Sernik gotowany mojej babci

Smak mojego dzieciństwa... sernik gotowany mojej babci - najlepszy na świecie!!

Dodany przez:

Sernik gotowany mojej babci

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • Ser:
  • 1kg sera w wiaderku
  • 5 żółtek
  • 150g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu arakowego
  • 4,5 łyżki budyniu - użyłam śmietankowego
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
  2. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodajemy jajka, margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.
  4. Zagniatamy ciasto. Gotowe odkładamy na pół godz do lodówki (ale nie jest to konieczne).
  5. Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na średniej grubości.
  6. Każde pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Ser:
  8. Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy. Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita (cukier się rozpuści), wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotowym serem przekładamy nasze kruche spody. Odstawiamy do "zastygnięcia". Posypujemy pudrem.
deser sernik kruche Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze