Kleftiko

Ocena:

4.59 (153)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
potrawa pochodząca z kuchni greckiej

Składniki:

  • 800 g jagnięciny lub wieprzowiny bez kości (z udźca lub łopatki)
  • 4 spore ziemniaki, 2 cebule, 3 marchewki
  • garść fasolki szparagowej (może być mrożona), duży pomidor
  • 4 plastry fety
  • 8 posiekanych ząbków czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina, sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • oregano, rozmaryn, pieprz, sól

Kleftiko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w grubą kostkę, wymieszać z przyprawami, winem, sokiem z cytryny, połową oliwy i czosnku. Odstawić. Ziemniaki, cebulę i marchew pokrojone w kostkę wymieszać z fasolką, przyprawami, czosnkiem i oliwą. Pociąć pergamin na 8 kwadratów 35x35 cm i ułożyć po dwa na sobie, aby tworzyły gwiazdę. Rozdzielić mięso i warzywa po równo na pergaminach, na każdym ułożyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Związać sznurkiem każdą paczuszkę jak sakiewkę. Wstawić do piekarnika 180 st. C. Piec ok. godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne