231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Ciasto zakonnica

Ocena:

5 (2)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Ciasto zakonnica to puszysty biszkopt nasączony kakaowym kremem z wyraźną nutką alkoholu, przykryty lekką masą śmietanową. Wygląda inaczej niż wszystkie warstwowe desery – polanie jasnego ciasta czekoladowym ponczem daje zaskakujący efekt. Przepis będzie jak znalazł na spotkanie w gronie dorosłych. Przygotujcie się na imprezę i sprawdźcie naszą instrukcję krok po kroku, jak upiec ciasto pijana zakonnica.

Składniki:

  • cukier  300 g

  • mąka pszenna  220 g

  • jajka  6 szt.

  • proszek do pieczenia  4 g

  • masło  250 g

  • woda  250 ml

  • cukier puder  150 g

  • wódka  100 ml

  • kakao  70 g

  • śmietana kremówka  600 ml

  • żelatyna  8 g

Ciasto zakonnica - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wyjmujemy jajka z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem pracy, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Wybijamy je do miski. Miksujemy na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier (najlepiej drobny, do wypieków, który łatwiej się rozpuści). Masa powinna być puszysta i lśniąca. Przesiewamy do niej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki szpatułką. Przelewamy do formy o wymiarach 33x25 cm, wyłożonej pergaminem. Pieczemy biszkopt przez 25 minut w 180°C, do suchego patyczka. Wyłączamy urządzenie i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy ciasto w cieple przez 10 minut, żeby studziło się stopniowo.

    ciasto zakonnica - masa na biszkopt
  • Krok 2:

    Łączymy w garnku masło, wodę, 40 g kakao i 120 g cukru pudru. Podgrzewamy, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Część kakao możemy też zastąpić połową tabliczki gorzkiej czekolady 60%. Zdejmujemy mieszankę z palnika i lekko ją studzimy, po czym dolewamy wódkę (opcjonalnie rum). Do ponczu warto dodać też kilka kropli esencji waniliowej lub startą skórkę pomarańczy. Mieszamy.

    ciasto zakonnica - gotowanie ponczu
  • Krok 3:

    Nakłuwamy jeszcze ciepły biszkopt. Należy to zrobić grubszym patyczkiem (o średnicy mniej więcej 5 mm). Można wykorzystać na przykład trzonek drewnianej łyżki. Odstęp między otworami powinien wynosić około 2 cm. Wylewamy na ciasto przygotowany poncz z alkoholem, tak żeby dokładnie wypełnił nakłucia. Reszta stworzy na wierzchu cienką warstwę kremu. Odstawiamy nasączony biszkopt do całkowitego wystudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, można włożyć je do lodówki, żeby czekoladowa część deseru całkowicie stężała. 

    ciasto zakonnica - nasączenie biszkoptu
  • Krok 4:

    Zalewamy żelatynę 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, żeby ją rozpuścić. Możemy też wykorzystać agar-agar dla wegetariańskiej wersji deseru. Ubijamy śmietanę kremówkę (30 lub 36% tłuszczu). Powinna być dobrze schłodzona, inaczej trudniej będzie uzyskać puszysty, sztywny krem, który udekoruje ciasto pijana zakonnica. W trakcie miksowania dosypujemy pozostały cukier puder (około 3 łyżek). Dobrze jest go przesiać bezpośrednio do miski, żeby nie miał grudek. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (po dodaniu substancji żelującej do zimnej śmietanki krem szybko zacznie gęstnieć).   

    ciasto zakonnica - bita śmietana
  • Krok 5:

    Wykładamy krem śmietanowy na biszkopt z ponczem. Rozsmarowujemy go równomiernie po całym wierzchu. Jeśli używamy do tego metalowej szpatułki, możemy rozgrzać ją w szklance z wrzątkiem lub nad parą wodną. Dzięki temu krem nie będzie się do niej przyklejał i uzyskamy idealne, gładkie wykończenie. Pamiętajmy też, żeby ją często przecierać ręcznikiem papierowym. Chłodzimy ciasto w lodówce, do całkowitego stężenia śmietany.  

    ciasto zakonnica - wykładanie kremu
  • Krok 6:

    Równomiernie posypujemy ciasto zakonnica kakao, używając gęstego sitka. Wierzch deseru można też ozdobić klasyczną polewą czekoladową z roztopionej tabliczki (gorzkiej lub mlecznej) i śmietany kremówki. Cały czas należy trzymać go w lodówce – bita śmietana jest wrażliwa na wysokie temperatury. Ciasto warto przykryć kloszem, żeby nie przesiąkło zapachami innych produktów spożywczych.  

    ciasto zakonnica - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne