Pieczeń jagnięca faszerowana ziołami i orzechami makadamia

Pieczeń faszerowana ziołami to pomysł na odświętny obiad dla rodziny. Mięso w winnym sosie, pachnące ziołami, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom przy stole.

dania mięsnepieczeń

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 194 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg udziec jagnięcy, z tunelem po wykrojonej kości
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 5 plasterków wędzonego boczku, drobno posiekanych
  • 3 fileciki anchois
  • 5 dag orzechów makadamia
  • 5 dag chleba na zakwasie, rozdartego na kawałki
  • 40 ml oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 300 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka mąki
  • 300 ml bulionu z kurczaka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Udziec nacieramy solą i pieprzem.
  • Do robota kuchennego wrzucamy jednocześnie czosnek i zioła, następnie dodajemy boczek, anchois, orzechy i chleb. Miksujemy pulsacyjnie, dolewając oliwę. Jeśli mieszanka jest zbyt gruboziarnista lub sucha, dodajemy chlust świeżo przegotowanej wody. Doprawiamy sokiemz cytryny, solą i pieprzem.
  • Tunel po kości w udźcu wypełniamy farszem, związujemy sznurkiem kuchennym. Umieszczamy mięso na blasze do pieczenia, kilka gałązek rozmarynu podkładamy pod sznurek i skrapiamy oliwą.
  • Pieczemy przez 1 godz. 30 min. Po 30 min dolewamy 150 ml wina i polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem. Mięso wyjmujemy na płytkę, przykrywamy folią i odstawiamy na 20 min.
  • Robimy sos. Soki z brytfanny przecedzamy do rondla, zdejmujemy nieco tłuszczu. Dodajemy mąkę, gotujemy, mieszając, na małym ogniu przez 2 min. Dolewamy resztę wina, bulion i mieszamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady




Zobacz też: Pieczeń ze schabu wędzonego z jabłkami


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy