REKLAMA

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa wygląda pięknie i smakuje doskonale. Nie jest to ciasto za słodkie, ani za kwaśne. Choć wydaje się ona eleganckim deserem, przepis na tartę cytrynową jest banalnie prosty! Kluczem do sukcesu jest dobre kruche ciasto i pyszny krem na bazie soku z cytryny. Jak je zrobić? Zobaczcie nasz przepis! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto z owocami tarty Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 204 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tarta kruche ciasto 1.

    Przesianą mąkę i 60 g cukru pudru szybko zagniatamy razem z zimnym masłem. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę. Wkładamy spód do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko studzimy.

  • Cytryna jajka babeczki 2.

    W międzyczasie wszystkie cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. W misce łączymy jajka, śmietanę, cukier i sok oraz skórkę z cytryny. Masę wylewamy na podpieczony spód i ponownie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. przez około godzinę.

Porady

Tarta cytrynowa to wyjątkowo smaczny deser, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom słodko-kwaśnych połączeń. Mocno cytrynowy wypiek idealnie pasuje do kawy i herbaty zwłaszcza latem, gdy szukamy orzeźwienia również w takich smakołykach. Jej wykonanie na szczęście nie należy do dużych wyzwań, dlatego każdy może spróbować jej samodzielnego wykonania. Warto to zrobić, by cieszyć się jej intensywnym smakiem, który z pewnością pokochają nasze kubki smakowe.


Przepis na tartę cytrynową

Tarta cytrynowa francuska to ciasto z dość długą historią, ale w Polsce stało się ono popularne stosunkowo niedawno. Koniecznie trzeba to wykorzystać, gdyż obecnie istnieje mnóstwo przepisów na ten smakowity deser. Są to zarówno bardzo proste, klasyczne przepisy, jak i te bardziej urozmaicone, jak chociażby tarta cytrynowa z mascarpone. Niezależnie więc od naszego stopnia zaawansowania w kwestii wypieków, możemy śmiało stawić czoła takiemu deserowi. I jest niemal pewne, że efekt będzie po prostu powalający.


Podstawą każdej tarty jest dobre, kruche ciasto. Standardowo do jego wykonania potrzebujemy mąki, zimnego masła lub margaryny, jajek, a czasem też wody, śmietany lub cukru pudru. Ciasto musimy bardzo dokładnie wyrobić i następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je, oblepiamy nim wnętrze formy, nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosło i podpiekamy w piekarniku. Dopiero na wystygnięte ciasto będziemy nakładać przygotowany w międzyczasie farsz cytrynowy, zgodnie ze wskazówkami z przepisu.

Notka redakcyjna

Krem cytrynowy do tarty

Lekka tarta cytrynowa to prawdziwy smakołyk nie tylko latem, ale też o każdej innej porze roku. Kluczowym jej elementem jest oczywiście krem cytrynowy, który powinien być jednocześnie słodki i kwaśny. Oczywiście to, z jakich dokładnie składników i w jakich proporcjach będziemy przygotowywać taki farsz zależy od przepisu, z którego będziemy korzystać. Niezależnie jednak od tego, czy będzie to wypiek w wersji klasycznej, czy może tarta cytrynowa z bezą produkty, które będą się w nich powtarzać to oczywiście sok i skórka starta z cytryn, jajka, masło oraz cukier lub cukier puder.
Warto dodać, że zdecydowanie najlepiej smakuje tarta cytrynowa na zimno. Dlatego też należy ją przechowywać w lodówce. Według wielu osób po upieczeniu i schłodzeniu powinna ona spędzić w niej co najmniej całą noc, zanim w ogóle skosztujemy takiego wypieku. Dopiero wtedy w pełni poczujemy jej słodko-kwaskowaty smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy