Przepis na sernik

2 kolekcji przepisów

982 przepisów

Sernik jest jednym z deserów, który ma rzesze zwolenników na całym świecie. Pomijając najgorętszy klimat, w strefie umiarkowanej i chłodnej znajduje się w ofercie każdej niemal kawiarni oraz ciastkarni – można go zjeść na Islandii, w słynącej z niego Austrii, w Kanadzie, dalekiej Japonii oraz na ciepłej Sycylii.

Sernik: rodzaje i przepisy

Sernik: rodzaje

Sernik to ciasto, które my, Polacy, uważamy za nasze słodkie pieczywo narodowe obecne na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia oraz Wielkanocnych a także w ciągu całego roku. Okazuje się jednak, że serowe przysmaki uwielbiają również mieszkańcy pozostałych rejonów świata, choć w poszczególnych krajach a nawet regionach tradycyjne ciasta różnią się między sobą dość znacznie. Klasyczny sernik wiedeński na przykład zwykle nie ma spodu z ciasta, a jeśli już to bardzo cienki. Jest lekki i puszysty, podobnie jak japoński, czyli sernik pieczony w kąpieli wodnej. Bardziej treściwy sernik amerykański jest za to łatwy w przygotowaniu – nie trzeba nawet ubijać piany z białek, ponieważ jajka dodaje się do ciasta w całości, dzięki czemu nawet początkujący piekarz powinien sobie bez problemu z nim poradzić. Nawet jednak sporządzając sernik według łatwego przepisu możemy napotkać na najczęściej występujący przy serowych wypiekach problem, którym jest opadanie upieczonego już ciasta. Dla wielu osób najlepszy jest sernik tradycyjny w polskim wydaniu.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Dlaczego sernik opada? Używany do spulchniania ciast proszek do pieczenia działa zawsze tak samo – pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się, w wyniku czego powstają produkty gazowe, które czynią nasze ciasto puszystym. W przypadku większości ciast na bazie mieszaniny mąki i jaj efekt jest trwały, niestety ze względu na duży ciężar sera, gaz spulchniający wypiek jest w przypadku sernika po prostu ściskany i sernik opada. Można oczywiście temu zaradzić, przynajmniej do pewnego stopnia. Warto postawić na taki sernik, który zawsze się udaje, sporządzony na bazie przepisu o małej ilości proszku do pieczenia lub takiego, gdzie proszek nie występuje wcale. Dodatkowo, ważne jest, żeby nie doprowadzać do dużych różnic temperatur od razu po upieczeniu. Innymi słowy, po zakończeniu pieczenia nie wyciągajmy od razu sernika z piekarnika, tylko zostawmy uchylone drzwiczki i pozwólmy na powolne wyrównywanie się temperatur pomiędzy wnętrzem piekarnika a kuchnią.

Jaki ser na sernik?

Do przyrządzenia sernika niezbędny jest oczywiście ser – jego rodzaj zależy od konkretnego przepisu, a także od tego, czy zamierzamy przygotować sernik na zimno, czy upieczoną wersję tego smakołyku. W przypadku tego ostatniego, przepisy częściej zalecają tradycyjny twaróg (zwykle mielony). Wygodną alternatywą dla twarożku jest ser typu pacynka oraz białe serki wiaderkowe. Przy tych jednak trzeba uważać – produkty poszczególnych wytwórców różnią się między sobą konsystencją i to dość znacznie. W przepisach ser ma być najczęściej zbity, dlatego jeśli nie jest wyraźnie zaznaczone, że twaróg ma być rzadki, lepiej nie używajmy takiego serka do pieczenia ciasta. Może ono ostatecznie być zbyt luźne i rozpadać się po upieczeniu.

Do chłodnych ciast, z kolei, najczęściej używa się serek homogenizowany albo mascarpone. Serniki na zimno przygotowuje się zwykle z żelatyną lub galaretką owocową, która zespaja ser sprawiając, że nasze ciasto zachowuje swój kształt i sprężystość nawet po wyjęciu z formy i pokrojeniu na kawałki. Obecność żelatyny, która jest produktem pochodzenia zwierzęcego, stanowi jednak często dość duży problem dla wegetarian. Na szczęście nie muszą oni rezygnować ze słodkich pyszności, ponieważ jest czym zastąpić żelatynę w serniku na zimno. Zamiennik to agar-agar, proszek pochodzenia roślinnego, wytwarzany z glonów, krasnorostów występujących u wybrzeży Japonii. Przygotowanie z niego galaretki stosowanej do sernika jest bardzo proste – cała procedura przypomina sporządzenie do tego celu tradycyjnej żelatyny. Propozycje dla wegan to też tzw. sernik bez sera oraz sernik jaglany.

Jak przechowywać sernik?

O ile w przypadku serników na zimno nikt nie ma wątpliwości co do tego, że muszą być one przechowywane w lodówce, o tyle już zdania w przypadku pieczonych wersji są podzielone. Mocno wypieczony, gęsty sernik nie straci formy trzymany poza lodówką. Z uwagi jednak na zastosowany w nim nabiał, bezpieczniej jest go przechowywać w lodówce. Co do zasady więc, przechowujmy w niej każdy sernik – taki zabieg przedłuży jego świeżość i sprawi, że ser nie skwaśnieje kolejnego dnia czyniąc w ten sposób nasze ciasto niezdatne do spożycia.

Artykuły powiązane

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Sernik z truskawkami i galaretką
20.05.2020

5 ciast na Dzień Matki - tym razem to mama jest gościem!

Zazwyczaj to ona nas częstuje i zna przepisy na najlepsze desery świata! Domowe lody, sernik na zimno, szarlotka - mama robi to najlepiej, ale z okazji Dnia Matki zamieniamy się rolami i przygotowujemy nowe wersje najsłynniejszych domowych przysmaków.

IMG_3297 male
21.04.2020

Jak zrobić pyszny sernik z mango

W trakcie całych dni spędzanych w domu dzieci zawsze się nudzą. Mamy na to sposób. Dzieci uwielbiają robić coś razem z rodzicami, więc proponujemy połączyć przyjemne z pożytecznym i zaprosić nasze dzieciaki do wspólnego gotowania. W tym odcinku serii #gotujzdzieckiem proponujemy zrobić prosty i pyszny sernik z mango. Dzieci na pewno będą zachwycone.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.

Kąpiel wodna - na czym polega?
19.10.2019

Kąpiel wodna – technika gotowania nie tylko dla cukierników

Kąpiel wodna brzmi zagadkowo, ale dzięki zastosowaniu tej metody potrawy nie przypalają się i nie ulegają rozwarstwieniu. W kąpieli wodnej możemy rozpuścić czekoladę, ale także upiec sernik czy pasztet, a nawet usmażyć jajecznicę. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Baranek cytrynowy
11.04.2019

Wielkanocne pewniaki - piękne i proste ciasta. Także dla początkujących!

Efektowne i dziecinnie proste - ciasto na Wielkanoc cieszy jednak nie tylko podniebienie. Powinno też pięknie wyglądać! Oto pięć pomysłów na wypieki, które naprawdę zawsze się udają, nie wymagają wiele pracy, a efekty napawają dumą.

Sezon na truskawki
08.05.2018

Sezon na truskawki - tak odróżnisz truskawki krajowe od importowanych

Truskawki to jeden ze słodkich symboli lata. Kuszą aromatem i smakiem, a przepisy na truskawki należą do jednym z łatwiejszych. Owoce te pasują do deserów i dań wytrawnych. Jak kupić najsmaczniejsze truskawki i odróżnić polskie od importowanych? Podpowiadamy kilka trików.