Przepisy na ciasto marchewkowe

14 przepisów

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe wywodzi się z anglosaskiej tradycji kulinarnej. Dodaje się do niego tartą marchew, której zawdzięcza charakterystyczny smak, kolor, strukturę. Często stosowanym dodatkiem jest też ananas. Ciasto marchewkowe przekłada się kremem z serka twarożkowego. Dzięki niemu ciasto jest bardziej wilgotne i ma bogatszy smak. Jedną z warstw kremu kładzie się na wierzchu ciasta, gdzie zastyga - można na niej ułożyć kawałki orzechów. Ciasto marchewkowe zwykle doprawia się korzennymi przyprawami - kardamonem, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem lub goździkami.

Wtedy ciasto marchewkowe będzie smakować jak piernik. Ciasto marchewkowe to wypiek, często proponowany weganom i wegetarianom. Zamiast jajek dodaje się do masy zmielone, namoczone siemię lniane oraz sodę z odrobiną octu jabłkowego. Taki przepis na ciasto marchewkowe, będzie wspaniałym prezentem na wyjątkowe okazje. Zobaczcie zebrane przez nas przepisy na ciasto marchewkowe.

Jaka mąka do ciasta marchewkowego?

Ciasto marchewkowe najczęściej przygotujecie na bazie mąki pszennej. Jednak osoby lubiące bawić się smakiem potraw mogą użyć zmielonych migdałów, orzechów włoskich albo pełnoziarnistej mąki razowej. Zamienniki mąki pszennej podwyższą zawartość błonnika. Ile kalorii ma ciasto marchewkowe? Szacuje się, że ciasto marchewkowe ma około 415 kcal w 100 g.

 

Jaka polewa do ciasta marchewkowego?

Ciasto marchewkowe doskonale smakuje z lukrem, z polewą z białej czekolady albo z kremu z mascarpone i sokiem z cytryny. Marchewka doskonale łączy się ze smakiem cytryny i pomarańczy. Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność polewy, zamiast mascarpone użyjmy kremowego serka śmietankowego i naturalnie zabarwmy sokiem z marchewki. Weganie wykonają polewę z namoczonych orzechów nerkowca. Następnie blendowanych razem z mlekiem migdałowym, cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Dla podkreślenia smaku można dodać sok z cytryny.