Rogan josh – mięso duszone w maśle ghee

Rogan josh powstaje na bazie duszonej jagnięciny w maśle ghee z dodatkiem bulionu i przecieru pomidorowego. Całość wzbogacana jest w dużą ilość aromatycznych przypraw, które wspaniale podkreślają smak mięsa. Przepis na to esencjonalne danie pochodzi z kuchni perskiej. Podobno został on sprowadzony przez Mogołów do doliny Kaszmiru, gdzie jest obecnie wyjątkowo popularny. Rogan josh tradycyjnie podajemy w towarzystwie ryżu lub chlebków naan.

dodany przez: Agnieszka Pietroń

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rogan josh – mięso duszone w maśle ghee - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: czosnek i cebulę obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Z imbiru również usuwamy skórkę i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.

  • 2.

    Mięso: myjemy je, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę.

  • 3.

    Smażenie: masło roztapiamy w dużym garnku. Wrzucamy goździki, nasiona kardamonu. Całość podgrzewamy przez minutę. Następnie dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zarumieni. Wrzucamy czosnek, imbir. Po minucie wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie. 

  • 4.

    Duszenie: do garnka z przyprawami wlewamy przecier pomidorowy i bulion. Doprawiamy solą.  Dodajemy pokrojoną jagnięcinę. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszamy. Następnie zdejmujemy pokrywkę z garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy jogurt. Całość dokładnie mieszamy.

  • 5.

    Podanie: rogan josh podajemy z ugotowanym ryżem.

Porady

  • Rogan josh wspaniale smakuje posypany świeżą kolendrą, koperkiem lub posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzą się tutaj również prażone i pokruszone orzeszki ziemne bądź nerkowce.
  • Jeśli nie mamy przecieru pomidorowego możemy dodać świeże pomidory. W takiej sytuacji polewamy je wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. Na końcu usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do bulionu.
  • Jagnięcinę możemy zastąpić baraniną. Niektórzy przygotowują tę potrawę z dodatkiem wołowiny. Ważne jest, żeby danie długo dusić na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie i kruche.
  • Gotową potrawę serwujemy zazwyczaj z długoziarnistym ryżem basmati lub jaśminowym. Równie dobrze smakuje podana w towarzystwie placków naan bądź paratha.
  • Zamiast jogurtu naturalnego możemy użyć śmietanki kokosowej. Składnik ten nie zdominuje smaku naszej potrawy, a dodatkowo nada jej pięknego aromatu.
  • Jeśli chcemy, żeby nasze danie było ostrzejsze w smaku – polecamy wzbogacić je w większą ilość papryczki chili oraz świeżego imbiru.
  • Rogan josh przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 4–5 dni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy