Orzechy – przepisy i zastosowanie

7 kolekcji przepisów

2362 przepisów

Orzechy są cenione ze względu na zastosowanie w kuchni. Można dodawać je do sałatek, do panierek a przede wszystkim do ciast i deserów. Są zdrową alternatywą dla słodyczy i przyjmowania tak zwanych „pustych kalorii”. Orzechy cenione są za smak, zapach, a także kolor. Pistacje mają wielu miłośników ze względu na ich piękny zielony kolor. Orzechy to składnik uniwersalny. Potrafi nadać nawet prostym daniom ciekawej struktury i pożądanej chrupkości. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy z orzechami.

Orzechy – przepisy i zastosowanie

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 60 min.
Gruszka po francusku

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.

mojegotowanie

Gruszki po francusku

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Orzechy odkryli ludzie przed tysiącami lat. Na szczęście, bo świetnie smakują, są bogatym źródłem ważnych dla naszego organizmu substancji, a do tego można je dość długo przechowywać. Jest więc wiele powodów, dla których powinny zajmować stałe miejsce w naszych jadłospisach. Dlatego jesienią, kiedy sezon orzechowy w pełni, warto zrobić zapasy na cały rok.

Czy orzechy są zdrowe?

Orzechy zawierają średnio 20% białka roślinnego, 3-5% węglowodanów i około 70% tłuszczu (bogatego w cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe). Orzechy mają też duże ilości błonnika, minerałów (fosforu, magnezu, wapnia i żelaza). Warto wiedzieć, że orzechy to także źródło witamin, głównie z grupy B i witaminy E. Dzięki temu zdrowemu „koktajlowi” orzechy korzystnie wpływają na układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu, przyspieszają metabolizm (są więc ważnym składnikiem wielu diet), zmniejszają ryzyko chorób serca, stabilizują poziom cukru, wykazują też działanie przeciwzapalne. Pomagają również w leczeniu depresji, stanów lękowych i bezsenności. Znakomicie poprawiają pamięć oraz koncentrację. Wystarczy jeść garść orzechów tygodniowo, a ryzyko schorzeń kardiologicznych obniży się aż o 30%.

Ile kalorii mają orzechy?

W zależności od orzecha mają różną kaloryczność. Wysoko kaloryczne są orzechy włoskie. Aż 655 kalorii w 100 gramach. Natomiast orzechy laskowe 629 kalorii. W 100 g migdałów jest tylko 575 kalorii a w pistacjach około 562. Jednak mimo wysokiej kaloryczności orzechy są polecane ze względu na cenne wartości odżywcze i zawartość błonnika. Porcja orzechów, która powinna być dziennie spożyta, mieści się w jednej garści.

Czy orzech to owoc?

Chociaż wiele owoców w skorupkach zwykliśmy nazywać orzechami z botanicznego punktu widzenia, nie wszystkie są nimi naprawdę. Na przykład orzechy arachidowe, nazywane ziemnymi lub fistaszkami należą do roślin strączkowych, a orzeszki pinii są niczym innym, jak nasionami szyszek sosny pinii. Jednak dla nas nie ma to większego znaczenia, ponieważ w kuchni możemy wykorzystywać zarówno te prawdziwe", jak i nieprawdziwe" orzechy.

Co zrobić z orzechów?

Wszystkie orzechy są najsmaczniejsze bez żadnych dodatków, można ich też używać do wytrawnych i słodkich dań. Są np. nieodzownym składnikiem wszelkiego rodzaju musli, płatków śniadaniowych, sałatek i deserów. Trudno tez wyobrazić sobie świąteczne placki bez bakalii, w tym orzechów. Najpowszechniejsze u nas orzechy laskowe i włoskie można prażyć, podobnie jak migdały, z dodatkiem cukru, miodu lub soli. Orzechy to zdrowa alternatywa dla słodyczy i różnych przekąsek, tak chętnie jadanych przez dorosłych i dzieci. Pyszne ziarenka też nasycą i dostarczą energii, z powodzeniem zastępując cukierki, batoniki czy chipsy. Uwaga! Zaleca się podawanie orzechów maluchom powyżej 4 roku życia. W przypadku młodszych dzieci istnieje ryzyko zadławienia.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Dostęp do najlepszej jakości orzechów za pewną nam drzewa i krzewy we własnym ogrodzie. Wiele osób zastanawia się, jak suszyć orzechy włoskie. Świeżo zebrane orzechy włoskie trzeba obrać z łupinek i wysuszyć w skorupce. Kto nie ma takiej możliwości, musi pójść na zakupy. Należy wybierać możliwie jak najświeższe orzechy, zwracając uwagę na wygląd skorupki: powinna być cała, twarda, bez żadnych widocznych uszkodzeń. Jeśli ma żółtawy czy czarny odcień albo są w niej dziurki, orzechy nie nadają się do jedzenia. Ostrzeżeniem jest też nawet lekki zapach stęchlizny. Orzechy powinno się przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej niełuskane-wtedy długo zachowają świeżość. Po wyjęciu ze skorupek dość szybko jełczeją, więc warto trzymać je w lodówce.

Jak zrobić masło orzechowe z orzechów włoskich?

Gdy mamy nadmiar orzechów włoskich warto przygotować domowe masło orzechowe. Wykonuje się je w podobny sposób jak masło z orzeszków ziemnych. Oczyszczone z łupin orzechy włoskie należy uprażyć w piekarnik w temperaturze 90°C przez 10 minut. Do momentu aż zacznie się unosić delikatny orzechy zapach. Następnie orzechy wysypujemy na gazę albo ściereczkę kuchenną i pocieramy, aby usunąć błonkę. Oczyszczone orzechy wkładamy do robota kuchennego z ostrzami z rodzaju S, a potem orzechy rozdrabniamy na wysokich obrotach, aż nabiorą płynnej konsystencji. Gotowe masło orzechowe przekładamy do czystego szklanego słoika. Masło orzechowe z orzechów włoskich doskonale smakuje na tostach, na naleśnikach i jako dodatek do owsianki.

Jakie są rodzaje orzechów?

W Polsce najczęściej spotykamy orzechy laskowe i orzechy włoskie. Jednak w sklepach mamy dostęp do orzechów z wielu zakątków świata. Między innymi napotkamy pistacje, migdały, orzech kokosowy, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, orzechy pekan, orzechy piniowe, orzechy makadamia czy też orzeszki ziemne.

Artykuły powiązane

Orzechy makadamia
09.11.2020

Orzechy makadamia – pyszny smak, cenne właściwości

Oto orzechy, na które warto się skusić, choć w 100 gramach mają ponad 700 kcal. Orzechy makadamia są prawdziwą bombą zdrowia. Chronią serce, regulują stany psychiczne, wzmacniają kości, włosy, paznokcie i skórę. W kuchni orzechy makadamia można podać na dziesiątki sposobów. Przyglądamy im się bliżej w redakcyjnym cyklu "Smak".

Dzikie rośliny jadalne
23.10.2020

Do lasu nie tylko po grzyby! Jesienne dzikie rośliny jadalne

Jakie dzikie rośliny w Polsce są jadalne? Które z dziko rosnących roślin znajdziemy w ogrodzie, które w lesie? Pączki z jarzębiną, ocet z rajskich jabłuszek i sok z rokitnika – to tylko niektóre z propozycji. Z jakich innych niedocenianych roślin rosnących za twoim oknem możesz przygotować pyszne danie?

Wegetariańska lista zakupów
01.10.2020

Wegetariańska lista zakupów

Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!

Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!
27.09.2020

Pięć produktów na zdrowe serce. Te składniki masz w spiżarni!

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i budowania odporności. Warto zwracać uwagę na to, co spożywamy w szczególności jesienią i zimą. Wedle przysłowia serce jak dzwon jest synonimem zdrowia. 27 września obchodzimy Światowy Dzień Serca, który został ustanowiony przez Światową Federację Serca z udziałem UNICEF-u i UNESCO. W Polsce świętujemy wraz z Polskim Towarzystwem Kardiologicznym od 2002 roku. Podpowiadamy, jakich 5 składników z domowej spiżarni warto stosować, aby mieć zdrowe serce.

Kuchnia bez mięsa - Jestem Wege / Wydanie Specjalne Moje Gotowanie
19.09.2020

Ponad 30 roślinnych przepisów dla każdego. Pomysły na obiad i... wegańskie desery!

Wegetariańskie burgery, szaszłyki, zupy i przekąski to tylko część z pyszności, które znajdziecie w wydaniu specjalnym "Moje Gotowanie" Kuchnia bez mięsa jestem wege. Na deser - oryginalne wegański słodkości idealne nie tylko na dietę roślinną. Oto 7 powodów, dlaczego musicie mieć w swojej kuchni ten numer!

Wegańskie śniadanie na ciepło
03.09.2020

Przepis na dobry początek dnia - wegańskie śniadania na ciepło

Jak doskonale wiadomo, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zadbajmy więc o to, aby były zróżnicowane i pełnowartościowe, a do tego zachęcające smakiem i kolorem. Aby jak najlepiej odżywić nasz organizm i dodać mu sił na cały nadchodzący dzień, najlepiej postawić na śniadanie na ciepło. Jak przygotować sycące i w pełni roślinne posiłki na dobre rozpoczęcie dnia? Oto garść smakowitych pomysłów na wegańskie śniadanie na ciepło.

Orzech laskowy
28.08.2020

Orzech laskowy – nie tylko do deserów

To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Orzech laskowy świetnie sprawdzi się w deserach, sałatkach czy sosach, ale możemy przygotować również smaczny i wartościowy napój będący alternatywą dla mleka. W galerii sprawdzone przepisy, a poniżej kilka faktów, czym wyróżnia się orzech laskowy.

migdaly_glowne
26.08.2020

Migdały - wegański nabiał

Migdały to doskonały zamiennik nabiału w diecie wegańskiej. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy, pasują zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.

sałatki
06.08.2020

Sałatki warstwowe w słoiku - jak je zrobić?

Sezon na sałatki warstwowe w pełni. Kupujemy pełne torby pysznych warzyw, jemy rzodkiewki, ogórki i liście sałaty. Sałatki często zabieramy też ze sobą do pracy lub w podróż. Są w końcu szybkie do zrobienia i super smaczne. Jak je spakować, żeby były chrupiące i pyszne? Przygotujmy sałatki warstwowe w słoiku!

Semifreddo z malinami
29.07.2020

Zimne semifreddo rozpala zmysły

Spośród wszystkich włoskich specjałów najbardziej kochasz lody? Czas na semifreddo - różni się od klasycznych gelato, ale uwierz – jest równie uwodzicielskie. To prawdopodobnie najbardziej niewegański deser świata.