Miód

Miód: właściwości

Miód znakomicie działa na układ krwionośny, dzięki czemu wzmacnia serce. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i obniża ciśnienie. Pozytywnie wpływa także na odporność i wzmacnia organizm. Posiada przeciwzapalne i przeciwwirusowe działanie. Jest również źródłem witaminy A, C oraz E. To silny przeciwutleniacz. 

Miód zawiera także między innymi potas, chlor, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz witaminy z grupy B. Za najzdrowszy uznawany jest bezapelacyjnie miód manuka. To miód nowozelandzki, powstający z pyłku i nektaru kwiatów krzewu manuka. Z uwagi na to posiada gęstą konsystencję oraz charakterystyczny, kwiatowo-goryczkowy smak. Jego wyjątkowość to zasługa wysokiej zawartości metyloglioksalu.

Rodzaje miodu

Miód jest słodkim produktem spożywczym, występującym w różnych odmianach. Wyróżniamy między innymi miód akacjowy, miód nawłociowy, miód gryczany, miód wielokwiatowy i miód spadziowy. Październik jest miesiącem, w którym zainteresowanie miodami znacząco wzrasta - wszystko dlatego, że ludzie pragną poprawić swoją odporność przed nadchodzącą zimą. Każdy miód posiada pewne cechy wspólne, ale także znacząco się różni od innych z uwagi na skład i właściwości.
Miód akacjowy sprzyja poprawie funkcjonowania układu pokarmowego oraz moczowego. Działa również uspokajająco na człowieka. Miód lipowy pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Pomaga się odstresować, ale jednocześnie wspiera drogi oddechowe i układ krążenia w poprawnej pracy. Miód wielokwiatowy polecany jest alergikom. Pomaga też wzmocnić organizm. Z kolei miód spadziowy dzieli się na iglasty i liściasty. Ten pierwszy ma łagodniejszy smak i charakterystyczny, ciemny kolor. Miód spadziowy liściasty ma złocistożółtą barwę i wyróżnia się nietypowym smakiem.

Przepisy z miodem

Miód jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym - jego smak potrafi wzbogacić wiele różnych dań. Nadaje się zarówno do deserów, jak i do obiadów, do potraw wegetariańskich, jak i mięsnych. Można go z powodzeniem używać w kuchni także do przygotowywania śniadań czy kolacji. Nadaje się na przykład do nakładania na kanapki zamiast dżemu. Można też słodzić nim różne potrawy - to zdrowy zamiennik cukru. Miód dodawany do herbaty czy kawy nie tylko nada im ciekawy smak, ale również zastąpi niezdrowy cukier.

Żeberka w miodzie czy skrzydełka w miodzie, kaczka po pekińsku, szaszłyki z indyka, bażant z renetami... - to tylko niektóre pomysły na dania obiadowe z miodem jako składnikiem. Oczywiście, jest też wiele deserów, które można przygotować z jego pomocą. To między innymi popularne ciasto snikers, pożywna owsianka z bananami i miodem, pyszne, pieczone jabłka z miodowym karmelem czy rozeta drożdżowa z syropem miodowo-pomarańczowym. Inne pomysły to gruszki z karmelem i lawendą, babeczki z granoli z owocami, ciasto z orzechami i jabłkami czy tarta z kokosowym musem i marakują.

Warto przygotować też w domu wyborny miód pitny. W naszym kraju taki napój posiada zresztą bardzo długą historię. To tradycyjny napój alkoholowy, najczęściej wyrabiany z miodu lipowego. W sklepach można znaleźć wiele takich trunków - w zależności od stopnia rozcieńczenia dzielą się na półtoraki, dwójniaki, trójniaki oraz czwórniaki. Przy pomocy miodu, wody oraz przypraw korzennych można przygotować pyszny napój we własnym domu - wymaga to cierpliwości, jednak efekt będzie wspaniały!
 

Polecane przepisy