Przepis na gulasz

1 kolekcji przepisów

252 przepisów

Gulasz to jednogarnkowe danie na bazie mięsa i warzyw zabielanych śmietaną albo w wersji wegańskiej mlekiem kokosowym. Gulasz to danie pochodzenia węgierskiego. Przygotowywane z dużą ilością cebuli i papryki. Często przyprawione na ostro. Gulasz możecie przygotować z dziczyzny, z królika, z karkówki wieprzowej, z baraniny, z sarny, z cielęciny albo z żołądków drobiowych. Składniki na gulasz są łatwo dostępne.

Przepis na gulasz

Jak zagęścić gulasz?

Aby gulasz miał postać gęstego sosu należy zacząć od oprószenia mięsa mąką i podsmażenia wraz z cebulą. Następnie mieszać, aż mąką rozpuści się w płynie. Pod koniec gotowania można zagęścić gulasz śmietaną lub mlekiem kokosowym. Śmietanę należy zahartować wodą i powstałym sosem. Wtedy śmietana się nie zważy.

Jakie mięso na gulasz?

Na gulasz doskonale sprawdzi się mięso o delikatnej strukturze. Na przykład polędwiczki wieprzowe, albo karkówka. Mięsa takie jak dziczyzna wymagają dłuższego duszenia. Francuzi przygotowują boeuf bourguignon, który jest rodzajem gulaszu z wołowiny. Potrawa powstaje z dodatkiem czerwonego wina. Babcie często przygotowywały gulasz z podrobów. W ich repertuarze znajdowały się nereczki, żołądki drobiowe albo wątróbki. Gulasz z serc był szczególnym specjałem.

Jaka kasza do gulaszu?

Gulasz z dzika i porcja kaszy gryczanej to idealne połączenie smaków. Nasze babcie podawały danie z kaszą jęczmienną. Kasza pęczak to także dobry pomysł na uzupełnienie gulaszu o węglowodany. Nie zapominajmy, że gulasz pasuje do placka węgierskiego.

Artykuły powiązane

jak zagęścić sos
03.04.2020

Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby!

Za rzadki sos? Nie martwcie się, nam też wiele razy się to przytrafiło! Ważne, żeby w takiej sytuacji nie wylewać sosu, tylko go zagęścić. Są na to sposoby, które zawsze się sprawdzają. W większości przypadków nie zmieniają smaku samego sosu, a wręcz jeszcze bardziej go podkreślają. W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy, jak zagęścić sos łatwo i szybko.

Kuchnia indyjska - najpopularniejsze dania
31.07.2019

Kuchnia indyjska – orient pełen smaku

Potrawy kuchni indyjskiej charakteryzują się bogactwem aromatów, smaków i barw. Nigdzie nie używa się tak wielu przypraw, których harmonijne zestawienie daje niepowtarzalny efekt. Nic dziwnego, że hinduskie restauracje cieszą się popularnością na całym świecie.

Boeuf stroganow
08.03.2018

Strogonow czy stroganow - jak się mówi?

Jeśli lubicie mięsne gulasze, z pewnością kochacie boeuf stroganow. I z pewnością spotkaliście się z dwiema wersjami nazwy tego dania, a więc odpowiadamy na pytanie – strogonow czy stroganow?

Chili con carne
14.01.2018

Gorący gulasz - najlepszy na chłody! 11 pysznych przepisów

Gęste, gorące i aromatyczne gulasze i dania jednogarnkowe to hity jesienno-zimowej kuchni. Wykorzystaj to, co akurat masz w lodówce i gotuj powoli, aż smaki dobrze się przenikną, mięso zmięknie, a zapach bulgoczącego gulaszu jeszcze bardziej rozbudzi apetyt.

Kurczak w winie
25.09.2017

Z jednej patelni - obiad gotowy!

W jednym garnku makaron, w drugim warzywa, a na patelni mięso? Da się prościej - są dania, które przyrządzisz w jednym naczyniu. Łatwiej przygotować i nie trzeba tak dużo zmywać. Solidna patelnia to podstawa!