Pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami

Jagnięcina coraz częściej gości na naszych stołach. Spróbujcie zrobić z niej klopsiki - pieczemy je razem z ziemniakami, oszczędzając czas.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 50 dag jagnięciny
  • grzanka z kromki chleba
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 60 dag średnich ziemniaków
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 małe suszone papryczki

Przygotowanie

  1. Obrane, posiekane cebule szklimy na łyżce oliwy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, a po nim grzankę chleba. Mieszamy z cebulą, posiekanym czosnkiem, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Kartofle dokładnie szorujemy w letniej wodzie, przecinamy je wzdłuż na ćwiartki i doprawiamy resztą oliwy, ziołami prowansalskimi, pokruszoną ostrą papryką, solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blasze obok ziemniaków. Pieczemy jeszcze przez 20 min. Podajemy od razu.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
mięso obiad klopsiki jagnięcina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy