Przekładaniec - przepisy na pyszne ciasto

39 przepisów

przekladaniec-pomaranczowy-indeks-min

Przekładaniec to pyszne ciasto, które można upiec na wiele różnych okazji. Wyjaśniamy, czym się ono charakteryzuje i z czego można jego przygotować. Przedstawiamy także kilka inspiracji na upieczenie wybornego w smaku przekładańca.

Przekładaniec - co to za ciasto?

Ciasto przekładaniec to rodzaj deseru powstającego z różnych dodatków, układających się w naprzemienne warstwy. Składniki przekładańca można dowolnie modyfikować, dzięki czemu nigdy się nie nudzi i można go dopasować do różnych preferencji smakowych. Sprawdza się zarówno na co dzień, niedzielę, a także różnego rodzaju imprezy i uroczystości. 

Ciasto na przekładaniec

Spód przekładańca zwykle tworzy tradycyjne ciasto biszkoptowe. Dla nadania słodkości można dodać do niego nieco miodu. Ciasto na przekładaniec będzie wilgotne, jeżeli zostanie nasączone w alkoholu czy soku cytrynowym. Sprawdzi się wtedy podczas różnego typu jubileuszy, urodzin czy imprez ze znajomymi. Do ciasta można również dodać kakao, dzięki czemu nabierze wyrazistego koloru czekoladowego. Ciasto przekładaniec wychodzi przepyszne również bez pieczenia. Wystarczy zamiast biszkoptu wykorzystać gotowe herbatniki czy inne ciastka typu markizy. Pozwoli to przygotować smaczne ciasto dla gości w wyjątkowo krótkim czasie. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy, nawet osoby nieczujące się mistrzami kuchni. Ciasto przekładaniec z herbatnikami świetnie smakuje z różnego rodzaju ciepłymi napojami.

Przepisy na przekładańca

Prezentujemy kilka ciekawych pomysłów na samodzielne przygotowanie przekładańca. Ciasto to można upiec z wersji z kilkoma warstwami budyniu – np. śmietankowego i czekoladowego, a także z dodatkiem serka homogenizowanego. Do biszkoptu warto dodać odrobinę kakao, aby wypiek ten pięknie prezentował się na stole. Ciasto przekładaniec budyniowy można również wzbogacić ulubioną konfiturą.

Z jakich jeszcze dodatków warto zrobić przekładaniec? Ciasto z powidłami śliwkowymi czy popularnymi słodyczami to warta uwagi propozycja. Zwłaszcza dzieci uwielbiają słodki deser, jakim jest przekładaniec o smaku Ferrero Rocher. Można przygotować go z kakaowego ciasta biszkoptowego oraz przełożyć masłem, kremem orzechowo-kakaowym i gorzką czekoladą. Wypiek ten wychodzi wyborny, jeżeli zostanie udekorowany zmielonymi orzechami oraz czekoladkami Ferrero Roche. Ciasto w tej wersji warto przygotować m.in. z okazji Dnia Dziecka, urodzin swojej pociechy czy zakończenia roku szkolnego.

Na ważne uroczystości, takie jak np. wesele, pierwsza komunia czy okrągły jubileusz ślubu sprawdzi się sezamowiec. Jest to pyszny przekładaniec w formie biszkoptu z kremem chałwowym, plackiem sezamowym oraz warstwą powideł śliwkowych, połączonych z białkami jaj oraz wiórkami kokosowymi. Jeszcze inną inspiracją na ciasto przekładane jest łącki przekładaniec. Mamy w tym przypadku do czynienia z wypiekiem składającym się z kakaowego biszkoptu, warstwy orzechowej z miodem, a także kremu na bazie suszonych śliwek, mleka, masła i jajek.

Przekładaniec w tej wersji wychodzi pyszny, jeżeli jego wierzch zostanie udekorowany polewą czekoladową. Polecamy również miodowy przekładaniec na bazie ciasta biszkoptowego z miodem, kremem cytrynowym oraz śmietankowym. Ciasto to wychodzi przepyszne z dodatkiem orzechów włoskich, soku z cytryny oraz cienkiej warstwy śmietanki. Świetnie sprawdza się na niedzielę, a także mniej uroczyste imprezy, takie jak np. sylwester, karnawał czy wieczór panieński.

Ciasto przekładane można równie dobrze przygotować w wersji wytrawnej. Oryginalnym pomysłem może być chociażby przekładaniec z wędzonym łososiem i mrożonym groszkiem. Warto dodać do niego również cebulę, śmietanę i masło. Ciasto najlepiej zrobić z ciasta francuskiego. Wypiek ten stanowi idealną propozycję na ważne święta, takie jak np. Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Przekładaniec z ciasta francuskiego można również podać gościom podczas wesela, pierwszej komunii, urodzin, imienin czy ważnych jubileuszy. Jest to wykwintna przekąska, która skuteczna stymuluje apetyt i dostojnie prezentuje się na stole.