Pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami

Jagnięcina coraz częściej gości na naszych stołach. Spróbujcie zrobić z niej klopsiki - pieczemy je razem z ziemniakami, oszczędzając czas.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 148 głosów)

Pieczone klopsiki jagnięce z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Obrane, posiekane cebule szklimy na łyżce oliwy. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, a po nim grzankę chleba. Mieszamy z cebulą, posiekanym czosnkiem, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.

  • 2.

    Kartofle dokładnie szorujemy w letniej wodzie, przecinamy je wzdłuż na ćwiartki i doprawiamy resztą oliwy, ziołami prowansalskimi, pokruszoną ostrą papryką, solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min. Z mięsa wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blasze obok ziemniaków. Pieczemy jeszcze przez 20 min. Podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Porady

Zobacz przepis: Klopsiki z kurczaka i kaszy bulgur

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy