Ciasto krówka

24 przepisów

iStock-621472198

Ciasto krówka należy do najbardziej słodkich wypieków. Mocno się ciągnie i szybko rozpływa w ustach. Można taki deser podać do stołu na różne okazje – zarówno mniej, jak i bardziej uroczyste. Odpowiadamy poniżej na pytanie, co to jest ciasto krówka i przedstawiamy kilka inspiracji na jego przygotowanie. Udzielamy również cennych porad kulinarnych, dzięki których wypiek ten wyjdzie przepyszny.

Ciasto krówka: co to? 

Ciasto krówka to pyszny i słodki deser, którego smak przypomina tradycyjną polską słodycz, jakim są mleczne cukierki krówki. Powstają one z masła, cukru i mleka. Do przygotowywania ciast wykorzystuje się ciągliwą i gęstą masę kajmakową, która z czasem gęstnieje.  

Ciasto krówka: przepisy 

Prezentujemy kilka pomysłów na to, jak zrobić ciasto krówkę. Wśród nich znajdują się zarówno tradycyjne wypieki, jak i ciasta bez pieczenia. 

Najprostszy przepis na ciasto krówkę to domowe krówki. Do jego przygotowania wystarczy użyć jedynie trzech podstawowych składników, takich jak skondensowane mleko, masło oraz cukier. Ciasto krówka wykonana zgodnie z przepisem praktycznie zawsze wychodzi – nie wymaga posiadania zaawansowanych zdolności kulinarnych. Nie jest zbyt słodkie, dlatego smakuje nie tylko dzieciom, lecz także osobom dorosłym. Sprawdzi się na podwieczorek, na niedzielę czy wszelkiego typu luźne uroczystości, takie jak np. sylwester, karnawał czy wieczór panieński. 

Ciasto krówka wychodzi również przepyszne w połączeniu z wiejskim serem. Zwłaszcza, jeżeli masa zostanie połączona z budyniem śmietankowym. Sernik gotowany z krówką jest bardzo słodki, mleczny, kremowy i delikatny, dlatego błyskawicznie rozpływa się w ustach.

Warto przygotować spód sernika z kruchych herbatników, a na sam koniec posypać wierzch sernika startą czekoladą. 

Ciasto z krówką, budyniem i czekoladowymi kulkami uwielbiają zwłaszcza dzieci, co wynika z jego wyjątkowo słodkiego smaku oraz zastosowania mini ciasteczek w czekoladzie. Jest to deser niewymagający pieczenia, ponieważ do utworzenia kruchego spodu wykorzystuje się herbatniki. Ciasto w tej wersji wychodzi maślane, kremowe, puszyste i aksamitne. W celu wzbogacenia jego smaku warto użyć dżemu porzeczkowego lub wiśniowego. 

Rolada krówkowo-kakaowa to deser dla wszystkich osób, które uwielbiają smak kakao. Dzięki niemu ciasto nabiera wyraziście brązowego koloru. Wychodzi bardzo kremowe i delikatne. Warto podać je do stołu podczas spotkania ze znajomymi oraz każdej luźnej imprezy. 

Masa krówkowa może również zostać wykorzystana jako nadzienie do drożdżowych bułeczek. Przygotowane zgodnie z przepisem wychodzą mleczne i mięciutkie, a także wyróżniają się przyjemnym aromatem waniliowym. 

Ciasto krówka: porady kulinarne 

Aby podkreślić smak ciasta krówki, warto zastosować do niego różne dodatki, takie jak np. kakao, kawa rozpuszczalna, dżem, czekolada, sok z cytryny, orzechy czy płatki migdałów. Deser tego typu smakuje najlepiej na zimno, dlatego przed podaniem zaleca się dobrze schłodzić ciasto.

Masy kajmakowej nie należy zbyt długo podgrzewać, ponieważ mogłaby wtedy stać się krucha, otrzymać galaretowatą konsystencję oraz posmak spalonego karmelu. Podczas podgrzewania warto masę często mieszać, aby uniknąć jej przypalenia się. Dobrze jest dodać do masy krówkowej nieco margaryny, aby ułatwić jej nakładanie na ciasto.