Przepisy na torty

981 przepisów

Tort to nic innego jak ciasto deserowe (najczęściej biszkoptowe), przekładane kremową masą. Taka kompozycja sprawia, że wariantów wykonania tortu jest nieskończenie wiele, a jego finalny "kształt" zależy przede wszystkim od inwencji, naszej lub cukiernika. Torty towarzyszą zawsze podczas urodzin, imienin lub ważnych rocznic.Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na torty, które uświetnia każdą uroczystą okazję.

Przepisy na torty

Rodzaje tortów

Tort stracciatellato wariant z kremem stracciatella. Tort jest łatwy w przygotowaniu i doskonale smakuje. Krem śmietankowy wypełniony jest kawałkami pokruszonej czekolady oraz aromatyzowany ekstraktem waniliowym. Kolejnym pomysłem jest tort malinowy. W sezonie to absolutny klasyk wśród tortów owocowych. Maliny świetnie komponują się z kremem śmietankowym lub czekoladowym. Ostatnim proponowanym przez nas ciastem, jest tort ze słonym karmelem i popcornem. To dość nietypowa propozycja, która zaskakuje połączeniem smaku słodkich składników, wytrawnego kakao i masy śmietankowej.

Pomysły na torty dla dzieci

Tort jest przysmakiem, którym zajadają się nie tylko dorośli, ale także dzieci. Urodziny z pięknie zdobionym tortem należą do najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Warto zadbać jednak o to, żeby twoja pociecha pamiętała nie tylko wielobarwną dekorację, ale także doskonały smak przygotowanego deseru:

tort tęczowy - ciekawe połączenie ucieranego ciasta i kremu z serka mascarpone z dodatkiem neutralnych smakowo barwników spożywczych,

tort z kremem orzechowo-czekoladowym - to jeden z najpopularniejszych tortów, którego smak z pewnością zostanie doceniony przez wszystkich gości na dziecięcym balu,

tort truskawkowo-śmietankowy - kolejny klasyk dziecięcych przyjęć, w którym słodki smak śmietanki idealnie komponuje się z owocową nutą.

Czym nasączyć tort?

Tort to nie tylko odpowiednio dobrana kombinacja kremów. Na finalny smak i teksturę deseru, w dużej mierze wpływa także nasączenie ciasta biszkoptowego. dobór odpowiedniego ponczu jest niezwykle istotny, warto więc poświęcić temu szczególną uwagę.

Poncz powinien idealnie komponować się ze smakiem kremów. W przypadku tortu czekoladowego, owocowego lub śmietankowego, najlepiej sprawdzi się woda z sokiem z cytryny. To "bezpieczna opcja", która z pewnością nie zepsuje smaku deseru. W przypadku tortów owocowych na jasnym cieście biszkoptowym, można użyć ponczu, który też będzie zawierał owocowe smaki. W tortach czekoladowych, dobrze sprawdzi się poncz alkoholowy - z rumem, brandy, szampanem lub z whisky.

Alkohol nie powinien być jednak nutą dominującą, więc nie należy z nim przesadzać. Jeżeli zdecydujemy się na użycie whisky, warto sięgnąć po jedną z irlandzkich marek - charakteryzują się wyjątkowo łagodnym smakiem. Dobrym wyborem jest też szkocka whisky typu single malt, w której pieprzność alkoholu jest dobrze ukryta.

W tortach dla dzieci, najlepiej sprawdzi się tradycyjny poncz z wody, cukru i soku z cytryny. Dobrym wyborem będą też poncz owocowy lub mleko.

Jak udekorować tort?

Tort to uczta nie tylko dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Dekoracja tortu jest równie istotna, co sam smak tego deseru. Na szczęście nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby stworzyć piękną dekorację.

Do udekorowania tortu, z powodzeniem można wykorzystać wyśmienity krem maślany. Można nim pokryć boki wypieku lub nawet cały tort. Z pomocą kremu, łatwo stworzymy fantazyjne dekoracje - kwiaty, wzorki, linie czy nawet napisy.

W celach dekoracyjnych można też wykorzystać suszone lub świeże owoce, migdały, orzechy, rodzynki, wiórki czekoladowe. otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, małe ciastka i bezy. Idealnie sprawdzą się tez rozmaite słodkości - draże, orzeszki i rodzynki w czekoladzie.

Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie jadalnych kwiatów. taka dekoracja wygląda wyjątkowo efektownie. Jeżeli brakuje nam pomysłów, zawsze możemy postawić na gotową dekorację. Warto jednak pamiętać, że ozdobne dodatki powinny współgrać ze smakiem tortu.

Artykuły powiązane

Piotr Beczała
14.07.2020

Piotr Beczała – polski tenor o smakach w swojej kuchni

Piotr Beczała, światowej sławy tenor z Czechowic-Dziedzic, to nie tylko utalentowany śpiewak, ale też pasjonat dobrej kuchni. W rodzinnych stronach wraca do smaków z dzieciństwa, ale podróżując po świecie, odkrywa coraz to nowe produkty i wyśmienite dania. Chętnie eksperymentuje jako degustator, ale również w roli domowego kucharza. W cyklu Kulturalnie kulinarnie rozmawiamy z Piotrem Beczałą z okazji premiery jego najnowszego albumu „Vincerò!".

tort-nalesnikowy
30.04.2020

Tort naleśnikowy tiramisu

Tort naleśnikowy tiramisu, bo któż nie kocha naleśników. A co dopiero, kiedy stworzymy z nich pyszny tort o smaku tiramisu.

jak udekorować tort
20.02.2020

Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?

Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.

_MW02697
13.12.2019

Zwyczajnie wyjątkowe – wywiad z autorkami książki „Nienasycone”

Co jadła Coco Chanel? A Frida Kahlo? 14 kobiet, prawie 100 przepisów. I one – dwie artystki z szaloną wizją. Książka „Nienasycone” to opowieść o codzienności niezwykłych kobiet i próba spojrzenia na nie z zupełnie innej perspektywy. Z autorkami, Klaudią Igą Peres i Marianne Pfeffer Gjengedal, rozmawiamy o wymarzonych zawodach z dzieciństwa, pracy stylistki jedzenia i tym, jak robić lepsze zdjęcia.

Tort Sachera
28.04.2019

Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata

Tort czekoladowy i szereg innych tortów od dziesięcioleci zachwycają smakiem miłośników słodkości. Choć cukiernicy na całym świecie wciąż wymyślają przepisy na nowe specjały, trudno im przebić tradycyjny tort Sachera czy klasyk jakim jest Pavlova. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historie najsłynniejszych tortów świata.

Wiedeń
20.03.2019

Wiedeń - miasto tortów i kawy

Istnieje wiele pretekstów, żeby wybrać się do austriackiej stolicy. W końcu są tam wielkie dzieła sztuki, wspaniała architektura i rozległe parki. Ja jednak pojechałam do Wiednia, żeby posiedzieć w kawiarniach i zjeść sznycla (spokojnie, większość "must see" też odwiedziłam). Ilość klasyków, które tu znajdziecie może przyprawić o zawrót głowy. W cyklu Smaczne miejsca wypuszczamy się na kulinarną wyprawę do Austrii.