Ziemniaki z jagnięciną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki z jagnięciną
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Ziemniaki szorujemy i wydrążamy, pozostawiając grubą warstwę miąższu. Chleb moczymy w winie. Na 1/2 oliwy szklimy posiekane cebule, na dużym ogniu, dodajemy mięso i smażymy przez 5 min. Mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, posiekanym czosnkiem oraz posiekanymi ziołami i dwoma szczyptami gałki.
Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z rozmąconym jajkiem. Ziemniaki wypełniamy farszem. Układamy na blasze, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy na 50 min do piekarnika. W połowie pieczenia wlewamy na blachę 1/2 szklanki wody. Pod ziemniakami możemy położyć kawałki obierek, wówczas nie przywrą do blachy w czasie pieczenia.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!