Przepisy na ciasto ucierane

13 przepisów

ciasto ucierane

Ciasto ucierane bardzo często gościna na polskich stołach w letnim sezonie. Nigdy się nie nudzi, zwłaszcza gdy na wierzchu ma soczyste owoce i apetyczną kruszonkę. Ciasto ucierane z owocami jest bardzo łatwe w przygotowaniu, można też bez trudu zrobić wersję deseru bez cukru i bez glutenu.

Jak zrobić ciasto ucierane?

Ciasto ucierane jest niezwykle proste i szybkie. Składa się z kilku produktów, które są w niemal każdym gospodarstwie domowym. Upieczone w fantazyjnej formie ze smacznymi dodatkami jest niedrogim i szybkim sposobem na deser do kawy. Ucierane ciasto składa się zazwyczaj z mąki pszennej, jajek, cukru, oleju, mleka. Dość często w ich składzie pojawia się także śmietana lub twaróg.

Przygotowanie ciasta ucieranego jest nieskomplikowanym procesem. Mokre składniki z cukrem należy zmiksować. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki i dokładne wymieszanie ciasta trzepaczką. Połączone w jedną masę składniki mokre i suche wystarczy ostrożnie wymieszać z dodatkami (do najczęstszych należą owoce) i można przelać je do keksówki wyłożonej papierem. Pieczenie zajmuje około 24 - 50 minut i wymaga temperatury około 180° C. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już dopieczone, należy wbić w nie głęboko suchy drewniany patyczek. Jeśli nie przyklei się do niego, jest gotowe.

Nazwa "ciasto ucierane" pochodzi od czynności ucierania tłuszczu masła, oleju) z żółtkami i cukrem, aż ten drugi całkiem się rozpuści. Dziś w większości przypadków tę część pracy wykonuje robot kuchenny lub mikser. Proces ucierania napowietrza ciasto i nadaje mu puszystości. Cisto ucierane z olejem może być tak samo puszyste, jeśli odpowiedni długo miksuje się je na niskich obrotach - nie trzeba koniecznie ucierać go ręcznie.

Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane może zawierać rozmaite dodatki. Jednymi z częstszych i chętniej stosowanych są owoce. Ciasto ucierane z owocami sprawdza się doskonale w sezonie na świeże jagody czy śliwki, gdy na dworze jest ciepło i nikt nie chce spędzać godzin w kuchni, przy gorącym piekarniku. Dla wielu osób smakiem początku lata jest ciasto ucierane z truskawkami. Ze względu na wagę owoców i sok zawarty w świeżych truskawkach należy poukładać je na wierzchu gotowego ciasta.

Wymieszać z ciastem można za to owoce mniejsze i lżejsze. Ciasto ucierane z porzeczkami, jeśli jest odpowiednio puszyste i wysokie, prezentuje się naprawdę pięknie. W końcowym etapie przygotowywania ciasta do pieczenia należy wsypać porzeczki i delikatnie wymieszać.

Smak pełni lata lub wczesnej jesieni przywodzi na myśli ciasto ucierane ze śliwkami. Są ciężkie i soczyste, wymagają więc ostrożności tak samo jak truskawki. Ciasto ucierane z jabłkami najlepiej smakuje z dodatkiem odrobiny cynamonu. W letnim sezonie warto też wypróbować orzeźwiające, lekko kwaskowe ciasto ucierane z rabarbarem, który przełamuje słodki smak. Do tego typu ciasta można dodać wszystkie owoce - maliny, borówki, jagody. Trzeba jedynie uważać, by nie było ich zbyt dużo - mogą opaść na dno i sprawić, że ciasto zmieni się w zakalec.

Lubianym i częstym dodatkiem do owocowych babek i ciast jest kruszonka. Jak przygotować ciasto ucierane z kruszonką? Najprostszy przepis na kruszonkę to:

  • 150 g białej mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Taką maślaną kruszonkę wystarczy zagnieść palcami i pokruszyć na okruchy różnej wielkości, a następnie schłodzić przez godzinę w lodówce i przed pieczeniem rozsypać na wierzchu ciasta.

Ciasto ucierane: wersje bez cukru i bezglutenowe

Ciasto ucierane w swojej podstawowej formie jest pyszne, niestety niezbyt zdrowe. Aby wyeliminować cukier, ale zachować smak ciasta, można zastąpić go ksylitolem lub erytrolem. To słodziki, które zadbają o deserowy smak, ale przy tym będą nieco zdrowsze niż klasyczny biały cukier.

Istnieje także możliwość przygotowania ciasta w wersji bezglutenowej. Dobrze sprawdzają się mieszanki różnych mąk bez zawartości glutenu - na przykład owsianej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Istnieją gotowe mieszanki które świetnie sprawdzają się do pieczenia ciast, a przy tym mogą je z powodzeniem jeść osoby wykluczające gluten ze swojej diety.