Pieczone kotlety jagnięce z warzywami duszonymi w oliwie

Przepis na pieczone kotlety jagnięce z warzywami duszonymi w oliwie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety dania mięsne pieczeń

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 146 głosów)


Składniki:

  • 50–60 dag mięsistych pomidorów
  • sól morska
  • pieprz
  • ok. 1/2 l oliwy
  • świeży tymianek
  • główka czosnku
  • 20 dag smalcu z gęsi lub kaczki
  • 1 kg mieszanych warzyw: (marchew, cukinie z kwiatami, bakłażany, zielona fasolka szparagowa, groszek cukrowy, małe patisony, młode karczochy, bulwy fenkułu, szalotki, zielone szparagi)
  • 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 12 kotletów jagnięcych z antrykotu albo karkówki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120ºC. Pomidory zalewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skóry, tniemy na ćwiartki, usuwamy pestki. Układamy na blasze, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika na 1 godz. 20 min. Główkę czosnku dzielimy na ząbki, nie obieramy. W garnku topimy smalec, gdy będzie przejrzysty, wrzucamy czosnek i smażymy na małym ogniu przez 10–15 min. Wyjmujemy z tłuszczu, owijamy folią aluminiową i trzymamy w cieple. Przygotowujemy pozostałe warzywa: marchew obieramy, przycinamy końcówki cukinii i bakłażanów, oczyszczamy fasolkę szparagową i groszek cukrowy z włókien, jeśli to konieczne. Patisony, jeśli są duże, kroimy na kawałki, z karczochów odcinamy łodygi, usuwamy zewnętrzne twarde płatki i odcinamy twarde końcówki liści, z dużych usuwamy włochate włókna, fenkuł dzielimy wzdłuż na pół. Szalotki obieramy i pozostawiamy w całości, odłamujemy twarde końce szparagów. Oliwę wlewamy na wysokość 6 mm do dużej patelni. Rozgrzewamy ją na średnim ogniu – powinna być gorąca, ale nie może zacząć
  • skwierczeć. Najpierw wkładamy marchewkę, fenkuł i karczochy. Mieszamy, by równomiernie pokryły się tłuszczem. Zmniejszamy mocno ogień, przykrywamy i podgrzewamy ok. 5 min, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodajemy bakłażany, cukinie, fasolkę, patisony, szalotki i szparagi. Mieszamy, aby pokryły się tłuszczem. Ponownie przykrywamy i dusimy 13–15 min, poruszając patelnią od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Groszek cukrowy dorzucamy jako ostatni na 45 s przed końcem duszenia. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, oprószamy natką pietruszki. Upieczone pomidory wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy w ciepłe miejsce, podnosimy temp. do 210ºC. Kotlety kładziemy na drugiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 10–12 min, po wyjęciu oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z pomidorami, ząbkami czosnku i warzywami duszonymi w oliwie.

Porady

Zobacz też: Kofty z jagnięciny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy