Przepisy na torty
3 kolekcji przepisów
752 przepisów

Tort to nic innego jak ciasto deserowe (najczęściej biszkoptowe), przekładane kremową masą. Taka kompozycja sprawia, że wariantów wykonania tortu jest nieskończenie wiele, a jego finalny "kształt" zależy przede wszystkim od inwencji, naszej lub cukiernika. Torty towarzyszą zawsze podczas urodzin, imienin lub ważnych rocznic.Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na torty, które uświetnia każdą uroczystą okazję.
Przepisy na torty

Tort w kształcie serca brzmi romantycznie, prawda? To idealna propozycja na Walentynki, ale nie tylko. W końcu przygotowanie takiego ciasta dla ukochanej osoby nie musi być związane z żadną konkretną okazją. Tort w kształcie serca jest bardzo efektowny – wygląda niczym z najlepszej cukierni. Warto go przygotować, bo nie tylko jest piękny, ale i pyszny!
Tort w kształcie serca

Czekolada, kawa, domowe biszkopty i śmietanowy krem z mascarpone - to warstwy na smakowity tort tiramisu. Warto przygotować go na rodzinne spotkanie, imieniny lub urodziny. Aksamitne ciasto tiramisu rozpływa się w ustach!
Tort tiramisu

Tort z bitą śmietaną to najpopularniejsze ciasto okolicznościowe na wszelkie święta. Jest pyszny i elegancki, dlatego sprawdzi się na zarówno na urodziny, jak i chrzciny, komunię czy święta. Jak zrobić tort z bitą śmietaną? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis.
Tort z bitą śmietaną

Tort śmietankowy to klasyka wśród ciast okolicznościowych. Jest pyszny, a do tego ponadczasowy, elegancki i pasuje na każdą okazję. Jak przygotować tort śmietankowy? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na prosty tort śmietankowy.
Tort śmietankowy

Zielone ciasto bez barwników? To możliwe! Tort szpinakowy jest nie tylko bardzo smaczny i zdrowy, ale ostatnio też bardzo modny! To pyszne ciasto ze szpinakiem to hit wszystkich imprez. Zaskocz swoich gości i podaj im taki nietypowy zielony tort! Oto prosty przepis na efektowny tort ze szpinakiem.
Tort szpinakowy z kremem waniliowym

Tort kotek to doskonała propozycja na imprezę dla dzieci. Urodziny czy inna okazja do zaproszenia małych przyjaciół to dobry moment, żeby spróbować swoich sił i upiec ten tort. Tort kotek w naszej wersji jest prosty do zrobienia i niezbyt słodki. Składa się z delikatnego biszkoptu, lekkiej pianki i gorzkiej czekolady, która świetnie balansuje smaki. Tort kotek będzie hitem na każdym przyjęciu!
Tort kotek

Tort boisko to idealny wypiek urodzinowy dla pasjonata piłki nożnej. Tort w kształcie boiska z pewnością zaskoczy dzieci i dorosłych. Wykonanie takiego ciasta jak tort boisko piłkarskie pochłania dużo czasu i trzeba być precyzyjnym podczas mierzenia składników. Masę plastyczną z której wykonana jest murawa na boisko tort, zrobiono z pianek cukrowych. Można ją także wykorzystać do uformowania piłki i innych akcesoriów. Podpowiadamy, jak zrobić tort boisko do piłki nożnej.
Tort boisko

Tort bezowy jest wspaniałą propozycją na efektowny deser. Wielu osobom tort bezowy kojarzy się z bardzo wymagającym, trudnym do zrobienia i czasochłonnym ciastem. W gruncie rzeczy jednak, aby przygotować wspaniały tort bezowy nie potrzeba wielkiej cukierniczej wprawy – wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie. Chrupiąca beza, aksamitny krem i orzeźwiające owoce – perfekcyjne ciasto gotowe!
Tort bezowy

Delikatny, bardzo owocowy tort z owocami leśnymi i przezroczystą galaretką. Dodatek jogurtu sprawi, że całość nie jest zbyt słodka i za ciężka. Przepis na lekki tort z owocami i galaretką przyda się nie tylko na specjalne okazje.
Lekki tort z owocami i galaretką

Przepis na pyszny, mrożony tort z jagodami, porzeczkami, malinami czy jeżynami
Tort mrożony z owocami jagodowymi

Idealny, delikatny biszkopt, puszysty krem i soczyste truskawki - ten tort biszkoptowy z truskawkami spełni oczekiwania najbardziej wymagających łasuchów. W sezonie na truskawki to jeden z najlepszych przepisów na tort na urodziny i inne rodzinne spotkania. Sprawdźcie, jak przygotować aksamitny krem i upiec biszkoptowe blaty tortu.
Tort biszkoptowy z truskawkami

Lekki torcik biszkoptowy z rabarbarem i serem
Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami

Bogaty w smaku, efektowny tort wegański dla fanów czekolady i orzechów. Tort bez jajek i mleka krowiego, z łatwymi do przygotowania wegańskimi zamiennikami. Tort wegański zasmakuje nie tylko weganom!
Tort wegański czekoladowo-orzechowy

Tort pinacolada to połączenie dwóch wspaniałych smaków. Ananas i kokos nawiązują do słodkiego, karaibskiego drinka, który przyrządza się na bazie białego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Tort pinacolada wymaga nieco pracy, ale efekty są świetne!
Tort pinacolada

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia, a jak pachnie!
Murzynek inaczej

Tort z lasu to pyszny i bardzo elegancki wypiek na wyjątkowe okazje. Przepis pochodzi z książki "Dziewczyny z wypiekami" Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz.
Tort z lasu
Inne z kolekcji: Ciasta
- bananowiec
- biszkopt
- bułeczki drożdżowe
- cake pops
- ciasta bez pieczenia
- ciasta francuskie
- ciasta wielkanocne
- ciasta z warzyw
- ciasto 3 bit
- ciasto ambasador
- ciasto czekoladowe
- ciasto drożdżowe
- ciasto jogurtowe
- ciasto kakaowe
- ciasto kokosowe
- ciasto krówka
- ciasto marchewkowe
- ciasto orzechowe
- ciasto parzone
- ciasto Shrek
- ciasto ucierane
- ciasto z budyniem
- ciasto z galaretka
- ciasto z kremem
- ciasto z orzechami
- ciasto z owocami
- do kawy
- fale dunaju
- jagodzianki
- karpatka
- keks
- kremówka
- królewiec
- kruche ciasto
- makowiec
- metrowiec
- miodownik
- murzynek
- pani Walewska
- piasek pustyni
- piernik
- placek
- pleśniak
- przekładaniec
- ptasie mleczko
- rogale
- rolada
- serniki
- śmietanowiec
- snickers
- strucla
- strudel
- tarty
- wieniec
- zebra
Rodzaje tortów
Tort stracciatellato wariant z kremem stracciatella. Tort jest łatwy w przygotowaniu i doskonale smakuje. Krem śmietankowy wypełniony jest kawałkami pokruszonej czekolady oraz aromatyzowany ekstraktem waniliowym. Kolejnym pomysłem jest tort malinowy. W sezonie to absolutny klasyk wśród tortów owocowych. Maliny świetnie komponują się z kremem śmietankowym lub czekoladowym. Ostatnim proponowanym przez nas ciastem, jest tort ze słonym karmelem i popcornem. To dość nietypowa propozycja, która zaskakuje połączeniem smaku słodkich składników, wytrawnego kakao i masy śmietankowej.
Pomysły na torty dla dzieci
Tort jest przysmakiem, którym zajadają się nie tylko dorośli, ale także dzieci. Urodziny z pięknie zdobionym tortem należą do najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Warto zadbać jednak o to, żeby twoja pociecha pamiętała nie tylko wielobarwną dekorację, ale także doskonały smak przygotowanego deseru:
tort tęczowy - ciekawe połączenie ucieranego ciasta i kremu z serka mascarpone z dodatkiem neutralnych smakowo barwników spożywczych,
tort z kremem orzechowo-czekoladowym - to jeden z najpopularniejszych tortów, którego smak z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich gości na dziecięcym balu,
tort truskawkowo-śmietankowy - kolejny klasyk dziecięcych przyjęć, w którym słodki smak śmietanki idealnie komponuje się z owocową nutą.
Czym nasączyć tort?
Tort to nie tylko odpowiednio dobrana kombinacja kremów. Na finalny smak i teksturę deseru, w dużej mierze wpływa także nasączenie ciasta biszkoptowego. dobór odpowiedniego ponczu jest niezwykle istotny, warto więc poświęcić temu szczególną uwagę.
Poncz powinien idealnie komponować się ze smakiem kremów. W przypadku tortu czekoladowego, owocowego lub śmietankowego, najlepiej sprawdzi się woda z sokiem z cytryny. To "bezpieczna opcja", która z pewnością nie zepsuje smaku deseru. W przypadku tortów owocowych na jasnym cieście biszkoptowym, można użyć ponczu, który też będzie zawierał owocowe smaki. W tortach czekoladowych, dobrze sprawdzi się poncz alkoholowy - z rumem, brandy, szampanem lub z whisky.
Alkohol nie powinien być jednak nutą dominującą, więc nie należy z nim przesadzać. Jeżeli zdecydujemy się na użycie whisky, warto sięgnąć po jedną z irlandzkich marek - charakteryzują się wyjątkowo łagodnym smakiem. Dobrym wyborem jest też szkocka whisky typu single malt, w której pieprzność alkoholu jest dobrze ukryta.
W tortach dla dzieci, najlepiej sprawdzi się tradycyjny poncz z wody, cukru i soku z cytryny. Dobrym wyborem będą też poncz owocowy lub mleko.
Jak udekorować tort?
Tort to uczta nie tylko dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Dekoracja tortu jest równie istotna, co sam smak tego deseru. Na szczęście nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby stworzyć piękną dekorację.
Do udekorowania tortu, z powodzeniem można wykorzystać wyśmienity krem maślany. Można nim pokryć boki wypieku lub nawet cały tort. Z pomocą kremu, łatwo stworzymy fantazyjne dekoracje - kwiaty, wzorki, linie czy nawet napisy.
W celach dekoracyjnych można też wykorzystać suszone lub świeże owoce, migdały, orzechy, rodzynki, wiórki czekoladowe. otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, małe ciastka i bezy. Idealnie sprawdzą się tez rozmaite słodkości - draże, orzeszki i rodzynki w czekoladzie.
Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie jadalnych kwiatów. taka dekoracja wygląda wyjątkowo efektownie. Jeżeli brakuje nam pomysłów, zawsze możemy postawić na gotową dekorację. Warto jednak pamiętać, że ozdobne dodatki powinny współgrać ze smakiem tortu.
Artykuły powiązane
Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni
Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".
Akcesoria cukiernicze - z tymi gadżetami upieczesz najlepsze ciasta!
Tortownica, szpatuła czy rękaw cukierniczy - to akcesoria cukiernicze, które warto mieć w kuchni, jeśli lubimy robić ciasta domowe. Pomogą nie tylko uformować wypieki, ale też ozdobić. Tort, tarta, ciasteczka, ale też pralinki? Z odpowiednim sprzętem to łatwiejsze, niż może się wydawać! W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jakie 4 gadżety warto mieć i do czego je wykorzystać.
Kuchenny kredens, czyli jak dania sprzed lat wracają przy wspólnym stole
Monika Śmigielska, autorka bloga Kuchenny Kredens, obrała nietypową drogę w kuchni. Wyszukuje, odświeża i testuje przepisy na dania obiadowe, desery, zupy i napoje sprzed lat. A dokładniej ponad stuletnie receptury na potrawy, których nazwy mogą wywołać konsternację u współczesnych gospodyń. W rozmowie w cyklu „Przy wspólnym stole” zdradza, co i jak kiedyś gotowały Polki.
Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje
Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.
Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora
Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.
Tort naleśnikowy tiramisu
Tort naleśnikowy tiramisu, bo któż nie kocha naleśników. A co dopiero, kiedy stworzymy z nich pyszny tort o smaku tiramisu.
Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?
Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.
Zwyczajnie wyjątkowe – wywiad z autorkami książki „Nienasycone”
Co jadła Coco Chanel? A Frida Kahlo? 14 kobiet, prawie 100 przepisów. I one – dwie artystki z szaloną wizją. Książka „Nienasycone” to opowieść o codzienności niezwykłych kobiet i próba spojrzenia na nie z zupełnie innej perspektywy. Z autorkami, Klaudią Igą Peres i Marianne Pfeffer Gjengedal, rozmawiamy o wymarzonych zawodach z dzieciństwa, pracy stylistki jedzenia i tym, jak robić lepsze zdjęcia.
Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata
Tort czekoladowy i szereg innych tortów od dziesięcioleci zachwycają smakiem miłośników słodkości. Choć cukiernicy na całym świecie wciąż wymyślają przepisy na nowe specjały, trudno im przebić tradycyjny tort Sachera czy klasyk jakim jest Pavlova. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historie najsłynniejszych tortów świata.
Wiedeń - miasto tortów i kawy
Istnieje wiele pretekstów, żeby wybrać się do austriackiej stolicy. W końcu są tam wielkie dzieła sztuki, wspaniała architektura i rozległe parki. Ja jednak pojechałam do Wiednia, żeby posiedzieć w kawiarniach i zjeść sznycla (spokojnie, większość "must see" też odwiedziłam). Ilość klasyków, które tu znajdziecie może przyprawić o zawrót głowy. W cyklu Smaczne miejsca wypuszczamy się na kulinarną wyprawę do Austrii.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »