Jagodzianki - przepisy

12 przepisów

jagodzianki

Jagodzianki to bułki drożdżowe z nadzieniem przygotowanym z jagód. W tradycyjnym wydaniu jagodzianka jest bułką z ciasta drożdżowego pokrytą lukrem, nadzianą dużymi ilościami owoców. Jagodzianki stanowią lubianą przekąskę w całej Polsce. Można też stosunkowo łatwo zrobić je samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić idealne ciasto i nadzienie do jagodzianek, a także jak zaradzić pękaniu wypieków.

Jagodzianki: jak zrobić idealne nadzienie?

Jagodzianki zdecydowanie zyskują na smaku, jeśli zostaną wypełnione pysznym nadzieniem. Jego przygotowanie nie jest trudne, wystarczy świeże jagody przesmażyć lub tylko wymieszać z cukrem pudrem, aż staną się miękkie i lekko rozpadną. Najprostszy przepis na jagodzianki zawiera właśnie takie nadzienie. Niektórzy dodają do niego jeszcze mąkę ziemniaczaną, by zawarta w niej skrobia ścięła lekko nadzienie.

Jagody w jagodziankach można zastąpić borówką amerykańską, choć smak bułek jest wtedy inny i zdecydowanie mniej "jagodowy". Bułki z jagodami powinny być solidnie nadziane, tak, by owoce wypływały z nich po nadgryzieniu. Dobre, domowe jagodzianki drożdżowe są idealnym wypiekiem w sezonie letnim.

Ciasto na jagodzianki

Jagodzianki przygotowuje się zawsze z ciasta drożdżowego. Jego składniki to mąka pszenna, drożdże, cukier, jogurt naturalny, miękkie masło i odrobina soli. Po wymieszaniu składników należy zostawić ciasto w temperaturze pokojowej, by mogło spokojnie i skutecznie wyrosnąć. Przygotowywanie dobrego ciasta drożdżowego składa się z kilku etapów. Najpierw drożdże należy rozpuścić w mleku, następnie zagnieść je z jogurtem, mąką i cukrem, a na końcu dodać miękkie masło pokrojone w małe kawałki.

Ciasto na jagodzianki nie powinno być zbyt grube - warto przygotować na tyle cienkie, by większą część bułek stanowiło nadzienie. Tylko wtedy będzie wypływało, nadając wypiekowi prawdziwie owocowy, letni smak i zapach.

Warto również przygotować maślaną kruszonkę na jagodzianki. W jej skład wchodzi odrobina mąki, masło oraz cukier. Jagodzianki z kruszonką smakują jeszcze lepiej! Niektórzy preferują jednak bułki bez kruszonki, jedynie posmarowane jajkiem, które pod wpływem temperatury rumieni się i tworzy lekko chrupką "glazurę" na powierzchni.

Co zrobić, żeby jagodzianki nie pękały?

Jagodzianki mają niekiedy tendencje do pękania. Nadzienie wypływa i przypala się, a to sprawia, że efekt końcowy jest daleki od wymarzonego. Istnieją różne sposoby na zniwelowanie tego niepożądanego zjawiska. Jedną z najczęściej powtarzanych porad jest dosypanie odrobiny bułki tartej do nadzienia (jagód). Niekiedy pękanie bułeczek ma związek z nadmiarem jagód w środku lub zbyt wodnistym, pełnym soku nadzieniem.

Jak się robi jagodzianki, które nie pękają podczas pieczenia? To w dużej mierze kwestia wprawy. Możliwe, że kilka pierwszych prób zakończy się pękniętymi bułeczkami, jednak z czasem będzie ich coraz mniej i mniej. Nie zawsze pęknięta jagodzianka oznacza jagodziankę niesmaczną. Czasami mimo pęknięcia nadzienie pozostaje w środku. Im więcej znajduje się jagód w bułce, tym większe ryzyko, że ciasto pęknie w piekarniku.

Ile kalorii ma jagodzianka?

Jagodzianki zdecydowanie nie są wypiekiem dietetycznym. W bułeczce ważącej około 120 gram znajduje się około 400 kcal. Wszystkie pyszne dodatki do jagodzianek podnoszą dodatkowo ich wartość kaloryczną. Jagodzianki z lukrem są bardzo kaloryczne i niewskazane dla osób mających problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru. Co więcej, kruszonka z masłem także dodaje kaloryczności. Nie bez znaczenia jest biała, pszenna mąka, stanowiąca składnik ciasta drożdżowego do wypieku jagodzianek.

Czy da się zrobić jagodzianki w wersji fit, które posmakują osobom ograniczającym kalorie i cukier w diecie? Oczywiście - warto zastąpić cukier ksylitolem, a mąkę pszenną mąką orkiszową. W ten sposób osoby na diecie, lub po prostu starające się odżywiać możliwie zdrowo, mogą nadal cieszyć się smakiem letnich słodkich bułeczek. Warto też zrezygnować z posypywania wypieków kruszonką lub polewania lukrem. Ten zabieg pozwoli już poważnie ograniczyć kaloryczność bułeczek.