1 kolekcji przepisów
27 przepisów
Ciasta bez pieczenia to wyjątkowo praktyczny deser. Nie wymaga włączania piekarnika, co jest zbawienne zwłaszcza latem. To także duże ułatwienie, kiedy chcemy w miarę szybko przygotować deser, nie spędzając w kuchni długich godzin na mieszaniu i wyrabianiu. Ciasta bez pieczenia najczęściej kojarzą nam się z sernikami na zimno. Rzeczywiście, sernik na zimno to ciasto, które może mieć bardzo wiele różnych wersji, a przy tym nadal pozostaje nieskomplikowane i szybkie do zrobienia. Ciasta bez pieczenia powinny być kremowe – słodkość masy przełamujemy np. kwaskowymi owocami lub owocowym sosem czy musem. Ciasta bez pieczenia możemy przygotowywać zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Z powodzeniem zastąpią nawet najbardziej wyszukany tort!
Zrobienie ciasta bez pieczenia nie jest wcale trudne. Do sernika na zimno wystarczy przygotować spód z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem i masę serową. Możecie kupić gotową masę w sklepie, ale pamiętajcie, by uważnie przeczytać skład na opakowaniu. Ciasto bez pieczenia to także na przykład różnego rodzaju tarty. Najprostsza to znów herbatnikowy spód, masa na bazie mascarpone i świeże owoce. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu przygotujcie szybkie ciasto bez pieczenia – świetnie sprawdzi się rafaello lub 3 bit. Te ciasta są bardzo proste do zrobienia, kolejne warstwy to na zmianę herbatniki i słodki krem. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach lub ciasto bez pieczenia na herbatnikach można dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o krem, którym je przełożymy. Niech będzie to krem budyniowy, czekoladowy lub kokosowy. Placek bez pieczenia z makiem czy ze śliwkami również będzie pyszny – koniecznie sprawdźcie przepisy w naszej galerii!
Warto też na specjalną okazję przygotować tort bez pieczenia. Na co trzeba uważać? Przede wszystkim ciasta bez pieczenia należy dobrze schłodzić. Czasami, żeby masa się ścięła muszą być w lodówce przez dobrych kilka godzin. Mimo, że samo przygotowanie ciasta nie jest długie, musimy zarezerwować więcej czasu na to, by było gotowe do zjedzenia. W końcu nie ma nic gorszego od deseru, który rozpływa się na talerzu!