Tarta cytrynowa to prosta i doskonale zbalansowana kompozycja smaków. Kruchy spód i słodko–orzeźwiający krem świetnie się uzupełniają, stanowiąc prosty dodatek do kawy, na który każdy może sobie pozwolić. Ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. W drugim wariancie warto dodać efektowną bezę lub bitą śmietanę. Do tarty z kremem cytrynowym świetnie pasują owoce – maliny, borówki lub truskawki.
StockFood
(średnia 4.27 z 256 głosów)
Spód do tarty: do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i 60 g cukru pudru. Szybko łączymy składniki w kulę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Formę do tarty smarujemy masłem.
Pieczenie spodu: wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno oraz boki formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmujemy je i studzimy.
Cytryny: dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie wyciskamy z nich sok.
Krem cytrynowy: w osobnej misce mieszamy jajka ze śmietaną. Dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny. Miksujemy do uzyskania spójnej konsystencji. Gotową masę przekładamy na podpieczony spód do tarty.
Pieczenie tarty z kremem: ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika, którego temperaturę redukujemy do 170°C. Pieczemy przez 30 min.
Tarta cytrynowa jest gotowa: wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy i podajemy z ulubioną herbatą lub kawą.
Porady
- Tartę pieczemy w formie o średnicy 27–29 cm.
- Aby spód do ciasta wyszedł kruchy, składniki muszą być dobrze schłodzone. Zagniatamy je szybko – w ten sposób hamujemy proces wytwarzania glutenu, który sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne.
- Ciasto na spód do tarty możemy także rozwałkować na papierze do pieczenia i przenieść na formę. Papier wysuwamy spod ciasta lub ostrożnie odwracamy je na drugą stronę.
- Zanim zetrzemy skórkę z cytryn, należy dokładnie umyć owoce, aby pozbyć się substancji nabłyszczających, konserwujących i pestycydów. Wystarczy ciepła woda z płynem do mycia naczyń. Potem należy dokładnie opłukać cytryny i przelać wrzątkiem.
- Do kremu cytrynowego możemy dodać cukier waniliowy.
- Tarta cytrynowa świetnie smakuje bez dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na dekorację, możemy położyć na wierzch lukier, polewę czekoladową lub bitą śmietanę.
Pysznym i efektownym wariantem przepisu jest tarta cytrynowa z bezą. Aby taką przygotować, na krem nakładamy pianę z białek:
Pianę rozprowadzamy po całej powierzchni kremu. Na wierzchu możemy zrobić wzór łyżką. Ciekawym pomysłem jest również wyciskanie bezy przy pomocy rękawa cukierniczego.
W wersji bez pieczenia możemy przygotować tartę na herbatnikach lub ciasteczkach owsianych (wersja fit), które rozgniatamy i mieszamy z masłem (można użyć blendera lub malaksera). Zamiast masła możemy dodać olej kokosowy. Taką mieszanką wykładamy dno i boki formy, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 60 min.
Musimy także zmodyfikować przepis na krem do tarty cytrynowej. Najłatwiej będzie ubić śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Łączymy składniki, wykładamy na schłodzony spód do ciasta i odstawiamy do lodówki na min. 2–3 godz.
Wierzch tarty możemy także ozdobić świeżymi owocami. Doskonale pasują:
Komentarze