Wuzetka

Wuzetka to słynne warszawskie ciasto, które niegdyś było wizytówką niemal każdej kawiarni w stolicy. Wypiek ten składa się z dwóch blatów ciasta czekoladowego, przełożonych marmoladą lub dżemem i bitą śmietaną. Na wierzchu znajduje się polewa czekoladowa i śmietanowy kleks, wykonywany za pomocą szprycy. Poniżej podajemy prosty przepis na podwieczorek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto czekoladowe desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.41 z 202 głosów)


Wuzetka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jajka i cukier 1.

    Biszkopt czekoladowy: na początku białka oddzielamy od żółtek (6 szt.), a następnie ubijamy je (białka) na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier puder i ponownie całość ubijamy, dodając systematycznie po jednym żółtku. Dalej zajmujemy się składnikami sypkimi – mieszamy ze sobą kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie łączymy je z ubitymi jajkami – należy robić to delikatnie i powoli, ponieważ białka mogą nam opaść. W kolejnym kroku formę do wuzetki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę biszkoptową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Potem kroimy je na pół i nasączamy za pomocą zaparzonej wcześniej mocnej kawy (100 ml).  

  • Masło - krojenie-kostka 2.

    Krem do wuzetki: zaczynamy od ucierania masła i dodawania do niego partami cukru pudru i cukru wanilinowego. Następnie składniki miksujemy na gładki krem i dodajemy do niego po ok. 2 łyżki zsiadłego mleka i miksujemy całość na wolnych obrotach. Gotowy krem nakładamy na ostudzone i nasączone ciasto, i dokładnie go rozsmarowujemy, po czym przykrywamy drugim blatem biszkoptu, a jego wierzch ponownie nasączamy kawą.

  • Czekolada kawałki 3.

    Polewa na wuzetkę: czekoladę deserową, masło, śmietankę i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wszystko dokładnie mieszamy tak, by powstała gładka i jednolita masa. Całość pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Po czym polewę nakładamy na wierzch naszej wuzetki i wstawiamy ją do lodówki na przynajmniej osiem godzin (najlepiej na całą noc).

Porady

  • Polewę na wuzetkę można przygotować na bazie masła lub śmietanki – nie musimy wykorzystywać obu tych składników.
  • Jeśli chcemy przygotować tradycyjną, domową wuzetkę, to powinniśmy do naszego przepisu dodać również konfiturę – świetnie sprawdzi się domowa marmolada lub dżem o smaku wiśniowym lub malinowym. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie konfitury żurawinowej, która przełamie słodycz ciasta i kremu.
  • Bazą do naszej wuzetki jest ciasto biszkoptowe – po jego upieczeniu i ostudzeniu należy je nasączyć. Możemy do tego wykorzystać zaparzoną kawę (jak w naszym przepisie) lub wykorzystać rum, sok z cytryny, syrop cukrowy czy nawet spirytus.
  • Do przygotowania wuzetki niezbędna jest forma/rant do pieczenia biszkoptu – jest to istotne, ponieważ po jego upieczeniu i ostudzeniu musimy go przekroić wzdłuż na dwie równe części.
  • Jeśli nie mamy dokładnie takich składników na krem to z powodzeniem możemy przygotować wuzetkę z mascarpone.
  • Krem do wuzetki można zrobić różny, coraz częściej odchodzi się od oryginalnego przepisu, może to być sama bita śmietana, odpowiednio usztywniona, inaczej nacisk ciasta sprawi, że wypłynie spomiędzy blatów. Robi się również krem budyniowy lub tradycyjny, ale z dodatkowym smakiem, np. czekoladowym, truskawkowym.
  • Ciastko wuzetka to po prostu odpowiednio wykrojone porcje z dużego ciasta, na każdym kawałku robimy ozdobę z bitej śmietany. Może być pokrojone w kwadraty lub prostokąty.

Notka redakcyjna

Krótka historia wuzetki

Wuzetka nie bez powodu uznawana jest za jedno z najbardziej polskich ciast – niegdyś uważana za słodką wizytówkę PRL-u, dziś również świeci triumfy w wielu kawiarniach i domowych przyjęciach. Prawdopodobnie deser ten powstał na przełomie lat 40. i 50. ubiegłego stulecia, a jego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, przy której znajdowała się kawiarnia słynąca właśnie z wuzetki.


Inna teoria mówi, że nazwa pochodzi od skrótowca – wypiek z czekoladą lub wypiek z kremem. Popularną teorią jest również ta głosząca, że pochodzi ona od nazwy Warszawskich Zakładów Ciastkarskich, które według – zwolenników tej teorii – miały jako pierwsze wypiekać wuzetkę. Co ciekawe, wuzetka została wspomniana w kultowym filmie „Miś”, gdzie stanowiła ona jeden z ważnych deserów PRL-owskiej kawiarni.


Krem na wuzetkę

Obecnie nie istnieje jeden uniwersalny przepis na krem na wuzetkę – niegdyś jego miejsce zajmowała bita śmietana, która wraz z upływem czasu zaczęła być zastępowana coraz to bardziej wyrafinowanymi wersjami masy. Jednym z najpopularniejszych kremów do wuzetki jest ten przygotowywany na bazie masła, zsiadłego mleka, cukru pudru i cukru waniliowego – ma niezwykle kremową konsystencję, ale brakuje mu wyraźnego, śmietanowego posmaku.


Krem do wuzetki możemy przygotować również ze śmietany 36%, cukru pudru i odrobiny żelatyny. Wymaga ubicia na sztywno mocno schłodzonej śmietany i dodania do niej cukru pudru, i żelatyny, a następnie dokładnego wymieszania całości. Warto jednak pamiętać, by żelatynę dodawać ostrożnie do śmietany, gdyż może się ona nierównomiernie ścinać, tworząc w ten sposób wyczuwalne i niepożądane grudki w kremie. Dobrym pomysłem jest wymieszanie jej w odrobinie ubitej śmietany, a następnie dodanie takiej mieszanki do jej pozostałej części.


Krem do wuzetki z powodzeniem możemy przygotować również z serka mascarpone, śmietany 36%, cukru pudru, cukru waniliowego i śmietany fix – jest on banalnie prosty: wszystkie składniki łączymy w jedną całość i ubijamy na sztywno za pomocą miksera.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy