Dania z kakao

2985 przepisów

Kakao kojarzy nam się ze smakami dzieciństwa. Parujący kubek kakao od razu poprawia humor i pozwala dobrze zacząć dzień. Któż z nas nie pamięta dzieci  z Bullerbyn, które na wszystkie smutki i radości wypijały kubek kakao? Jednak pierwszymi, którzy je pili, byli Majowie. Rytuał ten przejęli od nich Aztekowie, którzy picie xocolatl uczynili częścią obrzędów i świąt religijnych.

Przepisy z kakao

Kakao – właściwości

Owoce kakaowca mierzą 25 × 10 cm, mają kształt przypominający piłkę do futbolu amerykańskiego. Okryte grubą łupiną, zawierają 20–60 nasion ukrytych w przyjemnie pachnącym, czerwonawym miąższu o słodkawym smaku.

Kakao – wartości odżywcze tej przyprawy są nie do przecenienia. Czym się charakteryzuje? Kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, jak również substancji, które uspokajają, poprawiają humor i zwiększają popęd seksualny.  Swoją miłosną moc zawdzięcza teobrominie, która działa podobnie  jak kofeina. Zwiększa wydzielanie serotoniny, adrenaliny i noradrenaliny,  a tym samym usuwa zmęczenie i poprawia nastrój. Czy kakao jest zdrowe? Tak, dlatego właśnie możemy dodawać go na przykład do owsianki, koktajli czy smoothie.

Ile kalorii ma kakao? W 100g surowego kakao jest ok. 230 kcal, ale trzeba pamiętać, że dodatek mleka czy cukru zwiększa jego kaloryczność.

Skąd pochodzi kakao?

Z Amazońskiej dżungli do Europy ziarno kakaowca przywiózł Krzysztof Kolumb. Napój azteckiego króla Montezumy zachwycił hiszpański dwór, a Hiszpanie wzbogacili go wanilią i cukrem. Dopiero w XVII w. napój  kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich, a jeszcze bardziej popularny stał się w XIX w., gdy udało się odciągnąć nadmiar tłuszczu z surowca. Zapotrzebowanie na nasiona kakaowca znacznie wzrosło po odkryciu procesu technologicznego wyrabiania czekolady, co nastąpiło w 1876 r. w Szwajcarii.

Jakie rozróżniamy odmiany ziaren? Criollo – spotykamy w Wenezueli, Timorze Wschodnim, na Karaibach  i Jawie. Jest najrzadziej produkowaną, a jednocześnie najbogatszą  w smaku odmianą. Wyjątkowo delikatnemu ziarnu trzeba zapewnić  odpowiednie warunki i prawidłowy wzrost. Forastero – z niego powstaje większość czekolad dostępnych na rynku. Najłatwiejsza w uprawie, dająca największe plony. Ma charakterystyczny, gorzki smak. Rośnie głównie w Brazylii. Tinitario – to odmiana powstająca w wyniku połączenia dwóch  poprzednich. Jej głównym miejscem uprawy jest Trinidad.

Jak powstaje kakao?

Pierwsze kwiaty, jak i owoce pojawiają się na roślinach 3–5-letnich. Największe plony uzyskuje się, gdy mają od 8 do 15 lat. Owoce kakaowca po zbiorze rozcina się. Wilgotne nasiona otoczone miąższem usypuje się w pryzmy i poddaje fermentacji. Po ok. tygodniu pulpa odcieka, a nasiona nabierają charakterystycznego aromatu i barwy. Suche ziarna kakaowca eksportuje się do krajów, w których poddawane są dalszej obróbce: prażeniu i usunięciu łupin. Jądra nasion są mielone i powstaje miazga, z której po usunięciu części tłuszczu otrzymuje się tzw. kuch kakaowy. Na rynku jest dostępne kakao pełnotłuste, zawierające ponad 20% tłuszczu, tłuste 15–20 %, oraz kakao tzw. niskotłuszczowe.

W sklepach najczęściej kupujemy kakao w proszku. Warto zwracać uwagę na opis na opakowaniu i skład kakao. Dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że kupujemy produkt najwyższej jakości. Jakie kakao jest najzdrowsze? Kakao ciemne. Nie kupujmy kakao instant, ponieważ często zawiera dodatkowe słodziki i substancje poprawiające smak. Lepiej wybrać zwykłe czarne kakao i ewentualnie dosłodzić je lub przyprawić już po zrobieniu napoju.

Jak zrobić kakao?

Kakao to nie tylko proszek, lecz także napój z niego sporządzony na wodzie lub mleku. Im prościej tym lepiej: szklankę mleka lub wody zagotowujemy, płaską łyżkę kakao rozcieramy z niewielką ilością płynu  i wlewamy z powrotem do garnuszka, zagotowujemy, ewentualnie dosładzamy miodem albo cukrem i aromatyzujemy wanilią i cynamonem. Do czego jeszcze używa się kakao? Z kakao i masła kakaowego wyrabiana jest czekolada. Kakao jest także bazą do wypieku ciast i deserów, coraz częściej sięga się po nie także przy wyrobie makaronu czy ciasta na pierogi.

