Comber jagnięcy to niezwykle delikatne mięso z wyższej półki. W jej perfekcyjnym przygotowaniu prześcigają się najlepsze restauracje. Dzięki prostym wskazówkom uda nam się zrobić równie doskonałe porcje w domowym piekarniku. Tym razem stawiamy na naturalny smak jagnięciny, który wydobędziemy dzięki sposobowi obróbki. Przyprawy i zioła są opcjonalne. Pieczony comber jagnięcy najlepiej smakuje z ziemniakami i ostrym sosem w stylu barbecue.
Getty/iStock
(średnia 4.49 z 200 głosów)
Mięso: wyjmujemy z lodówki i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na ręczniku papierowym i odkładamy, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Następnie nacieramy solą.
Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 150°C.
Obsmażanie mięsa: na patelni rozgrzewamy olej i w wysokiej temperaturze smażymy comber – najpierw kostkami do góry, a następnie poziomo przez ok. 4 min z każdej strony.
Pieczenie: obsmażone mięso wstawiamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym do piekarnika. Pieczemy bez przykrycia przez 30 min.
Krojenie: od razu po wyjęciu z piekarnika przykrywamy comber folią aluminiową i zostawiamy na 7 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i kroimy mięso na porcje.
Podawanie: comber jagnięcy serwujemy z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i sosem barbecue.
Porady
- Postępując zgodnie z przepisem otrzymamy comber pieczony w stopniu medium rare – mięso powinno być lekko różowe w środku. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wypieczone kąski, pieczemy mięso o 30 min dłużej – najpierw pod folią, a potem bez przykrycia, w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę.
- Żeby pieczeń była bardziej aromatyczna możemy dodać zioła, takie jak estragon, cząber lub kminek.
- Obsmażanie mięsa to ważny etap, którego lepiej nie pomijać. W ten sposób zamykamy w chrupiącej skórce soki, a dzięki nim comber jest pyszny i soczysty w środku.
- W zależności od wielkości mięsa, kroimy je na porcje z jedną lub dwiema kostkami.
Comber to delikatne i soczyste mięso, pochodzące z odcinka lędźwiowo–krzyżowego. Po oddzieleniu od tuszy powstają apetyczne porcje o owalnym kształcie. W restauracjach najczęściej podawane są z kością, ale możemy oddzielić je od kości, żeby przygotować steki.
Jagnięcina to rodzaj baraniny pozyskiwanej ze zwierząt pomiędzy 6 a 12 miesiącem życia. Comber jagnięcy uważany jest za najbardziej wartościowy fragment tuszy. Doskonale smakuje nie tylko z piekarnika, ale także z grilla lub w gulaszu w stylu Irish stew.
Jeśli planujemy przygotować comber pieczony w ziołach lub z dodatkiem papryki, czosnku czy kminku, warto przygotować marynatę. Dzięki niej mięso lepiej przejdzie smakiem dodatków. Przyprawy mieszamy z olejem lub oliwą z oliwek. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.
Do marynowania mięs i warzyw doskonale sprawdzają się woreczki strunowe, pod warunkiem, że zostały wykonane z materiałów przystosowanych do kontaktu z żywnością.
W restauracjach comber najczęściej serwowany jest w towarzystwie zapiekanych ziemniaków lub kremowego purée z warzyw. Obok znajdziemy grillowane warzywa i słodko–ostry sos. Poniżej lista sprawdzonych dodatków, które zachwycą naszych gości:
Comber jagnięcy możemy podać również z klasyczną surówką z białej kapusty lub w nieco bardziej orientalnym stylu – z sałatką tabuleh na bazie kaszy bulgur i świeżych warzyw.
Komentarze