Merguez to tradycyjne kiełbaski tunezyjskie, przygotowuje się je z łopatki jagnięcej z aromatyczną i pikantną przyprawą harissą. Kiełbaski są cieniutkie, w Tunezji najczęściej się je grilluje. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć patelni grillowej i przygotować to danie w zaciszu swego domu, a latem pokusić się o przyrządzenie ich na ruszcie w ogrodzie. Dacie się skusić? Zapraszamy po wyjątkowo aromatyczny przepis na merguez.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Mięso: łopatkę jagnięcą oczyszczamy z kości, kroimy w 2-cm kawałki. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o średnich oczkach. Mięso wkładamy do lodówki na czas doprawiania.
Doprawianie: dodajemy harissę oraz sól, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jelita: moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut (ok. 2 metry). Następnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Najlepiej jelito nałożyć na kran i powoli zsuwając go, płukać wnętrze.
Nadziewanie: jelito naciągamy na mały lejek do nadziewarki do kiełbasy i delikatnie wyciskamy mięso. Jelito stopniowo zsuwamy. Końcówkę związujemy. Co kilkanaście centymetrów zakręcamy merguez, oddzielając jedną od drugiej. Koniec zawiązujemy.
Podanie: kiełbaski spożywamy po obróbce cieplnej. Możemy je po prostu ugotować, usmażyć na patelni, albo grillować.
Podobne przepisy: dania mięsnePorady
- Oryginalny przepis zakłada użycie jelita baraniego. Możemy jednak sięgnąć po łatwiej dostępne cienkie wieprzowe.
- Przygotowując kiełbaski, można dodać jeszcze, oprócz harissy, ostrą papryczkę chili, kminek, czosnek. Wyrób zyska jeszcze bardziej na smaku.
- W sezonie grillowym warto kiełbaski upiec na ruszcie. Są wręcz stworzone do takiej obróbki cieplnej.
- Możemy zapiec je w piekarniku. Do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbaski, posypać serem kozim oraz posiekaną papryką. Skropić oliwą i piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu posypujemy świeżą posiekaną miętą i zjadamy z pieczywem.
- Warto je wykorzystać jako dodatek do kanapek czy zaserwować z frytkami lub łódeczkami pieczonymi i surówką, np. z cukinii. Merguez świetnie komponują się również z sałatką z kaszy bulgur oraz kuskusem.
Komentarze