Czy można jeść surowe kakao? Tak, można używać go jako posypki do wielu dań i deserów. Trzeba jednak pamiętać, że kakao jest dość gorzkie, co może mieć znaczący wpływ na finalny smak potrawy.

Artykuły powiązane

Lava cake
17.04.2020

Lava cake - czekoladowa pycha

Czekoladowe ciastko z płynnym środkiem - to właśnie tzw. lava cake. Jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje do kawy.

szyszki-slider
13.01.2020

Zabajone, andruty i blok czekoladowy – słodycze z PRL-u

„Chcesz cukierka? Idź od Gierka” – głosił popularny wśród dorastających w latach 70. i 80. dzieciaków wierszyk. Jednak tak naprawdę żaden z przywódców PRL-u nie potrafił zapewnić obywatelom zbyt słodkiego życia. Jakimi łakociami musiano się wówczas zadowolić? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Inka - Napoje roślinne
27.11.2019

Kakao czy kawa? Testujemy poranne napoje z dodatkiem napoju roślinnego

Gorący napój w ulubionym kubku to jeden z milszych elementów poranka. Wielbiciele kofeiny postawią na kawę, a fani smaków dzieciństwa wybiorą kakao. Obie propozycje możemy przygotować z dodatkiem dopasowanego smakiem, naturalnego napoju roślinnego. Na „dzień dobry” warto bowiem zaplanować napoje, które nie tylko pysznie smakują, ale też sprawią, że pozytywnie zaczniemy dzień.

Gorąca czekolada
23.09.2019

Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

Aksamitna i pyszna gorąca czekolada ma swoich wiernych fanów. Nic dziwnego - ten napój działa cuda! Gorąca czekolada to (nie za) słodkie marzenie niejednego miłośnika czekolady. A przepisów na to, jak może być podana gorąca czekolada jest całkiem sporo. W cyklu przyjemności na weekend podpowiadamy kilka sprawdzonych receptur.

Malika
14.03.2019

Malika – Gdynia kusi fanów przypraw i kuchni Maghrebu

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz szerszej publiczności dała się poznać jako przebojowa szefowa kuchni - uczestniczka programu kulinarnego „TopChef” - dziś z powodzeniem prowadzi restaurację Malika, której będąc w Gdyni, nie można pominąć. Szefowa kuchni nie kryje swojej pasji do kuchni Maghrebu (regionu północno-zachodniej Afryki) i polskich smaków. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o ulubionych przyprawach, inspiracjach w kuchni i wyjaśnia, dlaczego warto gotować na żywym ogniu.

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.

Czekolada
01.09.2018

Dzień czekolady - 4 najbardziej czekoladowe filmy

4 września obchodzimy Światowy Dzień Czekolady i z tej okazji w cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przestawiamy 4 filmy z czekoladą - w roli głównej lub w bardzo istotnych wątkach. Okazuje się bowiem, że nie tylko "Czekolada" z Juliette Binoche, spodoba się fanom tabliczek czekolady i czekoladowych pralinek.

Pojemniki na przyprawy i wszystko pod kontrolą!
21.08.2018

Pojemniki na przyprawy, czyli jak prawidłowo przechowywać aromatyczne dodatki

Szczypta, łyżeczka, a czasem nieco więcej - przyprawy to nieodłączny element gotowania. Aby w pełni korzystać z ich aromatu i właściwości, należy je odpowiednio przechowywać. W tym pomogą nam odpowiednie pojemniki na przyprawy. Ale lepiej wybrać słoiczki czy organizer? W cyklu "Dobre rzeczy" prezentujemy wybrane modele i praktyczne porady w galerii.

Ciasto z cukinii - sezonowy hit
23.07.2018

Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Warzywne wypieki podbijają nasze stoły! Ciasto z cukinii, tuż obok ciasta z buraków czy ciasta z dyni, udowadnia, że warzywa i deser idą w parze. Ciasto z cukinii możemy przygotować w kilku wersjach - klasyczne, dietetyczne z mniejszą liczbą kalorii, doskonałe czekoladowe, a nawet piernikowe. Oto przepisy na ciasto z cukinii dla każdego!

Domowa czekolada i czekoladowe desery bez pieczenia
11.04.2018

Czekoladowe słodkości bez pieczenia - nie tylko na Dzień Czekolady

Trudno poprzestać na jednej kostce – kochamy czekoladę! Pysznie smakuje solo, w ciastach i deserach bez pieczenia. Dziś stawiamy na te ostatnie - domowa czekolada, krem, a może blok czekoladowy? Oto kilka słodkich inspiracji.