Miód

2055 przepisów

Miód wytwarzany jest przez pszczoły miodne lub nieliczne inne błonkówki. To słodki produkt spożywczy, który jest efektem przetwarzania nektaru kwiatowego miododajnych roślin lub niektórych wydzielin, które występują na liściach drzew. W sprzedaży - prócz miodu naturalnego - jest także miód sztuczny, syntetyczny, wytworzony przez człowieka, który naśladuje miód naturalny i również nadaje się do spożycia. Nie zawiera jednak tych cennych właściwości, które wyróżniają prawdziwy, naturalny miód - między innymi właściwości leczniczych. Jakie są rodzaje miodu i jakie potrawy czy desery możemy przygotować z jego udziałem?

Do czego wykorzystać miód? Przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 60 min.
Gruszka po francusku

Gruszki po francusku to deser prosty, ale jednocześnie elegancki. W wersji szybkiej warto wykorzystać ciasto francuskie z dobrym składem, ale jeśli mamy więcej czasu, można zrobić domowe ciasto francuskie - takie gruszki w cieście francuskie z pewnością zyskają uznanie gości przy stole! Gruszki po francusku doskonale smakują na ciepło, ale także po przestudzeniu. Wyglądają tak ładnie, że będą idealne nawet na "proszone przyjęcia przy stole". Oto przepis na gruszki w cieście francuskim.

mojegotowanie

Gruszki po francusku

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.

mojegotowanie

Szaszłyki z indyka

Miód: właściwości

Miód znakomicie działa na układ krwionośny, dzięki czemu wzmacnia serce. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i obniża ciśnienie. Pozytywnie wpływa także na odporność i wzmacnia organizm. Posiada przeciwzapalne i przeciwwirusowe działanie. Jest również źródłem witaminy A, C oraz E. To silny przeciwutleniacz. 

Miód zawiera także między innymi potas, chlor, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B. Za najzdrowszy uznawany jest bezapelacyjnie miód manuka. To miód nowozelandzki, powstający z pyłku i nektaru kwiatów krzewu manuka. Z uwagi na to posiada gęstą konsystencję oraz charakterystyczny, kwiatowo-goryczkowy smak. Jego wyjątkowość to zasługa wysokiej zawartości metyloglioksalu.

Rodzaje miodu

Miód jest słodkim produktem spożywczym, występującym w różnych odmianach. Wyróżniamy między innymi miód akacjowy, miód nawłociowy, miód gryczany, miód wielokwiatowy i miód spadziowy. Październik jest miesiącem, w którym zainteresowanie miodami znacząco wzrasta - wszystko dlatego, że ludzie pragną poprawić swoją odporność przed nadchodzącą zimą. Każdy miód posiada pewne cechy wspólne, ale także znacząco się różni od innych z uwagi na skład i właściwości.
Miód akacjowy sprzyja poprawie funkcjonowania układu pokarmowego oraz moczowego. Działa również uspokajająco na człowieka. Miód lipowy pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Pomaga się odstresować, ale jednocześnie wspiera drogi oddechowe i układ krążenia w poprawnej pracy. Miód wielokwiatowy polecany jest alergikom. Pomaga też wzmocnić organizm. Z kolei miód spadziowy dzieli się na iglasty i liściasty. Ten pierwszy ma łagodniejszy smak i charakterystyczny, ciemny kolor. Miód spadziowy liściasty ma złocistożółtą barwę i wyróżnia się nietypowym smakiem.

Przepisy z miodem

Miód jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym - jego smak potrafi wzbogacić wiele różnych dań. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do obiadów, do potraw wegetariańskich, jak i mięsnych. Można go z powodzeniem używać w kuchni także do przygotowywania śniadań czy kolacji. Nadaje się na przykład do nakładania na kanapki zamiast dżemu. Można też słodzić nim różne potrawy - to zdrowy zamiennik cukru. Miód dodawany do herbaty czy kawy nie tylko nada im ciekawy smak, ale również zastąpi niezdrowy cukier.

Żeberka w miodzie czy skrzydełka w miodzie, kaczka po pekińsku, szaszłyki z indyka, bażant z renetami... - to tylko niektóre pomysły na dania obiadowe z miodem jako składnikiem. Oczywiście, jest też wiele deserów, które można przygotować z jego pomocą. To między innymi popularne ciasto snikers, pożywna owsianka z bananami i miodem, pyszne, pieczone jabłka z miodowym karmelem czy rozeta drożdżowa z syropem miodowo-pomarańczowym. Inne pomysły to gruszki z karmelem i lawendą, babeczki z granoli z owocami, ciasto z orzechami i jabłkami czy tarta z kokosowym musem i marakują.

Warto przygotować też w domu wyborny miód pitny. W naszym kraju taki napój posiada zresztą bardzo długą historię. To tradycyjny napój alkoholowy, najczęściej wyrabiany z miodu lipowego. W sklepach można znaleźć wiele takich trunków - w zależności od stopnia rozcieńczenia dzielą się na półtoraki, dwójniaki, trójniaki oraz czwórniaki. Przy pomocy miodu, wody oraz przypraw korzennych można przygotować pyszny napój we własnym domu - wymaga to cierpliwości, jednak efekt będzie wspaniały!
 

Artykuły powiązane

Para idealna
12.02.2021

Para idealna: Pieczony camembert z figami i miodem z lekkim cappuccino

Kawa pysznie łączy się ze słodkimi wypiekami, a gdyby tak zestawić ją z czymś wytrawnym? Camembert pieczony z soczystą figą i miodem doskonale współgra z cappuccino zaparzonym z dobrych ziaren. Przepis na tę genialną, słodko-wytrawną parę przygotowaliśmy dla Was w ramach cyklu Para Idealna x COSTA COFFEE. Zaparzajcie, zapiekajcie i rozkoszujcie się pysznym smakiem!

produkty-na-wzmocnienie-odpornosci
22.01.2021

Przez żołądek do... zdrowia! Pyszne sposoby na wzmocnienie odporności

Jesień stoi pod znakiem dyni, grzybów, rozgrzewających zup i... nasilonych objawów przeziębienia. Gdy tylko nastają chłodniejsze dni, coraz częściej czujemy osłabienie. Słusznie wtedy zaczynamy się zastanawiać, jak temu zapobiec i często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które pomogą nam wzmocnić odporność. Tymczasem o wzmocnienie odporności warto zadbać domowymi sposobami – smacznie i naturalnie.

akcesoria-do-grzancow-min
28.12.2020

Akcesoria do grzańców – z nimi zrobisz pyszny, rozgrzewający napój

Grzaniec cieszy się popularnością w okresie jesienno-zimowym. Wielu osobom kojarzy się ze świątecznym nastrojem i jarmarkami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rozgrzewać się nim wcześniej. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy akcesoria, które pozwolą wam cieszyć się pysznym grzańcem!

Tradycyjne miodowe ciasta świąteczne
27.11.2020

Piernik czy miodownik? Tradycyjne i pyszne świąteczne ciasta z miodem

Boże Narodzenie to bezapelacyjnie najpyszniejszy czas w roku. Obok barszczu, pierogów i ryb, na świątecznym stole nie może zabraknąć również słodkości. Tradycyjne bożonarodzeniowe ciasta smakują korzennymi nutami i miodem. Jednak miód niejedno ma imię, dlatego dziś przychodzimy z praktycznym poradnikiem dla wszystkich fanów tego słodkiego skarbu natury. Zobaczcie jak wybierać miód do wypieków, jakie właściwości mają poszczególne miody oraz jak miód wpływa na konsystencję i smak ciasta.

Bidon to nie tylko modny gadżet
10.08.2020

Bidon na wodę smakową i domowy izotonik - praktyczny gadżet nie tylko dla sportowców

Bidon to poręczny sposób, żeby w każdym momencie dnia mieć przy sobie porcję wody np. smakowej lub domową wersję izotoniku. Kupując bidon warto wziąć pod uwagę nie tylko ładny design, ale także zastosowanie. Oto 8 propozycji z polskich sklepów i porady, jak udoskonalić w kuchni napoje do bidonów.

maia
12.06.2020

Maia Sobczak i triki na jedzeniowe resztki, o których nie śniłeś

Wyrzucając do kosza jedzenie, marnujemy nie tylko sam produkt, ale też pieniądze. Tracimy okazję do kreatywnego, zdrowego i pysznego gotowania. Maia Sobczak, ekspertka w dziedzinie #mynowaste i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała dla nas najprostsze triki na niedoceniane resztki.

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy
15.04.2020

Witaminy na wiosnę i lato. Oto warzywa do samodzielnej uprawy

Wraz z pierwszymi promieniami słońca chcemy mieć większy kontakt z naturą. W czasach epidemii przyjemność wychodzenia na zewnątrz jest mocno ograniczona. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten czas przeznaczyć na uprawę owoców, warzyw i kwiatów jadalnych. Oto nasze propozycje na proste rośliny, które dostarczą niezbędnych witamin.

sos_winegret
23.09.2010

Winegret - najważniejszy z sosów

Ma trzy główne składniki: ocet, dodatki i oliwę. Genialnie prosty, fantastyczny w smaku. Co o nim trzeba wiedzieć?