Ziemniaki z jagnięciną

Ziemniaki z jagnięciną

Dodany przez:

Ziemniaki z jagnięciną

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 kawałki chleba tostowego
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 35 dag siekanej jagnięciny
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Przygotowanie

  1. Ziemniaki z jagnięciną
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Ziemniaki szorujemy i wydrążamy, pozostawiając grubą warstwę miąższu. Chleb moczymy w winie. Na 1/2 oliwy szklimy posiekane cebule, na dużym ogniu, dodajemy mięso i smażymy przez 5 min. Mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, posiekanym czosnkiem oraz posiekanymi ziołami i dwoma szczyptami gałki.
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z rozmąconym jajkiem. Ziemniaki wypełniamy farszem. Układamy na blasze, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy na 50 min do piekarnika. W połowie pieczenia wlewamy na blachę 1/2 szklanki wody. Pod ziemniakami możemy położyć kawałki obierek, wówczas nie przywrą do blachy w czasie pieczenia.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Wskazówki

Zobacz też: Jagnięcina curry

przepisy obiad kolacja ziemniaki jagnięcina obiady
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy