Przepisy na ciasto brownie

35 przepisów

brownie-przepis

Brownie, czekoladowe, wilgotne ciasto o niepozornym wyglądzie, to danie kuchni amerykańskiej, które za sprawą swojego nieskomplikowanego przepisu oraz cudownego, czekoladowego smaku znalazło amatorów na całym świecie oraz doczekało się różnych regionalnych modyfikacji. Klasyczne brownie to duża ilość masła i gorzkiej czekolady. Częstym dodatkiem są również orzechy. Jaki przepis na brownie będzie najlepszy? Wybierz idealny dla siebie z listy przepisów!

Ciasto brownie

Historii na temat pierwszego brownie jest wiele. Jedne wiążą jego nazwę z charakterystyczną, brązową barwą wypieku, inne łączą pochodzenie nomenklatury ze spotykanym w Stanach Zjednoczonych nazwiskiem. Do takich opowieści należy ta o roztargnionej bibliotekarce, pani Brown. Pewnego razu pani Brownie postanowiła zaprosić do siebie swoich przyjaciół i poczęstować ich klasycznym ciastem czekoladowym. Niestety, pochłonięta bez reszty lekturą, żyjąca w świecie książek kobieta, przyrządzając ciasto zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia. Przez to niedopatrzenie ciasto nie wyrosło i zrobił się w nim zakalec. Niezrażona niepowodzeniem bibliotekarka, bez mrugnięcia okiem zaserwowała wypiek znajomym. Ku jej zdziwieniu ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie a przyjaciele nie przestawali chwalić kulinarnych umiejętności pani Brown. Tak narodziło się brownie, nazwane w ten sposób na cześć roztrzepanej bibliotekarki. Czy historia jest prawdziwa? Trudno powiedzieć, faktem jest natomiast, że pierwsze przepisy na Brownie pochodzą z 1904 roku, a więc ciasto ma na pewno dość długą już tradycję.

Sposoby na wilgotne brownie

Klasyczne brownie z czekoladą nie powinno przypominać naszego rodzimego ciemnego i puszystego ciasta deserowego. Tradycyjne amerykańskie brownie, wilgotne i ciężkie to wypiek przesycony maślanym tłuszczem i czekoladą, pokryty chrupką skórką na wierzchu. Jak uzyskać taki efekt? Przede wszystkim trzeba znaleźć właściwy przepis. Mokre brownie będzie takie, jeśli zachowamy odpowiednie proporcje, czyli stosunkowo niewielką ilość mąki i sporo masła oraz czekolady. brownie, które według przepisu ma w sobie 1,5 szklanki maki, 100 g masła i tyle samo czekolady będzie puszyste, podczas gdy ciasto z połową szklanki mąki, 200 g masła i 150 g czekolady z pewnością okaże się typowym brownie. Oczywiście jeśli nie przesadzimy z czasem pieczenia. Ciasto brownie należy piec krótko – 25, maksymalnie 30 minut. Dzięki temu uzyskamy idealny efekt – wilgotne, o konsystencji mokrego morskiego piasku w środku i z chrupką skórką czekoladową na wierzchu.

Jeśli żadną miarą, mimo prób i starań nasze brownie ciągle jest zbyt suche, możemy spróbować nieco zmodyfikowanej wersji podstawowego przepisu, w której do ciasta dodaje się mus jabłkowy. Miksuje się go z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto nabiera wilgoci, której nie traci ze względu na naturalne właściwości jabłek, nawet podczas pieczenia. Oczywiście mus jabłkowy zmienia nieco smak brownie, jednak duża ilość intensywnej czekolady sprawia, że nie przypomina ono w smaku jabłecznika czy szarlotki. Jabłka są w cieście wyraźnie wyczuwalne, ale stanowią tło dla czekolady, a brownie zyskuje odpowiednią wilgotność i charakterystyczny ciężar.

Brownie z fasoli

Brownie to ciasto przepyszne, ale jednocześnie niezwykle kaloryczne. Jeśli uwielbiamy jego nieco „zakalcowatą”, zbitą konsystencję i czekoladowy smak, jednak chętnie zrezygnowalibyśmy z nadmiernej ilości kalorii, spróbujmy przygotować szybkie brownie bez mąki. Brownie z fasoli, bo to o nim mowa nie zawiera jej ani grama. Efekt charakterystyczny dla tego wypieku uzyskuje się dzięki zastosowaniu jako bazy masy uzyskanej ze zmieszania czerwonej fasoli z puszki z dojrzałymi bananami. Niektóre przepisy zamiast bananów zalecają daktyle, jogurt naturalny czy wiórki kokosowe.

Ciekawe, że fasolowe brownie będąc produktem fit, jest jednocześnie bezglutenowe, dlatego z powodzeniem mogą spożywać je osoby uczulone na to białko. Jeśli jednak chcemy przyrządzić bezglutenowe Brownie nie stosując fasoli, zastąpmy po prostu mąkę pszenną innymi, np. mieszaniną kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej w proporcjach 2:2:1,5.