Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem

Jagnięcina z czosnkiem i rozmarynem - doskonałe połączenie na rodzinny obiad lub do podania na zimno w ramach przystawki czy dodatku do kanapki. Mięso wyjdzie soczyste i idealnie doprawione.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 194 głosów)

Składniki:

  • ok. 1 kg i 20 dag udźca jagnięcego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek musztardy dijon
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 8 liści mięty

Sposób przygotowania:

Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wykonujemy niewielkie nacięcia na powierzchni udźca i wsuwamy w nacięcia plasterki czosnku i igły rozmarynu.
  • Smarujemy mięso oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy jagnięcinę do brytfanny i pieczemy. Wlewamy 100 ml wody do naczynia. Pieczemy 80 min.
  • Miód mieszamy z musztardą, smarujemy jagnięcinę całością tej mieszaniny i dopiekamy jeszcze 8 min. Upieczoną jagnięcinę wyjmujemy i owijamy folią aluminiową.
  • Do naczynia z pieczenia wlewamy białe wino, podgrzewamy i zeskrobujemy wszystkie smaki z dna brytfanny. Sos przecieramy przez sito i wlewamy do małego rondla. Dodajemy posiekaną miętę i dusimy 5 min. Przyprawiamy do smaku.
  • Mięso kroimy w plastry. Podajemy gorące z sosem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Kofty z jagnięciny


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy