Miodownik

9 przepisów

StockFood_12339710_Layout_Medovik_a_traditional_Russian_honey_cake-min

Miodownik kojarzy się wielu z nas z beztroskim dzieciństwem i śnieżnymi świętami. Jego niepowtarzalny smak sprawia jednak, że mamy ochotę sięgać po niego częściej niż raz w roku. Warto zatem odkryć różne rodzaje tego ciasta oraz zasady jego przygotowania.

Miodownik: co to za ciasto?


Miodownik jest ciastem sporządzanym najczęściej na bazie płynnego miodu wielokwiatowego bądź lipowego. Miodowe placki przekłada się określonym rodzajem masy: maślaną, budyniową albo otrzymywaną z kaszy manny. Ze względu na walory smakowe można dodać jeszcze inne składniki, np. powidła (największą popularnością cieszą się od lat powidła śliwkowe).
Wielbiciele miodownika podkreślają jego wyjątkową miękkość i delikatność, która decyduje o atrakcyjności tego ciasta przy okazji wszelkich rodzinnych imprez. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie miodownika wymaga dość sporego nakładu pracy oraz po prostu wprawy. Z tego powodu dobrze będzie przetestować pierwszą partię ciasta w gronie najbliższej rodziny, nim zdecydujemy się podać je gościom w czasie większych imprez.
Z czego wynikają trudności, jakie można napotkać przy pieczeniu miodownika? Aby się udał, należy przygotowywać wszystkie elementy ciasta oddzielnie: najpierw same miodowe placki, później zaś przynajmniej dwa rodzaje kremu i powidła. Oznacza to konieczność koncentracji na wielu rzeczach jednocześnie, co nie każdemu amatorowi słodkości przychodzi łatwo.


Ciasto na miodownik


Jedną z charakterystycznych cech ciasta miodowego jest to, że pełnię swojego smaku uzyskuje ono najczęściej dopiero po kilku dniach. Właśnie dlatego każdy dobry przepis doradzi nam, aby przygotować miodowe placki z pewnym wyprzedzeniem i odstawić je w chłodne miejsce, aż zmiękną. Co istotne, miejscem tym nie powinna być raczej lodówka - w jej temperaturze placek będzie mięknąć dość długo. Nie ma w tym oczywiście nic złego, ale warto sobie zadać pytanie, czy ciasto pozostawione na 2-3 dni nie stanowi dla nas zbyt dużej pokusy. Może się bowiem okazać, że po kilkudziesięciu godzinach ze smakowitych placków zostaną już tylko okruszki.


Przepisy na miodownik


Przygotowanie miodownika zajmie nam około trzech godzin. Należałoby jeszcze doliczyć do nich czas, jaki możemy przeznaczyć na pozostawienie ciasta, aż zmięknie. Wiele osób uznaje takie rozwiązanie za komfortowe, zwłaszcza w okresie przedświątecznym: wcześniejsze upieczenie ciasta oznacza więcej czasu na pozostałe przygotowania.


Dużą zaletą miodownika jest z pewnością to, że proces jego przygotowania wygląda zazwyczaj podobnie, niezależnie od wybranych przez nas dodatków. Możemy więc zdecydować się na miodownik z orzechami, z masą chałwową czy nawet z nutką czarnej porzeczki - zasady jego pieczenia nie powinny nas niczym zaskoczyć. Amatorzy tego ciasta utrzymują ponadto, że miodowniki zawsze się udają, stanowiąc ukoronowanie imprezowego jadłospisu.


Warto natomiast zwrócić uwagę na wykorzystywaną ilość cukru. Zgodnie z opinią niektórych osób, niejeden przepis na miodownik sugeruje dodanie większej porcji cukru niż to rzeczywiście konieczne. W efekcie ciasto okazuje się zdecydowanie za słodkie. Dla bezpieczeństwa można więc dosypać mniej łyżeczek niż wynikałoby to z samego przepisu - zwłaszcza jeśli nasze ciasto będą jedli tylko dorośli.


Miodownik bez jajek

W ostatnich latach na całym świecie (a zatem również i w Polsce) coraz większą popularnością cieszą się produkty i potrawy wegańskie. Powszechnie spotyka się już nie tylko wegańskie dania, lecz także kosmetyki czy nawet detergenty w rodzaju płynów do mycia naczyń. Nic zatem dziwnego, że podobny trend dosięgnął wypieków cukierniczych - w tym także miodownika.


Wegański miodownik bez jajek, masła i krowiego mleka nie różni się znacząco od swojego "zwykłego" odpowiednika. Poszczególne składniki zastępowane są po prostu roślinnymi substytutami w rodzaju wegańskiej margaryny bądź mleka kokosowego. Istnieje nawet możliwość rezygnacji z samego miodu na rzecz syropu klonowego, daktylowego lub z agawy. Tak otrzymane ciasto nadal zachowuje smak oryginalnego miodownika.