Melba

Ocena:

4.46 (190)

  • 3 godz. 0 min.
Znalezione w jakiejś gazecie bardzo dawno temu, ale pyszneeee

Składniki:

  • 1 litr słodkiego mleka
  • 1 litr kwaśnego mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru- uważam, że to za dużo polecam ok 1/2 szkl cukru
  • 3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj

Melba - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając po trochu cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne