Lahmacun

Pyszna turecka wersja pizzy:)

Dodany przez:

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej papryki (lub chilli)
  • 1 pomidor
  • 1papryka zwykła lub chili
  • 1 wiązka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Z  mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać oliwę.Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta).
  3. Wyrabiać ciasto rękami, aż do utrzymania gładkiej konsystencji, uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
  4. Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować .
  5. Przygotowanie nadzienia:
  6. Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę(1/3 pęczka).Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę umyć i również drobno pokroić.Wszystkie składniki wymieszać  z mięsem mielonym, posolić i popieprzyć do smaku, dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.
  7. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
  8. Piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.
  9. Na gotowe  lahmacun wyciskamy sok z cytryny i kładziemy pietruszke -listki lub ceł gałązki, następnie zwijamy w rulon. Oczywiście można jeśc bez cytryny i pietruszki ale polecam z tymi właśnie dodatkami.
pizza obiad przekąska kolacja dla dzieci mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze