Przepisy na ciasto brownie

59 przepisów

Brownie, czekoladowe, wilgotne ciasto o niepozornym wyglądzie, to danie kuchni amerykańskiej, które za sprawą swojego nieskomplikowanego przepisu oraz cudownego, czekoladowego smaku znalazło amatorów na całym świecie oraz doczekało się różnych regionalnych modyfikacji. Klasyczne brownie to duża ilość masła i gorzkiej czekolady. Częstym dodatkiem są również orzechy. Jaki przepis na brownie będzie najlepszy? Wybierz idealny dla siebie z listy przepisów!

Ciasto brownie: przepisy

Ciasto brownie

Historii na temat pierwszego brownie jest wiele. Jedne wiążą jego nazwę z charakterystyczną, brązową barwą wypieku, inne łączą pochodzenie nomenklatury ze spotykanym w Stanach Zjednoczonych nazwiskiem. Do takich opowieści należy ta o roztargnionej bibliotekarce, pani Brown. Pewnego razu pani Brownie postanowiła zaprosić do siebie swoich przyjaciół i poczęstować ich klasycznym ciastem czekoladowym. Niestety, pochłonięta bez reszty lekturą, żyjąca w świecie książek kobieta, przyrządzając ciasto zapomniała o dodaniu proszku do pieczenia. Przez to niedopatrzenie ciasto nie wyrosło i zrobił się w nim zakalec. Niezrażona niepowodzeniem bibliotekarka, bez mrugnięcia okiem zaserwowała wypiek znajomym. Ku jej zdziwieniu ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie a przyjaciele nie przestawali chwalić kulinarnych umiejętności pani Brown. Tak narodziło się brownie, nazwane w ten sposób na cześć roztrzepanej bibliotekarki. Czy historia jest prawdziwa? Trudno powiedzieć, faktem jest natomiast, że pierwsze przepisy na Brownie pochodzą z 1904 roku, a więc ciasto ma na pewno dość długą już tradycję.

Sposoby na wilgotne brownie

Klasyczne brownie z czekoladą nie powinno przypominać naszego rodzimego ciemnego i puszystego ciasta deserowego. Tradycyjne amerykańskie brownie, wilgotne i ciężkie to wypiek przesycony maślanym tłuszczem i czekoladą, pokryty chrupką skórką na wierzchu. Jak uzyskać taki efekt? Przede wszystkim trzeba znaleźć właściwy przepis. Mokre brownie będzie takie, jeśli zachowamy odpowiednie proporcje, czyli stosunkowo niewielką ilość mąki i sporo masła oraz czekolady. brownie, które według przepisu ma w sobie 1,5 szklanki maki, 100 g masła i tyle samo czekolady będzie puszyste, podczas gdy ciasto z połową szklanki mąki, 200 g masła i 150 g czekolady z pewnością okaże się typowym brownie. Oczywiście jeśli nie przesadzimy z czasem pieczenia. Ciasto brownie należy piec krótko – 25, maksymalnie 30 minut. Dzięki temu uzyskamy idealny efekt – wilgotne, o konsystencji mokrego morskiego piasku w środku i z chrupką skórką czekoladową na wierzchu.

Jeśli żadną miarą, mimo prób i starań nasze brownie ciągle jest zbyt suche, możemy spróbować nieco zmodyfikowanej wersji podstawowego przepisu, w której do ciasta dodaje się mus jabłkowy. Miksuje się go z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto nabiera wilgoci, której nie traci ze względu na naturalne właściwości jabłek, nawet podczas pieczenia. Oczywiście mus jabłkowy zmienia nieco smak brownie, jednak duża ilość intensywnej czekolady sprawia, że nie przypomina ono w smaku jabłecznika czy szarlotki. Jabłka są w cieście wyraźnie wyczuwalne, ale stanowią tło dla czekolady, a brownie zyskuje odpowiednią wilgotność i charakterystyczny ciężar.

Brownie z fasoli

Brownie to ciasto przepyszne, ale jednocześnie niezwykle kaloryczne. Jeśli uwielbiamy jego nieco „zakalcowatą”, zbitą konsystencję i czekoladowy smak, jednak chętnie zrezygnowalibyśmy z nadmiernej ilości kalorii, spróbujmy przygotować szybkie brownie bez mąki. Brownie z fasoli, bo to o nim mowa nie zawiera jej ani grama. Efekt charakterystyczny dla tego wypieku uzyskuje się dzięki zastosowaniu jako bazy masy uzyskanej ze zmieszania czerwonej fasoli z puszki z dojrzałymi bananami. Niektóre przepisy zamiast bananów zalecają daktyle, jogurt naturalny czy wiórki kokosowe.

Ciekawe, że fasolowe brownie będąc produktem fit, jest jednocześnie bezglutenowe, dlatego z powodzeniem mogą spożywać je osoby uczulone na to białko. Jeśli jednak chcemy przyrządzić bezglutenowe Brownie nie stosując fasoli, zastąpmy po prostu mąkę pszenną innymi, np. mieszaniną kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej w proporcjach 2:2:1,5.

Artykuły powiązane

Gorąca czekolada
23.09.2019

Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

Aksamitna i pyszna gorąca czekolada ma swoich wiernych fanów. Nic dziwnego - ten napój działa cuda! Gorąca czekolada to (nie za) słodkie marzenie niejednego miłośnika czekolady. A przepisów na to, jak może być podana gorąca czekolada jest całkiem sporo. W cyklu przyjemności na weekend podpowiadamy kilka sprawdzonych receptur.

Fit and sweet - fit przepisy na słodko poleca Ewa Chodakowska
03.05.2019

Fit ciasto, batony czy szybkie desery? Ewa Chodakowska i jej "Fit and Sweet"

Fit przepisy to nie tylko pomysły na obiady. Fit mogą być również słodkości - fit ciasto, a także słodkie kulki i batony inspirowane smakami popularnych produktów. I udowadnia to książki "Fit and Sweet" autorstwa duetu Ewa Chodakowska i Marta Kielak. Czy znajdziemy w środku i jak opisane są przepisy? Recenzujemy w cyklu "Kulturalne kulinarnie".

Fit przepisy na słodko
27.04.2019

Fit przepisy na słodko - 4 profile na Instagramie, które warto śledzić

Desery bez cukru, lżejsze wersje klasycznych słodkości i pyszności inspirowane popularnymi batonami, ale z mniejszą liczbą kalorii - fit przepisy na słodko podbijają Instagram. I tym samym nasze podniebienia! Inspiracji jest mnóstwo, produkty łatwo znajdziemy w większości sklepów spożywczych, a przy odrobienie czasu i cierpliwości możemy stworzyć fit przepisy dla największych fanów słodkości. W cyklu "Przyjemności na weekend" polecamy 5 profili na Instagramie, które mają swój patent na fit przepisy i fit słodycze.

Roślinna cukiernia - bez jaj
22.03.2019

Wegańskie ciasto to dopiero początek. Przepisy bez jaj

Słodkości nadal kojarzą się głównie z maślanym ciastem, bitą śmietaną kremówką czy jajecznymi masami maści wszelakiej. Jednak rosnąca popularność i świadomość diety wegańskiej sprawiły, że "na słodko" może nam się usmażyć, upiec czy ugotować również bez jajek, masła czy mleka krowiego lub śmietanki. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" na warsztat biorę "Bez jaj. Roślinna Cukiernia".

Orzechy makadamia
04.02.2019

Orzechy makadamia – pyszny smak, cenne właściwości

Oto orzechy, na które warto się skusić, choć w 100 gramach mają ponad 700 kcal. Orzechy makadamia są prawdziwą bombą zdrowia. Chronią serce, regulują stany psychiczne, wzmacniają kości, włosy, paznokcie i skórę. W kuchni orzechy makadamia można podać na dziesiątki sposobów. Przyglądamy im się bliżej w redakcyjnym cyklu "Smak".

Samar Khanafer
29.11.2018

Kuchnia musi pachnieć przyprawami - wywiad z Samar Khanafer

W swoich przepisach czerpie z dwóch tradycji - polskiej i libańskiej. Jej sekretem są przyprawy, dozowane w odpowiednich ilościach potrafią zamienić banalne danie w przysmak. Samar Khanafer w cyklu "Człowiek od kuchni" opowiada nam o swojej nowej książce "Szafran, mięta i kardamon", podaje przepis na uniwersalną przyprawową mieszankę i zdradza, kto jest jej kulinarnym mistrzem.

Wegańskie słodkości
23.11.2018

Wegańskie przepisy na słodkości - TOP 5 książek

Ciasta, ciasteczka, cukierki... wegańskie przepisy na słodkości zaskakują smakiem i technikami przygotowania. Ale tylko na początku! Dla fanów słodyczy w wersji wege, a szczególnie po lekturze książek z wegańskimi przepisami, wypieki i pyszności bez jajek, mleka czy masła to prościzna. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zapraszam na zestawienie TOP 5 książek - wegańskie przepisy są bliżej niż myślisz!

Ciasto z cukinii - sezonowy hit
23.07.2018

Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Warzywne wypieki podbijają nasze stoły! Ciasto z cukinii, tuż obok ciasta z buraków czy ciasta z dyni, udowadnia, że warzywa i deser idą w parze. Ciasto z cukinii możemy przygotować w kilku wersjach - klasyczne, dietetyczne z mniejszą liczbą kalorii, doskonałe czekoladowe, a nawet piernikowe. Oto przepisy na ciasto z cukinii dla każdego!

czekolada
21.01.2009

Czekolada

Jesteśmy szczęściarzami, bo możemy spróbować tysięcy gatunków czekolady.