czerwone wino
1 kolekcji przepisów
225 przepisów
Przepisy w kolekcji czerwone wino

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Zabaglione to deser naszego dzieciństwa. Dodajcie do niego maliny prosto z krzaczka, a będzie to najpyszniejsza rzecz, jaką zjecie tego lata.
Zabaglione z malinami

pyszny
Bażant z nadzieniem

Placek z mięsem w galarecie to znakomite danie na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Staramy się ograniczać jedzenie mięsa, ale jednak te uroczyste obiady, w czasie których musimy zadowolić wielu gości, wymagają czegoś wyjątkowego. Jak wspaniały kawałek świeżego mięsa, przygotowany z odpowiednią starannością.
Placek z mięsem w galarecie

Konfitura z cebuli jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, serów – zwłaszcza kozich i pleśniowych. Smakowita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Konfitura z cebuli jest przepyszna z pieczonymi burakami. Konfitura z cebuli idealnie smakuje jako dodatek do sera, mięs, ryb i jajek. Podpowiadamy, jak zrobić konfiturę z cebuli.
Konfitura z cebuli

Pod chrupiącą, złocistą skorupką znajdziemy pyszne policzki wołowe. Najpierw policzki wołowe marynujemy, później gotujemy i pieczemy z pachnącym bouquet garni. Na koniec dodajemy ciasto francuskie. To ciasto na wytrawnie z pewnością zrobi wrażenie na waszych gościach - niech spróbują zgadnąć, co kryje się w środku!
Policzki wołowe zapiekane w cieście francuskim

Przepis na zapiekankę z wołowiną.
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną i serem chedar

Karp z owocowym sosem winnym i duszoną kapustą to danie wymagające czasu,ale odwdzięcza się niesamowitym smakiem. Idealnie smakuje na ciepło z gorącym owocowym sosem.
Karp z owocowym sosem winnym i duszoną kapustą

Karp idealny na Wigilię.
Karp po polsku w szarym sosie

Polędwica wołowa z chrzanem i szynką parmeńską to bardzo wykwintne danie, które zachwyci smakiem i zaskoczy połączeniem chrzanu i galaretki z czerwonych porzeczek.
Polędwica wołowa z chrzanem i szynką parmeńską

Oryginalny pomysł na wegetariański bigos, czyli bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami. Dodatek korzennych pierniczków wzbogaci smak dania i pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami, czyli m.in. grzybami, jabłkami, burakami i głównym produktem, czyli czerwoną kapustą. Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami zaskoczy Was smakiem - wypróbujcie ten przepis na święta lub aby poczuć wigilijną atmosferę w inne dni.
Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami

Dorsz z chorizo i pomidorami

Warzywa z grzybami w czerwonym winie

Lekkie, bogate w błonnik danie! Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą to propozycja, którą przygotujecie w 20 minut. Można podać na obiad lub kolację.
Sałatka z kurczakiem, groszkiem i fetą

Marynowany kurczak z grilla
Inne z kolekcji: wino
Artykuły powiązane
Wspaniała kuchnia gruzińska – zobacz, co jedzą i piją Gruzini
Gruzję warto poznawać od wielu stron. Można jeździć od zabytku do zabytku, pieszo lub konno przemierzać góry Kaukazu, poznawać żywą kulturę Swanów, Magrelów i Adżarów. Niezależnie jednak od upodobań nie można pominąć jednego elementu kultury Gruzinów: biesiadowania. Gruzja słynie bowiem nie tylko z wybornych win i rewelacyjnych choć prostych potraw, ale i z wielowiekowych rytuałów związanych z ucztowaniem.