Strudel

6 przepisów

iStock-1184994048

Strudel to znane na całym świecie austriackie wielowarstwowe ciasto. Najczęściej podawane na słodko, choć występuje także w słonej wersji. Czym różni się od strucli? Czy ciasto jest trudne do zrobienia?

Strudel: rodzaje

Strudel to ciasto z długą historią. Pierwszy przepis datowany jest bowiem na koniec XVII wieku, a austriacki przysmak ponoć pochodzi od tureckich najeźdźców. Strudel wiedeński pierwotnie przygotowywany był ze śmietaną. Jednak dziś o wiele popularniejszy jest strudel z jabłkami. Inne opcje to ciasto z orzechami, śliwkami, serem twarogowym czy wiśniami. Jednak dodatki nie zawsze muszą być słodkie. Można przygotować także np. mięsny strudel. W Polsce bardzo popularny jest tradycyjny strudel makowy. Strudel austriacki może być nie tylko przygotowywany z różnymi nadzieniami, ale również sosami czy dodatkami. Uwielbiany w Austrii strudel jabłkowy często podawany jest jak polska szarlotka – z lodami waniliowymi, dodatkiem cynamonu czy cukru pudru.

Strudel a strucla

Strudel i strucla dla wielu oznaczają to samo i używane są jako synonimy. Jednak to błędne przekonanie. Jeśli chodzi o strudel, przepis jest całkowicie inny niż w przypadku strucli. Ciasto na strudel przypomina bowiem ciasto francuskie – jest wielowarstwowe, lekkie i cienkie. Natomiast struclę przygotowuje się z wykorzystaniem ciasta drożdżowego. Choć oba ciasta mogą być przygotowywane w formie rolady, różnią się zarówno smakiem jak i sposobem przygotowania. Strudel z makiem często mylony jest z tradycyjną polską struclą makową serwowaną choćby na Święta Bożego Narodzenia. Same dodatki i nadzienia do obu rodzajów ciast mogą być niemal identyczne. Jednak przygotowanie ciasta diametralnie się różni i to ono stanowi o wyjątkowości obu smakołyków.

Ciasto na strudel

Strudel to przysmak, którego przygotowanie jest dokładnie określone, a najstarszy przepis pochodzi z XVII wieku. Choć współcześni cukiernicy i kucharze uwielbiają urozmaicać receptury tradycyjnych ciast, prawdziwy strudel wciąż przygotowywany jest na cienkim jak papier cieście. Do zrobienia strudla potrzebne są: drobna mąka pszenna, jaja, woda, olej i sól. Lista składników jest więc krótka, ale mówi się, że do uzyskania idealnego ciasta wszystkie muszą mieć odpowiednią temperaturę. Samo wyrabianie ciasta na strudel nie należy do najłatwiejszych zadań i stanowi świetny sprawdzian umiejętności cukierniczych, ale także siły. Należy je bowiem dokładnie wyrobić, a następnie pozostawić na pół godziny, by „odpoczęło”. Następnie ciasto musi być dobrze rozwałkowane i rozciągnięte dłonią. Idealne ciasto na strudel powinno być cienkie jak papier. Przy zwijaniu ciasta pomocna będzie ściereczka oprószona mąką. To na niej kucharz układa cieniutkie ciasto, a następnie je zawija po nałożeniu farszu. Strudel najlepiej smakuje podany na ciepło, ale można jeść go również następnego dnia, kiedy ciasto i dodatki dobrze się „przegryzą”.

Strudel: przepisy

Strudel można przygotować na wiele sposobów. Choć najbardziej znane są słodkie wersje, kucharze coraz chętniej eksperymentują z ciastem i robią je w wersji wytrawnej. Strudel szpinakowo – serowy to świetny pomysł na przystawkę. Dla fanów mięsa istnieją także inne opcje, np. strudel pizzowy, strudel z pieczarkami czy taki z mięsem mielonym i cukinią. Ci, którzy wolą słodkie ciasta mogą zrobić nieco bardziej dietetyczny strudel jabłkowy bez cukru

Chcesz zrobić pyszny strudel wiedeński, ale boisz się, że nie dasz rady przyrządzić idealnego ciasta? Możesz postawić na strudel z ciasta francuskiego. Jest ono bardzo zbliżone do ciasta na strudel i świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Dzięki temu bez problemu zrobisz prosty i szybki strudel jabłkowy z ciasta francuskiego. Jabłka możesz zastąpić oczywiście nadzieniem serowym, czy innymi owocami sezonowymi, takimi jak wiśnie czy śliwki. Wersji strudla jest na tyle dużo, że każdy znajdzie idealną dla siebie i na pewno polubi to tradycyjne austriackie ciasto, które zresztą w naszym kraju również robione jest od lat.