Przygotowanie: 5 godzin
Porcja: 450 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
1 i 1/2 kg udźca jagnięcego
5 ząbków czosnku
6 łyżek masła
2 duże cebule
3 goździki
1/2 l bulionu warzywnego z kostki
250 ml wytrawnego białego wina
1/2 kg ziemniaków
2 pęczki marchewki
gałązki natki do dekoracji
sól
pieprz
Pieczony udziec jagnięcy z marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jagnięcinę natrzeć posiekanym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć ze wszystkich stron na 4 łyżkach masła. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać obrana i posiekaną cebulę oraz goździki, zalać bulionem. Wstawić na 4–5 godz. do nagrzanego do temp. 100 C piekarnika, pod koniec pieczenia podlać winem.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą z łyżeczka soli, gotować przez 25 minut. Marchewkę obrać, zblanszować przez 2 minut w osolonej wodzie, odcedzić, podsmażyć na pozostałym maśle.
Upieczoną jagnięcinę pokroić na cienkie plastry, ułożyć na półmisku, a obok ciepłą marchewkę. Ziemniaki podać w oddzielnej miseczce. Sos z pieczenia przelać do sosjerki. Podawać gorący. Mięso udekorować gałązkami natki.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!