fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.54 (195)
Jagnięcina z czosnkiem i rozmarynem - doskonałe połączenie na rodzinny obiad lub do podania na zimno w ramach przystawki czy dodatku do kanapki. Mięso wyjdzie soczyste i idealnie doprawione.
jagnięcina 1.2 kg
czosnek 4 ząbki
rozmaryn 3 gałązki
oliwa z oliwek 30 ml
sól 5 g
pieprz 5 g
miód 150 ml
musztarda dijon 120 g
białe wytrawne wino 150 ml
mięta 8 liści
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wykonujemy niewielkie nacięcia na powierzchni udźca i wsuwamy w nacięcia plasterki czosnku i igły rozmarynu.
Smarujemy mięso oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy jagnięcinę do brytfanny i pieczemy. Wlewamy 100 ml wody do naczynia. Pieczemy 80 min.
Miód mieszamy z musztardą, smarujemy jagnięcinę całością tej mieszaniny i dopiekamy jeszcze 8 min. Upieczoną jagnięcinę wyjmujemy i owijamy folią aluminiową.
Do naczynia z pieczenia wlewamy białe wino, podgrzewamy i zeskrobujemy wszystkie smaki z dna brytfanny. Sos przecieramy przez sito i wlewamy do małego rondla. Dodajemy posiekaną miętę i dusimy 5 min. Przyprawiamy do smaku.
Mięso kroimy w plastry. Podajemy gorące z sosem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady
Zobacz też: Kofty z jagnięciny