Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem

Ocena:

4.54 (195)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Jagnięcina z czosnkiem i rozmarynem - doskonałe połączenie na rodzinny obiad lub do podania na zimno w ramach przystawki czy dodatku do kanapki. Mięso wyjdzie soczyste i idealnie doprawione.

Składniki:

  • jagnięcina  1.2 kg

  • czosnek  4 ząbki

  • rozmaryn  3 gałązki

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • miód  150 ml

  • musztarda dijon  120 g

  • białe wytrawne wino  150 ml

  • mięta  8 liści

Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wykonujemy niewielkie nacięcia na powierzchni udźca i wsuwamy w nacięcia plasterki czosnku i igły rozmarynu.

  • Krok 2:

    Smarujemy mięso oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy jagnięcinę do brytfanny i pieczemy. Wlewamy 100 ml wody do naczynia. Pieczemy 80 min.

  • Krok 3:

    Miód mieszamy z musztardą, smarujemy jagnięcinę całością tej mieszaniny i dopiekamy jeszcze 8 min. Upieczoną jagnięcinę wyjmujemy i owijamy folią aluminiową.

  • Krok 4:

    Do naczynia z pieczenia wlewamy białe wino, podgrzewamy i zeskrobujemy wszystkie smaki z dna brytfanny. Sos przecieramy przez sito i wlewamy do małego rondla. Dodajemy posiekaną miętę i dusimy 5 min. Przyprawiamy do smaku.

  • Krok 5:

    Mięso kroimy w plastry. Podajemy gorące z sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Kofty z jagnięciny

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne