Ocena:

4.48 (195)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Lahmacun to tradycyjne tureckie danie uliczne. Ze względu na podobieństwo wizualne i smakowe do włoskiego przysmaku często nazywa się je również turecką pizzą. Połączenie pszennego placka, mięsnego farszu i aromatycznych przypraw smakuje naprawdę genialnie. Jeśli chcecie urozmaicić swoje posiłki, koniecznie musicie wypróbować lahmacun. 

Składniki:

  • mąka pszenna  200 g

  • oliwa z oliwek  10 g

  • cukier  5 g

  • sól  5 g

  • mięso mielone  200 g

  • czerwona cebula  120 g

  • czosnek  10 g

  • przecier pomidorowy  15 g

  • pomidor  170 g

  • papryka chili  12 g

  • papryka w proszku  3 g

  • pieprz  3 g

Lahmacun - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wyrabianie ciasta: z mąki formujemy kopiec. W jego środku robimy dołek, do którego wsypujemy sól i cukier oraz wlewamy oliwę. Następnie stopniowo dodajemy szklankę letniej wody. Ciasto wyrabiamy rękami, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Formujemy je w kulę, owijamy wilgotną ściereczką i odkładamy na pół godziny. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie farszu: cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Pomidory i paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy je w drobną kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą warzywa i mięso mielone jagnięce lub wołowe. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i suszoną papryką. Dodajemy dwie łyżki wody i przecier pomidorowy. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników.

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto odwijamy, oprószamy mąką, dzielimy na 4 części i bardzo cienko rozwałkowujemy. Na każdym placku równomiernie rozmieszczamy nadzienie. Placki lahmacun pieczemy w 200°C przez 10 minut.

Porady

  • Tradycyjnie turecka pizza powinna zostać przed podaniem skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki. 
  • Po upieczeniu wierzch placków możemy również posypać posiekaną natką pietruszki. 
  • Lahmacun polecamy podawać w towarzystwie gęstego sosu jogurtowego lub czosnkowego dipu. Tradycyjnym dodatkiem do tureckiej pizzy jest ayran, czyli orzeźwiający napój na bazie jogurtu greckiego, lub salgam – sfermentowany sok z czarnej marchwi.  
  • Dobrze wypieczone placki ormiańskie powinny być mocno chrupiące.  
  • Pizza turecka lahmacun ciekawie prezentuje się zawinięta w rulon.  
  • Danie możemy również przyrządzić w domowym piecu do pizzy lub przy użyciu specjalnego kamienia do wypieku placków. Wówczas będzie bardziej zbliżone do oryginalnej tureckiej wersji. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lahmacun – przepis z tradycją 

Lahmacun to rodzaj tureckiego meze, czyli przekąski. Najczęściej sprzedaje się je na ulicach dużych miast. Podstawą dania jest bardzo cienki placek wypełniony mięsnym farszem. Tradycyjnie wypiekało się go na gorących kamieniach, ale obecnie używa się w tym celu specjalnych pieców. Przygotowany w piekarniku, w warunkach domowych smakuje niemal równie dobrze. Swoją nazwę zawdzięcza arabskiemu określeniu lahm bi ajeen, które tłumaczy się dosłownie jako mięso i ciasto. Podobne placki można znaleźć na ulicach Libanu, Syrii, Iraku i Armenii. 

Turecka pizza jest lżejsza od włoskiej. Przyrządza się ją bowiem bez dodatku sera. Najczęściej przekąskę nadziewa się mięsem baranim lub jagnięcym, ale można też użyć w tym celu łatwiej dostępnej wieprzowiny lub wołowiny. Choć istnieje wiele wersji smakowych tego dania, najpopularniejsze są: 

  • Gaziantep – farsz nie zawiera cebuli, za to ma intensywny czosnkowy aromat, 
  • Sanliurfa – opcja pikantna, z dodatkiem sproszkowanej papryki o nazwie isot, 
  • Findik – miniaturowa wersja dania, serwowana w formie przystawki

Lahmacun – wersja wegańska 

Choć tradycyjnie lahmacun wypełniony jest baraniną lub jagnięciną, możemy przyrządzić to danie w wersji wegańskiej. Sam placek na turecką pizzę nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc nie trzeba go w żaden sposób modyfikować, a mięso wystarczy zastąpić jego roślinnym zamiennikiem. W tym celu świetnie sprawdzą się marynowane i podsmażone owoce chlebowca (jackfruit). Ze względu na charakterystyczną strukturę po doprawieniu niemalże nie da się ich odróżnić od produktów pochodzenia zwierzęcego. Możemy je kupić w puszce, obecnie niemal w każdym dużym sklepie spożywczym. Podobną rolę mogą odegrać boczniaki, których mięsiste kapelusze do złudzenia przypominają wołowinę.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne