Przepis na gulasz

1 kolekcji przepisów

251 przepisów

Gulasz to jednogarnkowe danie na bazie mięsa i warzyw zabielanych śmietaną albo w wersji wegańskiej mlekiem kokosowym. Gulasz to danie pochodzenia węgierskiego. Przygotowywane z dużą ilością cebuli i papryki. Często przyprawione na ostro. Gulasz możecie przygotować z dziczyzny, z królika, z karkówki wieprzowej, z baraniny, z sarny, z cielęciny albo z żołądków drobiowych. Składniki na gulasz są łatwo dostępne.

Przepis na gulasz

Jak zagęścić gulasz?

Aby gulasz miał postać gęstego sosu należy zacząć od oprószenia mięsa mąką i podsmażenia wraz z cebulą. Następnie mieszać, aż mąką rozpuści się w płynie. Pod koniec gotowania można zagęścić gulasz śmietaną lub mlekiem kokosowym. Śmietanę należy zahartować wodą i powstałym sosem. Wtedy śmietana się nie zważy.

Jakie mięso na gulasz?

Na gulasz doskonale sprawdzi się mięso o delikatnej strukturze. Na przykład polędwiczki wieprzowe, albo karkówka. Mięsa takie jak dziczyzna wymagają dłuższego duszenia. Francuzi przygotowują boeuf bourguignon, który jest rodzajem gulaszu z wołowiny. Potrawa powstaje z dodatkiem czerwonego wina. Babcie często przygotowywały gulasz z podrobów. W ich repertuarze znajdowały się nereczki, żołądki drobiowe albo wątróbki. Gulasz z serc był szczególnym specjałem.

Jaka kasza do gulaszu?

Gulasz z dzika i porcja kaszy gryczanej to idealne połączenie smaków. Nasze babcie podawały danie z kaszą jęczmienną. Kasza pęczak to także dobry pomysł na uzupełnienie gulaszu o węglowodany. Nie zapominajmy, że gulasz pasuje do placka węgierskiego.

Artykuły powiązane

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Boeuf stroganow
08.03.2018

Strogonow czy stroganow - jak się mówi?

Jeśli lubicie mięsne gulasze, z pewnością kochacie boeuf stroganow. I z pewnością spotkaliście się z dwiema wersjami nazwy tego dania, a więc odpowiadamy na pytanie – strogonow czy stroganow?

Chili con carne
14.01.2018

Gorący gulasz - najlepszy na chłody! 11 pysznych przepisów

Gęste, gorące i aromatyczne gulasze i dania jednogarnkowe to hity jesienno-zimowej kuchni. Wykorzystaj to, co akurat masz w lodówce i gotuj powoli, aż smaki dobrze się przenikną, mięso zmięknie, a zapach bulgoczącego gulaszu jeszcze bardziej rozbudzi apetyt.

Kurczak w winie
25.09.2017

Z jednej patelni - obiad gotowy!

W jednym garnku makaron, w drugim warzywa, a na patelni mięso? Da się prościej - są dania, które przyrządzisz w jednym naczyniu. Łatwiej przygotować i nie trzeba tak dużo zmywać. Solidna patelnia to podstawa!