Pieczony udziec jagnięcy z marchewką

Ocena:

4.45 (176)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 5 godzin
Porcja: 450 kcal
Składniki na 6 porcji

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg udźca jagnięcego
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 2 duże cebule
  • 3 goździki
  • 1/2 l bulionu warzywnego z kostki
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 pęczki marchewki
  • gałązki natki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Pieczony udziec jagnięcy z marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jagnięcinę natrzeć posiekanym czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć ze wszystkich stron na 4 łyżkach masła. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać obrana i posiekaną cebulę oraz goździki, zalać bulionem. Wstawić na 4–5 godz. do nagrzanego do temp. 100 C piekarnika, pod koniec pieczenia podlać winem.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą z łyżeczka soli, gotować przez 25 minut. Marchewkę obrać, zblanszować przez 2 minut w osolonej wodzie, odcedzić, podsmażyć na pozostałym maśle.
  • Upieczoną jagnięcinę pokroić na cienkie plastry, ułożyć na półmisku, a obok ciepłą marchewkę. Ziemniaki podać w oddzielnej miseczce. Sos z pieczenia przelać do sosjerki. Podawać gorący. Mięso udekorować gałązkami natki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: Udziec jagnięcy wolno pieczony z pesto

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne