Cytrynowy gulasz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cytrynowy gulasz
Skórkę na cytrynach nacinamy wzdłuż, zasypujemy solą, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2 dni. Mięsa kroimy w kostkę ok. 3x3 cm. Tak samo kroimy paprykę, fenkuł w półplastry, a cebule w piórka. Warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oliwy. Do garnka wlewamy resztę oliwy, układamy na przemian mięso, warzywa, pomidory i kiszone cytryny przekrojone na pół. Zalewamy wodą i doprowadzamy powoli do wrzenia.
Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem cytrynowym. W rondelku do rozgrzanego masła dodajemy słodką i ostra paprykę, mieszamy. Dodajemy do gulaszu. Przykrywamy i wstawiamy na 1 godz. do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C. Na makaron: natkę miksujemy z odrobiną wody. Z mąki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy ciasto, dodając natkę. Wałkujemy na grubość ok. 3 mm, kroimy pasy szerokości 5–cm, z których wycinamy nitki makaronu. Gotujemy go w dużej ilości osolonej wody ok. 2 min. Podajemy z gulaszem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze