Ciasto Shrek, inspirowane popularną postacią ogra o gołębim sercu, może z powodzeniem uświetnić każdą imprezę. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, ale smak gotowej słodkości zrekompensuje nam cały trud. Warstwy galaretki i budyniowego kremu fantastycznie komponują się ze sobą . Słodko–kwaśny Shrek przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.
iStock
(średnia 4.47 z 155 głosów)
Przygotowanie biszkoptu: Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na pianę. Kontynuujemy ubijanie, dodając partiami cukier puder (120g), aż masa będzie sztywna i błyszcząca. W osobnej misce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia, aż do wytworzenia się piany. Delikatnie łączymy ze sobą obie masy. Dodajemy mąkę tortową. Całość mieszamy do połączenia składników, uważając by zbytnio nie napowietrzyć masy.
Pieczenie biszkoptu: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gotową masę biszkoptową. Ciasto pieczemy przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w 380 ml zielonego, gęstego soku owocowego. Pozostały napój zagotowujemy z cukrem. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy mieszankę budyniową. Zmniejszamy ogień i mieszamy zawartość garnka przez około 2 minuty. Gorącą masę rozprowadzamy do uprzednio przygotowanym biszkopcie. Całość odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa lekko przestygnie układamy na niej ciastka delicje.
Masa śmietankowa: 70 g galaretki o smaku kiwi rozpuszczamy w 180 ml gorącej wody. Galaretkę odkładamy do przestudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem 25 g cukru pudru. Gęstniejącą (ale nie ściętą) galaretkę powoli dodajemy do masy, cały czas mieszając. Po połączeniu masę przekładamy na warstwę wcześniej ułożonych delicji.
Galaretka: Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy zacznie tężeć przelewamy ją do foremki z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Porady
- Ciasto Shrek można też przygotować w wersji bez pieczenia. Dzięki temu skróci się czas przygotowania słodkości, a efekt końcowy pozostanie bardzo zbliżony. Wystarczy zamiast domowego biszkoptu użyć gotowych, małych biszkopcików ze sklepu.
- Polecamy by do przygotowania biszkoptu używać jajek w temperaturze pokojowej, co znacząco ułatwia ubijanie piany. Jeśli zapomnieliście wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie możecie włożyć je do cieplej wody na około 20 minut.
- By biszkopt wyszedł puszysty należy upewnić się, że naczynie, w którym ubijamy białka jest idealnie czyste. Jakiekolwiek pozostałości tłuszczu lub wody mogą negatywnie wpłynąć na konsystencję piany.
- Suche składniki na biszkopt należy delikatnie połączyć z pianą. Polecamy użyć w tym celu szpatułki. Zbyt długie lub zbyt intensywne mieszanie może spowodować opadnięcie masy.
- Podczas pieczenia biszkoptu warto za pomocą drewnianego patyczka kontrolować, czy jest już gotowy. W tym celu należy nakłuć nim ciasto i sprawdzić, czy po wyjęciu znajdują się na nim pozostałości masy. Jeśli będzie on czysty, biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt należy wyciągnąć z formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.
- Krem budyniowy można przygotować na bazie domowego deseru. Tak wykonany będzie nie tylko bogatszy w smaku, ale i zdrowszy.
- Galaretkę o smaku kiwi można zastąpić jej agrestową wersją.
- Do przygotowania masy śmietankowej polecamy użyć dobrze schłodzonych składników. Dzięki temu będą się one o wiele łatwiej ubijać.
Zielonego ogra Shreka znają miłośnicy kina w każdym wieku. Nie wszyscy próbowali natomiast pysznego ciasta, wymyślonego niejako na cześć tytułowego bohatera filmu Andrew Adamsona. Jest to rodzaj puszystego biszkoptu z galaretką i delicjami, utrzymanego oczywiście w soczyście zielonej tonacji. Deser prezentuje się znakomicie. Będzie on ozdobą każdego stołu, nie tylko na imprezach dla dzieci. Warto jednak zaopatrzyć się w sporych rozmiarów blachę –żaden maluch nie oprze się pokusie sięgnięcia po drugi kawałek!
Jedyna trudność związana z ciastem Shrek wiąże się z tym, że słodkość ta wymaga sporego nakładu pracy. Na przyrządzenie należy zarezerwować ok. 3 godziny – mniej więcej tyle zajmie upieczenie biszkoptu oraz przygotowanie pozostałych warstw ciasta. Tak długi czas przygotowania, wynika z faktu, że poszczególne warstwy masy muszą stężeć. Shreka polecamy przygotować dzień wcześniej – najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Ciasto Shrek składa się z biszkoptu, kremu budyniowego, galaretki oraz masy na bazie śmietanki 30%. Dodatkowo przełożone jest warstwą oblanych czekoladą delicji. To wszystko sprawia, że nie należy ono do najbardziej dietetycznych słodkości. Jeden średniej wielkości kawałek ciasta zawiera ok. 500 kalorii.
Komentarze