Jagnięcina curry

Jagnięcina curry to sycące i rozgrzewające danie. Dodatek kolendry sprawi, że jagnięcina wraz z przyprawami nabierze wyjątkowego aromatu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • laska cynamonu
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 75 dag udźca jagnięcego, pokrojonego w kostkę
  • 40 dag pokrojonych pomidorów
  • strączek czerwonego lub zielonego chili
  • pęczek natki kolendry (drobno posiekane łodygi, liście z grubsza posiekane)
  • ryż basmati
  • chutney mango lub Raita (jogurt z przyprawami) do podania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • duszenie

Jagnięcina curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Korzeń imbiru obieramy, połowę kroimy na zapałki, resztę pozostawiamy w całości. Cały kawałek imbiru, obrane cebule i czosnek miksujemy z 300 ml wody na gładkie purée. Przekładamy na głęboką suchą patelnię, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min.
  • Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 min, mieszając od czasu do czasu. Do tego momentu płyn powinien całkowicie odparować. Jeśli nie, gotujemy trochę dłużej.
  • Dolewamy olej, dodajemy resztę imbiru. Zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez 3–5 min, aż nabierze koloru. Dodajemy cynamon, kolendrę, kumin, kurkumę i nasiona kopru. Mieszamy i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy, aż mięso zmieni kolor.
  • Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojone i ew. pozbawione pestek chili, przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu przez 1 godz.
  • Łodygi natki kolendry drobno siekamy, dodajemy do potrawy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 30 min, aż mięso będzie miękkie. Jeśli to konieczne, możemy dodać chlust wody, aby uwolnić smaki z dna patelni.
  • Posypujemy grubo posiekanymi listkami kolendry i podajemy z ugotowanym ryżem basmati i chutneyem mango lub raitą.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016.

Porady

Zobacz też: harira

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy