REKLAMA

Miód

454 przepisów

miod-miejski-zyskuje-na-popularnosci

Miód wytwarzany jest przez pszczoły miodne lub nieliczne inne błonkówki. To słodki produkt spożywczy, który jest efektem przetwarzania nektaru kwiatowego miododajnych roślin lub niektórych wydzielin, które występują na liściach drzew. W sprzedaży - prócz miodu naturalnego - jest także miód sztuczny, syntetyczny, wytworzony przez człowieka, który naśladuje miód naturalny i również nadaje się do spożycia. Nie zawiera jednak tych cennych właściwości, które wyróżniają prawdziwy, naturalny miód - między innymi właściwości leczniczych. Jakie są rodzaje miodu i jakie potrawy czy desery możemy przygotować z jego udziałem?

Miód: właściwości

Miód znakomicie działa na układ krwionośny, dzięki czemu wzmacnia serce. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i obniża ciśnienie. Pozytywnie wpływa także na odporność i wzmacnia organizm. Posiada przeciwzapalne i przeciwwirusowe działanie. Jest również źródłem witaminy A, C oraz E. To silny przeciwutleniacz. 

Miód zawiera także między innymi potas, chlor, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B. Za najzdrowszy uznawany jest bezapelacyjnie miód manuka. To miód nowozelandzki, powstający z pyłku i nektaru kwiatów krzewu manuka. Z uwagi na to posiada gęstą konsystencję oraz charakterystyczny, kwiatowo-goryczkowy smak. Jego wyjątkowość to zasługa wysokiej zawartości metyloglioksalu.

Rodzaje miodu

Miód jest słodkim produktem spożywczym, występującym w różnych odmianach. Wyróżniamy między innymi miód akacjowy, miód nawłociowy, miód gryczany, miód wielokwiatowy i miód spadziowy. Październik jest miesiącem, w którym zainteresowanie miodami znacząco wzrasta - wszystko dlatego, że ludzie pragną poprawić swoją odporność przed nadchodzącą zimą. Każdy miód posiada pewne cechy wspólne, ale także znacząco się różni od innych z uwagi na skład i właściwości.
Miód akacjowy sprzyja poprawie funkcjonowania układu pokarmowego oraz moczowego. Działa również uspokajająco na człowieka. Miód lipowy pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Pomaga się odstresować, ale jednocześnie wspiera drogi oddechowe i układ krążenia w poprawnej pracy. Miód wielokwiatowy polecany jest alergikom. Pomaga też wzmocnić organizm. Z kolei miód spadziowy dzieli się na iglasty i liściasty. Ten pierwszy ma łagodniejszy smak i charakterystyczny, ciemny kolor. Miód spadziowy liściasty ma złocistożółtą barwę i wyróżnia się nietypowym smakiem.

Przepisy z miodem

Miód jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym - jego smak potrafi wzbogacić wiele różnych dań. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do obiadów, do potraw wegetariańskich, jak i mięsnych. Można go z powodzeniem używać w kuchni także do przygotowywania śniadań czy kolacji. Nadaje się na przykład do nakładania na kanapki zamiast dżemu. Można też słodzić nim różne potrawy - to zdrowy zamiennik cukru. Miód dodawany do herbaty czy kawy nie tylko nada im ciekawy smak, ale również zastąpi niezdrowy cukier.

Żeberka w miodzie czy skrzydełka w miodzie, kaczka po pekińsku, szaszłyki z indyka, bażant z renetami... - to tylko niektóre pomysły na dania obiadowe z miodem jako składnikiem. Oczywiście, jest też wiele deserów, które można przygotować z jego pomocą. To między innymi popularne ciasto snikers, pożywna owsianka z bananami i miodem, pyszne, pieczone jabłka z miodowym karmelem czy rozeta drożdżowa z syropem miodowo-pomarańczowym. Inne pomysły to gruszki z karmelem i lawendą, babeczki z granoli z owocami, ciasto z orzechami i jabłkami czy tarta z kokosowym musem i marakują.

Warto przygotować też w domu wyborny miód pitny. W naszym kraju taki napój posiada zresztą bardzo długą historię. To tradycyjny napój alkoholowy, najczęściej wyrabiany z miodu lipowego. W sklepach można znaleźć wiele takich trunków - w zależności od stopnia rozcieńczenia dzielą się na półtoraki, dwójniaki, trójniaki oraz czwórniaki. Przy pomocy miodu, wody oraz przypraw korzennych można przygotować pyszny napój we własnym domu - wymaga to cierpliwości, jednak efekt będzie wspaniały!