Jagnięcina z sosem chrzanowym

Jagnięcina i chrzan to połączenie doskonałe. Przygotujcie soczysty kawałek jagnięciny na obiad, nie pożałujecie!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 70 dag żeberek jagnięcych (może być też comber lub mostek)
  • 1/2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • duża szczypta chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • ząbek czosnku, zgnieciony
  • łyżka oliwy
  • tłuszcz kaczy lub klarowane masło do smażenia
  • NA SOS: 1/2 szklanki majonezu chrzanowego
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2–3 gałązki świeżej mięty, posiekane
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • DO PODANIA (zamiast tradycyjnego pureé ziemniaczanego): szklanka kaszy bulgur
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu lub dobrego wywaru warzywnego
  • łyżka tłuszczu kaczego lub masła klarowanego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy przyprawami oraz czosnkiem i oliwą. Odstawiamy do zamarynowania na 2–3 godz. lub na noc. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obydwu stron – aby się nie przesuszyło, nie powinno to trwać dłużej niż 2–3 min z każdej strony.
  2. Usmażone mięso przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na ok. 10 min, żeby zmiękło. W tym czasie mieszamy składniki na sos. Kaszę bulgur zalewamy gorącym rosołem lub bulionem, kiedy wchłonie znaczną część, dodajemy jeszcze tłuszcz, masło, zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Trzymamy pod przykryciem. Kaszę, jagnięcinę i sosy podajemy na podgrzanym talerzu. Możemy udekorować listkami mięty.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Zobacz też: Jagnięcina curry

mięso Wielkanoc jagnięcina chrzan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy