REKLAMA

Lahmacun

Pyszna turecka wersja pizzy:)

dodany przez: olag-86

Pizza Przekąski

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • Nadzienie:
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej papryki (lub chilli)
  • 1 pomidor
  • 1papryka zwykła lub chili
  • 1 wiązka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Z  mąki uformować kopiec, w środku zrobić dołek, wsypać sól i cukier, wlać oliwę.Stopniowo wlewać szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta).
  • Wyrabiać ciasto rękami, aż do utrzymania gładkiej konsystencji, uformować w kulę i zostawić na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę.
  • Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować .
  • Przygotowanie nadzienia:
  • Cebulę, czosnek drobno posiekać, dodać rozdrobnioną pietruszkę(1/3 pęczka).Pomidory obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę umyć i również drobno pokroić.Wszystkie składniki wymieszać  z mięsem mielonym, posolić i popieprzyć do smaku, dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek wody.
  • Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta.
  • Piec w podgrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut.
  • Na gotowe  lahmacun wyciskamy sok z cytryny i kładziemy pietruszke -listki lub ceł gałązki, następnie zwijamy w rulon. Oczywiście można jeśc bez cytryny i pietruszki ale polecam z tymi właśnie dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy