Ciasto drożdżowe - przepis

1 kolekcji przepisów

418 przepisów

Ciasto drożdżowe to smak dzieciństwa, wakacje u babci. Kawałek puszystego, jeszcze ciepłego ciasta drożdżowego z chrupiącą kruszonką i kubek zimnego mleka to obrazek, który kojarzy nam się z tym przepisem. Warto przywołać wspomnienia i odtwarzać przepisy na ciasto drożdżowe. Robiąc placek drożdżowy, ale też rogaliki drożdżowe czy domowe bułeczki drożdżowe. Nie jest to takie trudne, jak może się wydawać, choć trzeba dać ciastu trochę czasu i ciepła. Pośpiech mu nie służy. Uważa się, że ciasto drożdżowe nie lubi też przeciągów, kłótni w domu, a nawet zbyt głośnych rozmów. Ciasto drożdżowe to absolutna klasyka wypieków. Jest kusząco puszyste, lekkie i doskonale smakuje z rozmaitymi dodatkami. Jak zrobić ciasto drożdżowe? Nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Ciasto drożdżowe - przepisy

Ciasto drożdżowe - co potrzeba?

Przepis na ciasto drożdżowe zawiera kilka podstawowych składników, wśród których wymienimy mąkę, cukier, jajka, tłuszcz, mleko lub wodę i oczywiście drożdże. Te ostatnie możemy zastosować w formie świeżej lub instant.

Jaka mąka jest najlepsza do ciasta drożdżowego? Najbardziej polecana jest pszenna ze względu na wysoką zawartość skrobi i glutenu, które stanowią pożywkę dla drożdży. Dzięki temu ciasto wyrasta wysokie i puszyste. Podobną rolę spełnia cukier, dlatego jego dodatek jest konieczny nawet wtedy, gdy planujemy przygotować mniej słodki wypiek.

Jajka sprawią, że ciasto będzie bardziej zwarte i zyska żółty kolor. Mleko bądź woda umożliwi nam przygotowanie rozczynu i nada mieszance odpowiednią konsystencję. Tłuszcz natomiast sprawi, że ciasto stanie się miękkie i wilgotne. Puszysta drożdżówka najlepiej smakować będzie z dodatkiem masła lub oleju roślinnego.

Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe?

Drożdżowe ciasto wymaga od nas nieco pracy i czasu, lecz z pewnością się uda, jeśli przygotujemy je zgodnie z najważniejszymi zasadami. Najpierw odpowiednio dobieramy składniki - wszystkie powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową.

Jeżeli dysponujemy świeżymi drożdżami w kostce, pierwszym krokiem będzie przygotowanie rozczynu. Aby to zrobić, drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną przesianej mąki, a następnie mieszamy z ciepłym mlekiem lub wodą - najlepiej w temperaturze ok. 35°C. Nie dolewamy płynu o wyższej temperaturze, ponieważ wtedy drożdże zginą i ciasto się nie uda.

Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy je do przesianej mąki. Kiedy po ok. 20 minutach rozczyn zwiększy swoją objętość, łączymy go z resztą produktów i dokładnie mieszamy. Tłuszcz dodajemy na końcu - dzięki temu ciasto nie opadnie. Jeśli używamy masła, musimy je uprzednio rozpuścić, jednak uważajmy, żeby nie było zbyt gorące.

Jeżeli korzystamy z drożdży instant, nie ma potrzeby przygotowania rozczynu. W takim przypadku zawartość saszetki od razu mieszamy z mąką.

Kolejnym ważnym krokiem jest dokładne wyrobienie ciasta, które pozwala je dokładnie napowietrzyć. Po zagnieceniu miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie powinniśmy unikać poruszania naczyniem.

Kiedy ciasto będzie już pulchne, ponownie delikatnie je zagniatamy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Następnie możemy przejść do pieczenia. Wstawiamy ciasto do piekarnika nastawionego na 180-220°C.

Ile się piecze ciasto drożdżowe? Zwykle trwa to ok. 35 minut. Aby otrzymać puszyste i pyszne ciasto drożdżowe, najlepiej umieścić je w niedużej foremce oraz użyć umiarkowanej ilości dodatków. Dzięki temu wypiek będzie równy i nie zapadnie się.

Czy ciasto drożdżowe można mrozić? Okazuje się, że tak. Świeżemu ciastu nie zaszkodzi przechowywanie w zamrażarce nawet przez 3 miesiące.

Ciasto drożdżowe - przepisy

Przepis na ciasto drożdżowe wymaga trzymania się sztywnych zasad, lecz nie oznacza to, że nie możemy zaszaleć z formą wypieku lub dodatkami. Najlepszy przykład to zawijańce drożdżowe z truskawkami, które są nie tylko pyszne, ale też pięknie się prezentują.

Propozycją dla zwolenników tradycji jest ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Jak zrobić kruszonkę na ciasto drożdżowe? To nic trudnego - musimy jedynie zagnieść ze sobą mąkę, masło i cukier.

Idealną słodką przekąską do kawy będą wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoladą. W roli ciasta na rodzinne spotkanie sprawdzi się natomiast saksoński placek drożdżowy z migdałami i cynamonem. Jeżeli natomiast mamy ochotę na wytrawny przysmak, możemy przygotować precle bawarskie, które podamy z twarożkiem i warzywami.

Artykuły powiązane

drozdze-slider
04.08.2020

Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!

Drożdże to nieodłączny element dobrze znanych z babci kuchni drożdżówek. Obecnie do wyboru mamy drożdże instant i drożdże świeże. Jednak czy lepiej wybrać drożdże suche? A może świeże drożdże to bardziej wartościowy wybór? Z pewnością stosując drożdże suche należy mieć odpowiedni przelicznik. O zaletach obu opowiada dziennikarka kulinarna Renata Chodorowska.

Ciasto z jagodami
30.07.2020

Ciasto z jagodami - pomysły na wypieki z leśnymi skarbami

Ciasto z jagodami kojarzy nam się z wakacjami spędzanymi na babcinej działce. Poranne wyprawy do lasu zwykle kończyły się obdartymi kolanami i kilkoma słoikami jagód. Te skarby lasu najlepiej smakują zjadane same, ale tym razem postanowiliśmy upiec z nimi ciasto.

StockFood-jagodzianki - kolejka-sg-min
24.07.2020

Stałam 40 minut w kolejce po jagodziankę. Czy było warto?

Właśnie trwa sezon na leśne jagody. Owoce, które słodko pachną i mają charakterystyczny cierpki, korzenny smak. Jagody najchętniej przerabiamy na nadzienie do pierogów i do jagodzianek. Właśnie na te drożdżowe bułki z jagodami mamy latem największy apetyt. Dodatkowo chęć na słodkości podsycają media społecznościowe, prezentując apetyczne wypieki i donosząc o kolejnych małych cukierniach. Przyjrzałam się fenomenowi jagodzianek z rzemieślniczych piekarni, odwiedzając piekarnię "Cała w mące" w Warszawie.

Ciasto z porzeczkami
14.07.2020

Ciasto z porzeczkami, czyli słodko-kwaśny wypiek na lato

Czerwone, czarne i białe porzeczki w pełni lata kuszą zerwaniem z krzaczka. Pysznie smakują na surowo, ale warto wykorzystać je do wypieków. Ciasto z porzeczkami to przyjemność nie tylko na wielbicieli słodkich propozycji z kwaśną nutą. Sernik, beza, a może krucha tarta? W cyklu 'Smak" sprawdzone przepisy na ciasto z porzeczkami.

Proziaki - Cuda wianki
11.07.2020

Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!

Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.

Sernik z truskawkami i galaretką
20.05.2020

5 ciast na Dzień Matki - tym razem to mama jest gościem!

Zazwyczaj to ona nas częstuje i zna przepisy na najlepsze desery świata! Domowe lody, sernik na zimno, szarlotka - mama robi to najlepiej, ale z okazji Dnia Matki zamieniamy się rolami i przygotowujemy nowe wersje najsłynniejszych domowych przysmaków.

Ciasto kruche z rabarbarem
01.05.2020

Proste ciasto z rabarbarem - z kruszonką, bezą czy z budyniem?

Jest kwaskowe, wyraziste i nie za suche – ciasto z rabarbarem to marzenie każdego fana wypieków z owocami. Drożdżowe, ucierane czy na kruchym spodzie – wszystkie sposoby są bardzo łatwe w przygotowaniu.

zakalec-slider
24.04.2020

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

grafika-wideo
13.03.2020

Kimchi, kotlet mielony i ciasta drożdżowe. Rozmawiamy o marcowym numerze "Moje Gotowanie"

Menu na przednówek to wyzwanie, ale magazyn "Moje Gotowanie" ma sprawdzone przepisy na marzec. Jakie? Posłuchajcie porady redaktor naczelnej magazynu - Renaty Chodorowskiej. W rozmowie z redaktor prowadzącą serwisu mojegotowanie.pl podpowiedziała, jak zamieniać drożdże suche na świeże, jak zrobić domowe kimchi i upiec w domu chaczapuri - gruzińskie pieczywo.

Ciasto drożdżowe  ze śliwkami - słodki klasyk
04.08.2018

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, z kruszonką lub z rabarbarem

Takie "Przyjemności na weekend" lubimy! Przepis na ciasto drożdżowe często przekazują młodszym pokoleniom babcie lub ciocie, które od lat mają sprawdzone sposoby na ciasto - np. ze śliwkami. W polskich kuchniach spotkamy też wersję wypieku z kruszonką (im więcej, tym lepiej!) lub sezonowe ciasto drożdżowe z rabarbarem, jabłkami i owocami leśnymi. Sprawdzone przepisy zebraliśmy w galerii. A jak zrobić najlepsze, bazowe ciasto drożdżowe? Oto kilka trików!