usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do bulionu.
- Jagnięcinę możemy zastąpić baraniną. Niektórzy przygotowują tę potrawę z dodatkiem wołowiny. Ważne jest, żeby danie długo dusić na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie i kruche.
- Gotową potrawę serwujemy zazwyczaj z długoziarnistym ryżem basmati lub jaśminowym. Równie dobrze smakuje podana w towarzystwie placków naan bądź paratha.
- Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć śmietanki kokosowej. Składnik ten nie zdominuje smaku naszej potrawy, a dodatkowo nada jej pięknego aromatu.
- Jeśli chcemy, żeby nasze danie było ostrzejsze w smaku – polecamy wzbogacić je w większą ilość papryczki chili oraz świeżego imbiru.
- Rogan josh przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 4–5 dni.
Komentarze