Jagnięcina curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Korzeń imbiru obieramy, połowę kroimy na zapałki, resztę pozostawiamy w całości. Cały kawałek imbiru, obrane cebule i czosnek miksujemy z 300 ml wody na gładkie purée. Przekładamy na głęboką suchą patelnię, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.
Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 min, mieszając od czasu do czasu. Do tego momentu płyn powinien całkowicie odparować. Jeśli nie, gotujemy trochę dłużej.
Dolewamy olej, dodajemy resztę imbiru. Zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez 3–5 min, aż nabierze koloru. Dodajemy cynamon, kolendrę, kumin, kurkumę i nasiona kopru. Mieszamy i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy, aż mięso zmieni kolor.
Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojone i ew. pozbawione pestek chili, przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu przez 1 godz.
Łodygi natki kolendry drobno siekamy, dodajemy do potrawy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 30 min, aż mięso będzie miękkie. Jeśli to konieczne, możemy dodać chlust wody, aby uwolnić smaki z dna patelni.
Posypujemy grubo posiekanymi listkami kolendry i podajemy z ugotowanym ryżem basmati i chutneyem mango lub raitą.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016.
Komentarze