Ciasto Shrek

Ocena:

4.47 (155)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Ciasto Shrek, inspirowane popularną postacią ogra o gołębim sercu, może z powodzeniem uświetnić każdą imprezę. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, ale smak gotowej słodkości zrekompensuje nam cały trud. Warstwy galaretki i budyniowego kremu fantastycznie komponują się ze sobą . Słodko–kwaśny Shrek przypadnie do gustu nie tylko dzieciom. 

Składniki:

  • jajka  240 g

  • sól  2 g

  • cukier puder  145 g

  • mąka tortowa  210 g

  • ocet  6 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • soki  850 ml

  • budyń śmietankowy  180 g

  • cukier  25 g

  • delicje  295 g

  • śmietana 30%  400 ml

  • galaretka  210 g

  • woda  980 ml

Ciasto shrek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie biszkoptu: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na pianę. Kontynuujemy ubijanie, dodając partiami cukier puder (120g), aż masa będzie sztywna i błyszcząca. W osobnej misce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia, aż do wytworzenia się piany. Delikatnie łączymy ze sobą obie masy. Dodajemy mąkę tortową. Całość mieszamy do połączenia składników, uważając by zbytnio nie napowietrzyć masy.

  • Krok 2:

    Pieczenie biszkoptu: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gotową masę biszkoptową. Ciasto pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. 

  • Krok 3:

    Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w 380 ml zielonego, gęstego soku owocowego. Pozostały napój zagotowujemy z cukrem. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy mieszankę budyniową. Zmniejszamy ogień i mieszamy zawartość garnka przez około 2 minuty. Gorącą masę rozprowadzamy do uprzednio przygotowanym biszkopcie. Całość odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa lekko przestygnie układamy na niej ciastka delicje.

  • Krok 4:

    Masa śmietankowa: 70 g galaretki o smaku kiwi rozpuszczamy w 180 ml gorącej wody. Galaretkę odkładamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem 25 g cukru pudru. Gęstniejącą (ale nie ściętą) galaretkę powoli dodajemy do masy, cały czas mieszając. Po połączeniu masę przekładamy na warstwę wcześniej ułożonych delicji. 

  • Krok 5:

    Galaretka: Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy zacznie tężeć przelewamy ją do foremki z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). 

Porady

  • Ciasto Shrek można też przygotować w wersji bez pieczenia. Dzięki temu skróci się czas przygotowania słodkości, a efekt końcowy pozostanie bardzo zbliżony. Wystarczy zamiast domowego biszkoptu użyć gotowych, małych biszkopcików ze sklepu.
  • Polecamy by do przygotowania biszkoptu używać jajek w temperaturze pokojowej, co znacząco ułatwia ubijanie piany. Jeśli zapomnieliście wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie możecie włożyć je do cieplej wody na około 20 minut. 
  • By biszkopt wyszedł puszysty należy upewnić się, że naczynie, w którym ubijamy białka jest idealnie czyste. Jakiekolwiek pozostałości tłuszczu lub wody mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję piany.
  • Suche składniki na biszkopt należy delikatnie połączyć z pianą. Polecamy użyć w tym celu szpatułki. Zbyt długie lub zbyt intensywne mieszanie może spowodować opadnięcie masy.
  • Podczas pieczenia biszkoptu warto za pomocą drewnianego patyczka kontrolować, czy jest już gotowy. W tym celu należy nakłuć nim ciasto i sprawdzić, czy po wyjęciu znajdują się na nim pozostałości masy. Jeśli będzie on czysty, biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt należy wyciągnąć z formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.
  • Krem budyniowy można przygotować na bazie domowego deseru. Tak wykonany będzie nie tylko bogatszy w smaku, ale i zdrowszy. 
  • Galaretkę o smaku kiwi można zastąpić jej agrestową wersją.
  • Do przygotowania masy śmietankowej polecamy użyć dobrze schłodzonych składników. Dzięki temu będą się one o wiele łatwiej ubijać. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak wygląda ciasto Shrek?

Zielonego ogra Shreka znają miłośnicy kina w każdym wieku. Nie wszyscy próbowali natomiast pysznego ciasta, wymyślonego niejako na cześć tytułowego bohatera filmu Andrew Adamsona. Jest to rodzaj puszystego biszkoptu z galaretką i delicjami, utrzymanego oczywiście w soczyście zielonej tonacji. Deser prezentuje się znakomicie. Będzie on ozdobą każdego stołu, nie tylko na imprezach dla dzieci. Warto jednak zaopatrzyć się w sporych rozmiarów blachę –żaden maluch nie oprze się pokusie sięgnięcia po drugi kawałek!

Ile robi się ciasto Shrek?

Jedyna trudność związana z ciastem Shrek wiąże się z tym, że słodkość ta wymaga sporego nakładu pracy. Na przyrządzenie należy zarezerwować ok. 3 godziny – mniej więcej tyle zajmie upieczenie biszkoptu oraz przygotowanie pozostałych warstw ciasta. Tak długi czas przygotowania, wynika z faktu, że poszczególne warstwy masy muszą stężeć. Shreka polecamy przygotować dzień wcześniej – najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. 

Ile kalorii ma ciasto Shrek?

Ciasto Shrek składa się z biszkoptu, kremu budyniowego, galaretki oraz masy na bazie śmietanki 30%. Dodatkowo przełożone jest warstwą oblanych czekoladą delicji. To wszystko sprawia, że nie należy ono do najbardziej dietetycznych słodkości. Jeden średniej wielkości kawałek ciasta zawiera ok. 500 kalorii. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne