REKLAMA

Wuzetka

Wuzetka to słynne warszawskie ciasto, które niegdyś było wizytówką niemal każdej kawiarni w stolicy. Wypiek ten składa się z dwóch blatów ciasta czekoladowego, przełożonych marmoladą lub dżemem i bitą śmietaną. Na wierzchu tradycyjnej, domowej wuzetki znajduje się polewa czekoladowa i kleks z bitej śmietany, wykonywanym za pomocą szprycy. Obecnie przepis na ciasto został nieco zmodyfikowany – zamiast marmolady i śmietany częściej możemy znaleźć krem, który przygotowuje się na bazie: masła, cukru i zsiadłego mleka (opcjonalnie śmietany). Mimo zmian w przepisie na ten deser nadal uważana jest ona za jedno z tradycyjnych, polskich ciast. Poniżej podajemy prosty przepis na podwieczorek. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto czekoladowe Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 200 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka i cukier 1.

    Przepis na wuzetkę zaczynamy od przygotowania biszkoptu czekoladowego. Na początku białka oddzielamy od żółtek (6 szt.), a następnie ubijamy je (białka) na sztywną pianę, po czym dodajemy do nich cukier puder i ponownie całość ubijamy dodając systematycznie po jednym żółtku. Dalej zajmujemy się składnikami sypkimi – mieszamy ze sobą kakao, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie łączymy je z ubitymi jajkami – należy robić to delikatnie i powoli, ponieważ białka mogą nam opaść. W kolejnym kroku formę do wuzetki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej nasze ciasto biszkoptowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Wówczas, gdy ciasto będzie już zimne, kroimy je na pół i nasączamy za pomocą zaparzonej wcześniej mocnej kawy (100 ml).  

  • Masło - krojenie-kostka 2.

    W kolejnym kroku zajmujemy się kremem do wuzetki. Zaczynamy od ucierania masła i dodawania do niego partami cukru pudru i cukru wanilinowego. Następnie składniki miksujemy na gładki krem i dodajemy do niego po ok. 2 łyżki zsiadłego mleka i miksujemy całość na wolnych obrotach. Gotowy krem nakładamy na ostudzone i nasączone ciasto, i dokładnie go rozsmarowujemy, po czym przykrywamy drugim blatem biszkoptu, a jego wierzch ponownie nasączamy kawą. 

  • Czekolada kawałki 3.

    Na końcu przygotowujemy polewę na wuzetkę – czekoladę deserową, masło, śmietankę i cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wszystko dokładnie mieszamy tak, by powstała nam gładka i jednolita masa. Całość pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Po czym polewę nakładamy na wierzch naszej wuzetki i wstawiamy ją do lodówki na przynajmniej osiem godzin (najlepiej na całą noc). 

Porady

  • Polewę na wuzetkę można przygotować na bazie masła lub śmietanki – nie musimy wykorzystywać obu tych składników. 
  • Jeśli chcemy przygotować tradycyjną, domową wuzetkę, to powinniśmy do naszego przepisu dodać również konfiturę – świetnie sprawdzi się domowa marmolada lub dżem o smaku wiśniowym lub malinowym. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie konfitury żurawinowej, która przełamie słodycz ciasta i kremu. 
  • Bazą do naszej wuzetki jest ciasto biszkoptowe – po jego upieczeniu i ostudzeniu należy je nasączyć. Możemy do tego wykorzystać zaparzoną kawę (jak w naszym przepisie) lub wykorzystać rum, sok z cytryny, syrop cukrowy czy nawet spirytus. 
  • Do przygotowania wuzetki niezbędna jest forma/rant do pieczenia biszkoptu - jest to istotne, ponieważ po jego upieczeniu i ostudzeniu musimy go przekroić wzdłuż na dwie równe części. 

Notka redakcyjna

Wuzetka nie bez powodu uznawana jest za jedno z najbardziej polskich ciast – niegdyś uważana za „słodką wizytówkę” PRL-u, dziś również świeci triumfy w wielu kawiarniach i domowych przyjęciach. Prawdopodobnie deser ten powstał na przełomie lat 40. i 50. ubiegłego stulecia, a jego nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, przy której znajdowała się kawiarnia słynąca właśnie z wuzetki. Inna teoria mówi, że nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótowca – wypiek z czekoladą lub wypiek z kremem. Popularną teorią jest również ta głosząca, że pochodzi ona od nazwy Warszawskich Zakładów Ciastkarskich, które według – zwolenników tej teorii – miały jako pierwsze wypiekać wuzetkę. Co ciekawe, wuzetka została wspomniana w kultowym filmie „Miś”, gdzie stanowiła ona jeden z ważnych deserów PRL-owskiej kawiarni. 

Krem na wuzetkę 

Obecnie nie istnieje jeden uniwersalny przepis na krem na wuzetkę – niegdyś jego miejsce zajmowała bita śmietana, która wraz z upływem czasu zaczęła być zastępowana coraz to bardziej wyrafinowanymi wersjami masy. Jednym z najpopularniejszych kremów do wuzetki jest ten przygotowywany na bazie masła, zsiadłego mleka, cukru pudru i cukru waniliowego – taki krem ma niezwykle kremową konsystencję, ale brakuje mu wyraźnego, śmietanowego posmaku. Krem do wuzetki możemy przygotować również ze śmietany 36%, cukru pudru i odrobiny żelatyny. Tego typu krem wymaga ubicia na sztywno mocno schłodzonej śmietany i dodania do niej cukru pudru, i żelatyny, a następnie dokładnego wymieszania całości. Warto jednak pamiętać, by żelatynę dodawać ostrożnie do śmietany, gdyż może się ona nierównomiernie ścinać, tworząc w ten sposób wyczuwalne i niepożądane grudki w kremie. Dobrym pomysłem jest wymieszanie jej w odrobinie ubitej śmietany, a następnie dodanie takiej mieszanki do jej pozostałej części. Krem do wuzetki z powodzeniem możemy przygotować również z serka mascarpone, śmietany 36%, cukru pudru, cukru waniliowego i śmietany fix – jest on banalnie prosty: wszystkie składniki łączymy w jedną całość i ubijamy na sztywno za pomocą miksera. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy